image

Mozilla voorziet Firefox 52 van betere privacybescherming

zaterdag 31 december 2016, 09:24 door Redactie, 1 reacties

Mozilla zal aan Firefox 52 een nieuwe feature toevoegen die de privacy van internetgebruikers verder moet beschermen. Het gaat om "first party isolation" dat ervoor zorgt dat alleen cookies en andere data worden toegestaan en opgeslagen die van het bezochte domein afkomstig zijn.

Dit moet het lastiger maken voor trackers en derde partijen op websites om gebruikers te volgen. De functie is afkomstig van Tor Browser. Tor Browser is gebaseerd op Firefox en laat gebruikers verbinding met het Tor-privacynetwerk maken. De browser is voor 95 procent gelijk aan Firefox. Het kostte echter veel werk om de aparte Tor Browser-code bij te werken in het geval er een nieuwe versie van Firefox verscheen.

Daarom besloten beide ontwikkelteams dit jaar nauwer samen te werken en verschillende Tor Browser-aanpassingen al aan de code van Firefox toe te voegen. De aanpassingen staan binnen Firefox echter standaard uitgeschakeld. Dit scheelt het Tor Browser-team zeer veel werk, aangezien de ontwikkelaars alleen de instellingen hoeven aan te passen in plaats van hun patches bij te werken. Deze samenwerking werkt ook de andere kant op, aangezien privacyfeatures van Tor Browser nu eenvoudiger binnen Firefox zijn te gebruiken.

Een van eerste grote aanpassingen binnen deze samenwerking is first party isolation, dat aan Firefox 52 zal worden toegevoegd, en tevens de basis voor de volgende grote Tor Browser-versie is. De privacyfeature kan ervoor zorgen dat websites niet goed meer werken. Via het "about:config" menu en de instelling "privacy.firstparty.isolate" kunnen gebruikers de functie echter zelf inschakelen, aldus Richard Barnes, hoofd security van het Firefox-ontwikkelteam. Gisteren werd al bekend dat Firefox 52 ook bescherming tegen font fingerprinting krijgt. Firefox 52 staat gepland voor 7 maart volgend jaar.

Reacties (1)
31-12-2016, 14:24 door Anoniem
Keep fingers crossed while they are printing
https://blog.torproject.org/blog/tor-heart-firefox
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.