image

Reizigersvereniging Rover tegen identificatieplicht in OV

donderdag 5 januari 2017, 13:42 door Redactie, 17 reacties

Reizigersvereniging Rover is tegen een identificatieplicht bij internationale OV-reizen, zoals de Belgische overheid gaat invoeren en ook sommige Nederlandse politici zien zitten. Dat laat de vereniging via de eigen website weten. Ook is er een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin wordt gewaarschuwd voor "security theater" bij internationale reizen.

"OV-reizigers zouden niet belemmerd mogen worden door een verplichte registratieplicht, terwijl reizigers per auto of fiets wel moeiteloos de grens oversteken", aldus Rover. De vereniging vindt het een buitenproportionele maatregel die ernstige beperkingen oplegt aan de mogelijkheden om met het openbaar vervoer naar buurlanden te reizen. Daarnaast ziet Rover de aangekondigde maatregelen als schijnveiligheid, die bovendien reizigers ernstig in hun bewegingsvrijheid beperken.

"De mogelijkheid om anoniem met het openbaar vervoer te reizen komt te vervallen voor zover het grensoverschrijdende reizen via het hogesnelheidstracé betreft. Dit is een inbreuk op de privacy van burgers", laat de vereniging in een brief aan de Tweede Kamer weten (pdf). Rover stelt dat terrorisme effectief bestreden moet worden, maar niet ten koste van de bewegingsvrijheid van de Europese burgers. De vereniging roept de regering dan ook op om met een zorgvuldige en proportionele reactie op de terreurdreiging te komen. Eerder liet de VVD weten dat het positief is over een verbod op anoniem internationaal reizen.

"Wij doen wat terroristen willen"

Al meer dan 10 jaar geleden waarschuwde beveiligingsexpert Bruce Schneier voor security theater en politici die angst verspreiden na aanslagen. "Wij doen wat terroristen willen", stelde Schneier toen. "Het doel van terrorisme is om terreur te verspreiden, soms om een politiek doel te realiseren en soms uit haat. De mensen die door terroristen worden vermoord zijn geen doelwit, ze zijn nevenschade", schreef de expert destijds. "Het echte doelwit zijn wij: de miljarden mensen die niet worden vermoord maar vanwege de aanslagen worden geterroriseerd. Het echte doel van terrorisme is niet de daad zelf, maar onze reactie daarop."

Volgens Schneier helpen politici terroristen met hun doel elke keer als ze angst als campagnetactiek gebruiken. Ook de pers helpt terroristen als er weer angstverhalen over het plot en de dreiging worden geschreven, merkt de expert op. Hij pleit juist voor standvastigheid en roept mensen op om zich niet te laten terroriseren." Schneier stelt verder dat mensen moeten beseffen dat terrorisme gewoon één van de dreigingen is waar we mee te maken kunnen krijgen, en ook nog eens een dreiging die zeldzaam is. "En het is onze taak om politici te bestrijden die angst als een excuus gebruiken om onze vrijheid af te pakken en security theater bevorderen dat geld verspilt en ons niet veiliger maakt", besluit de expert.

Reacties (17)
05-01-2017, 14:01 door Anoniem
In de jaren 60 stond op elke landweg in een Nederlands/Duits bos: "Halt Bundesgrenze! Verbotene Grenzübergänge!". De brave burger schrok zich rot van zo'n bord, en maakt met gezwinde pas meteen rechtsomkeert. Maar of de crimineel in die dagen zich daar iets van aantrok...

Dus wie beweert dat alles afsluiten - zoals vroeger - écht werkt (lees: terrorisme), die moet toch eens in de geschiedenisboekjes duiken.
05-01-2017, 14:11 door Anoniem
Inderdaad,burgers moeten niet in hun privacy worden geterroriseerd door de overheden.
Dat zou nog eens wel gebeuren als de Belgen daadwerkelijk de maatregel willen invoeren.
Ik ga nooit meer zo met het openbaar vervoer naar Belgie,als ze de regel tegen anoniem reizen gaan invoeren.
Laat staan dat ik Belgie dan misschien helemaal boycot,en er nooit meer heen wil.
Het moet niet nog gekker worden in Europa,rare regels zijn er al.
05-01-2017, 14:14 door Anoniem
Het probleem is dat er met open grenzen geen antwoord is op terrorisme. Op termijn zullen de grenzen weer dicht gaan en zal je je per auto/fiets/paard etc... ook moeten legitimeren. En wat moet men anders? Als er dadelijk een paar keer een trein opgeblazen wordt staan organisaties als Rover vooraan te roepen dat het allemaal veiliger moet.
05-01-2017, 16:02 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is dat er met open grenzen geen antwoord is op terrorisme. Op termijn zullen de grenzen weer dicht gaan en zal je je per auto/fiets/paard etc... ook moeten legitimeren. En wat moet men anders? Als er dadelijk een paar keer een trein opgeblazen wordt staan organisaties als Rover vooraan te roepen dat het allemaal veiliger moet.

