image

Telefoonscammer schikt voor 10 miljoen dollar met FTC

donderdag 22 december 2016, 17:17 door Redactie, 2 reacties

Een bedrijf dat duizenden internetgebruikers zowel via scareware als de telefoon oplichtte door te stellen dat er problemen met hun computer waren en die tegen betaling konden worden opgelost heeft voor 10 miljoen dollar een schikking met de Amerikaanse toezichthouder FTC getroffen.

Het bedrijf gebruikte scareware om internetgebruikers te laten denken dat er problemen met hun computer waren. Deze software werd via pop-ups en als onderdeel van softwarebundels aangeboden. De software scande de computer zogenaamd op beveiligings- en prestatieproblemen en vond hierbij altijd problemen, ook al was er niets met de computer aan de hand. Om de zogenaamde problemen op te lossen moest de volledige versie van de software worden aangeschaft. Nadat er een bedrag van tussen de 29 en 49 dollar was betaald moest er nog een telefoonnummer worden gebeld om de software te "activeren".

Het activatienummer leidde echter naar een telemarketeer die via bangmakerij en misleiding slachtoffers allerlei onnodige computerdiensten en software verkocht. De telemarketeer vertelde slachtoffers dat om de software te activeren hij toegang tot de computer moest krijgen. Vervolgens liet de telemarketeer allerlei schermen op de computer zien, zoals de Windows Event Viewer, en stelde dat de computer ernstig beschadigd was. Nadat het slachtoffer was overtuigd dat er direct moest worden ingegrepen verkocht de telemarketeer beveiligingssoftware en supportdiensten die wel 500 dollar konden kosten.

De 10 miljoen dollar zal nu worden gebruikt als schadevergoeding voor slachtoffers. Daarnaast mag het bedrijf internetgebruikers niet meer over de veiligheid van hun computer misleiden of gebruikers op een andere manier misleiden bij het verkopen van een product of dienst. Daarnaast zal de rechter een partij aanwijzen, die op kosten van het bedrijf, de werkwijze van het bedrijf de komende twee jaar zal monitoren. Als laatste moet het bedrijf de werkwijze van derde partijen controleren van wie het 'leads' krijgt doorgespeeld.

Reacties (2)
23-12-2016, 09:56 door Anoniem
Heel goed, de boete gebruiken om de slachtoffers te compenseren.

Maar daarna ook: jaar de bak in, bedrijf sluiten, 5 jaar computerverbod. Laat ze maar hamburgers bakken.
23-12-2016, 11:22 door [Account Verwijderd]
Schande dat oplichters gewoon een bedrijf mogen heten, en met miljoenen aan illegaal geld hun boetes mogen betalen. Zonder verdere gevolgen... deze wereld is echt superkut
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.