image

Toezichthouder ontvangt 5500 meldingen van datalekken

woensdag 28 december 2016, 15:53 door Redactie, 8 reacties

Sinds de meldplicht datalekken dit jaar van kracht werd heeft de Autoriteit Persoonsgegevens bijna 5500 meldingen van datalekken ontvangen, zo heeft de toezichthouder vandaag bekendgemaakt. De meeste meldingen zijn afkomstig uit de sectoren gezondheid en welzijn, zoals zorgverzekeraars en ziekenhuizen, financiële dienstverlening, waaronder banken en verzekeraars, en openbaar bestuur, zoals gemeenten.

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ruim 4.000 binnengekomen meldingen nader bekeken en soms aanvullende vragen gesteld. Ruim 100 organisaties kregen naar aanleiding hiervan een waarschuwing van de toezichthouder. In enkele andere tientallen gevallen doet de Autoriteit Persoonsgegevens een diepgaander onderzoek. Deze onderzoeken lopen nog. Ondanks de boetebevoegdheid van de toezichthouder zijn er dit jaar geen boetes voor het niet of te laat melden van datalekken uitgedeeld.

Veel datalekken worden veroorzaakt doordat gegevens per ongeluk bij iemand anders terecht komen dan de bedoeling is. Bijvoorbeeld door een verkeerd bezorgde brief, een e-mail aan de verkeerde ontvanger of als een klant in een klantportaal de gegevens van iemand anders ziet. Ook komt het vaak voor dat bijvoorbeeld een usb-stick met persoonsgegevens kwijtraakt of een laptop wordt gestolen.

Reacties (8)
28-12-2016, 16:06 door Anoniem
En dat is ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg.

Zie hier de keerzijde van de 'digidwang'!
28-12-2016, 19:05 door Anoniem
Door Anoniem: En dat is ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg.

Zie hier de keerzijde van de 'digidwang'!
Dacht je dat die stapels papieren, kopijen enz minder lekken veroorzaakten?
29-12-2016, 00:03 door Anoniem
Veel datalekken worden veroorzaakt doordat gegevens per ongeluk bij iemand anders terecht komen dan de bedoeling is.
Ja dat kan gebeuren.

als een klant in een klantportaal de gegevens van iemand anders ziet
Nee toevalligheid is niet waarschijnlijk binnen deze context.

Tenminste dat geloof ik niet omdat ik denk dat er in deze gevallen sprake is van een andere toevalligheid, namelijk een gebruiker die dat toevallig ontdekt.
Maar dat is waarschijnlijk eerder het gevolg van een structureel verkeerde ... ergens in de ... wat een structurele fout oplevert en geen toevallige fout.
Daarmee wordt een klantportaalfout ten onrechte gebagatelliseerd!

Toevallig gevonden fouten classificeren als toevallige fouten,
dat klopt niet.
29-12-2016, 07:22 door Erik van Straten
Door Anoniem:
Door Anoniem: En dat is ongetwijfeld slechts het topje van de ijsberg.

Zie hier de keerzijde van de 'digidwang'!
Dacht je dat die stapels papieren, kopijen enz minder lekken veroorzaakten?
Ja, want je moet fysiek in de buurt zijn om papieren te pakken te krijgen (dat vergroot de pakkans aamzienlijk), en het kost tijd en kennis om uit te zoeken of er iets van waarde tussen zit.

Van digitale info gooi je met minimale inspanning en kans op vervolging wat samples op internet en kijkt of iemand geïnteresseerd is.
29-12-2016, 17:57 door Anoniem
Ik voorspel een verdrievoudiging voor 2017
01-01-2017, 09:43 door karma4
Door Erik van Straten: [Ja, want je moet fysiek in de buurt zijn om papieren te pakken te krijgen (dat vergroot de pakkans aamzienlijk), en het kost tijd en kennis om uit te zoeken of er iets van waarde tussen zit.
Van digitale info gooi je met minimale inspanning en kans op vervolging wat samples op internet en kijkt of iemand geïnteresseerd is.
Daar staat tegenover dat papier veel lastiger goed te vernietigen is. Genoeg voorbeelden dat het gewoon achtergelaten is.
Van de stasi archieven worden de snippers gewoon weer aan elkaar gezet (digitale verwerking). De bankafschriften uit de bievenbussen hengelen en kwijtgeraakte post hebben behoorlijk was losgemaakt.
Het voordeel met de digitale versie is dat je het veel makkelijker verwijdert dan wel verbergt.

Meten is weten. Kom met onderbouwde cijfers uit gedegen onderzoeken. Het geven van een mening gebaseerd op gevoelens is niet de beste weg tot succes.
Ter info: http://wetten.overheid.nl/BWBR0023864/2016-01-01 Wet gebruik burgerservicenummer in de zorg .
Een link met de werkwijzen https://www.henw.org/archief/volledig/id1657-dilemmas-rond-het-medisch-dossier.html Let even op de genoemde aantallen. Zoiets wil je echt niet meer met papier afdoen. De tijd van het dorp is voorbij.
01-01-2017, 12:15 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
01-01-2017, 12:46 door karma4
Door Rinjani:
Door karma4: Meten is weten. Kom met onderbouwde cijfers uit gedegen onderzoeken. Het geven van een mening gebaseerd op gevoelens is niet de beste weg tot succes.

"Meten is weten". ROFL!

Vanochtend voor de spiegel dit betoog geoefend?
"meten is weten" Zoiets is bij mij de basis van de opleiding en opvoeding.
Nog de beste wensen voor 2017.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.