image

Ransomware vergrendelt Android-televisie

woensdag 28 december 2016, 10:22 door Redactie, 7 reacties

Eigenaren van een slimme televisie met Android zijn gewaarschuwd, aangezien ransomware ook dit soort apparaten kan vergrendelen. Darren Cauthon doet op Twitter verslag van hoe de televisie van een familielid met ransomware besmet raakte. Het familielid had een app gedownload om een film te bekijken.

Halverwege de film verscheen een melding die zogenaamd van de FBI afkomstig is. Volgens de melding heeft de eigenaar een misdrijf begaan en moet er een boete worden betaald om het toestel te ontgrendelen. Deze ransomware werd eerder al op smartphones aangetroffen. In het geval van een telefoon is het vaak eenvoudig om de ransomware te verwijderen, maar dat blijkt in het geval van een televisie een stuk lastiger te zijn.

Volgens Cauthon gaat het om een LG-televisie (LG 50GA6400), een ouder toestel dat in tegenstelling tot andere LG-modellen Android gebruikt. Hij belde met LG voor instructies, maar de fabrikant wil niet uitleggen hoe de fabrieksinstellingen zijn te resetten. Daarnaast zorgt de malware, die voor smartphones en tablets is ontwikkeld, ervoor dat andere opties en de menu's niet meer bereikbaar zijn. In juni waarschuwde anti-virusbedrijf Trend Micro nog voor ransomware die televisies kan vergrendelen.

Image

Reacties (7)
28-12-2016, 10:33 door Anoniem
Maar verder is zo'n 'slimme TV' wel handig hoor... Echt waar.
28-12-2016, 13:46 door Anoniem
Hihihi
28-12-2016, 17:44 door Anoniem
voor mij geen "smart" tv met android dus..
28-12-2016, 20:41 door Anoniem
Boontje komt om zijn loontje. Illegale films kijken met een app die zeer waarschijnlijk niet uit een gewone app-store komt. :-)

Als je zo dicht mogelijk langs het ravijn wilt lopen moet je ook accepteren dat je er een keertje indondert.
29-12-2016, 11:59 door ph-cofi
Wat de koper ook aan het downloaden en bekijken was, dit vind ik niet acceptabel:
de fabrikant wil niet uitleggen hoe de fabrieksinstellingen zijn te resetten.
Weer een apparaat dat de koper niet volledig kan bedienen. Hopelijk komt hier zoveel slechte mond-op-mond reclame uit, dat de verkopen inzakken.
30-12-2016, 11:52 door Anoniem
Gewoon garantie claimen en een nieuwe TV eisen. Als het vaak genoeg gebeurt moet je is opletten hoe snel LG of andere fabrikanten komen met een oplossing.
30-12-2016, 14:55 door Anoniem
Check dan gewoon die tweets even, dan zie je dat LG uiteindelijk de reset optie bekend heeft gemaakt.

So: Plug in; press settings + CH Dwn together, release; Select "wipe data," then "Yes." Wait for "complete;" Power cycle.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.