Als er, zoals door de anti-terrorisme maatregelen in de US n.a.v. 9/11, meer mensen zijn gedood door de maatregelen dan door de aanslag, houden verstandige partijen als Rover hun hoofd wel koel. Het zijn de politici en hun blinde volgers die roepen om dergelijke maatregelen.

Je loopt in Nederland meer kans gedood te worden in het kader van een demonstratie voor of tegen terroristen en/of buitenlanders dan door een terroristische daad.

Peter
05-01-2017, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: Op termijn zullen de grenzen weer dicht gaan en zal je je per auto/fiets/paard etc... ook moeten legitimeren.

En dan gaan ze een groot hek of een hoge muur om Nederland heen bouwen zodat je alleen via de officele grenzen Nederland in en uit kunt?
Waarschijnlijk wil dhr. trump die wel voor Nederland bouwen. En dan laten we Duitsland en Belgie ervoor betalen :-)

De boter-smokkelaars uit de jaren 20 van de vorige eeuw vermeden die officiele grensposten in Noord-Brabant en Limburg ook altijd heel makelijk.

De grens is lang, en controles kun je altijd omzeilen.
05-01-2017, 17:10 door Anoniem
En dan gaan ze een groot hek of een hoge muur om Nederland heen bouwen zodat je alleen via de officele grenzen Nederland in en uit kunt?
Waarschijnlijk wil dhr. trump die wel voor Nederland bouwen. En dan laten we Duitsland en Belgie ervoor betalen :-)

De boter-smokkelaars uit de jaren 20 van de vorige eeuw vermeden die officiele grensposten in Noord-Brabant en Limburg ook altijd heel makelijk.

De grens is lang, en controles kun je altijd omzeilen.


Wrom Trum, laten we dan Heras deze taak gunnen, dan houden we het geld i.i.g. binnen de hekken :)
05-01-2017, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is dat er met open grenzen geen antwoord is op terrorisme. Op termijn zullen de grenzen weer dicht gaan en zal je je per auto/fiets/paard etc... ook moeten legitimeren. En wat moet men anders? Als er dadelijk een paar keer een trein opgeblazen wordt staan organisaties als Rover vooraan te roepen dat het allemaal veiliger moet.

Dat is nu precies wat Schneier bedoelt. Ik denk dat we het eens zijn dat blindweg roepen dat het veiliger moet het niet gaat worden. Deze site is te klein om de vraagtekens alleen al bij de effectiviteit van de maatregel op kwijt te kunnen. Dan hebben we het er nog niet eens over of het de maatschappelijke prijs waard zou zijn, zelfs indien het effectief zou wezen.

Wat wij anders moeten is dat we vragen om redelijke maatregelen, en om aantonen dat die ook werken en de prijs waard zijn. En voor het overige ben ik het met Schneier eens, dat we het overigens uiterst kleine (1 op 12 miljoen) restrisico misschien niet moeten accepteren, dat is het verkeerde woord, maar in naam van de vrijheid en 'wij gunnen de terroristen het plezier niet dat we onze eigen vrijheid bibberend ondergraven' moeten trotseren.
05-01-2017, 19:03 door Anoniem
Nu ben ik het niet altijd eens met Rover of EFF of welke andere prviacy-voorvechtende partij dan ook. Deze keer hebben ze op zich wel een goed punt, maar wat ik het meest kromme vind, is dat Nederland (en ook Duitsland, Frankrijk en België trouwens) de meest liberale voorwaarde van Europa voorbijgaat: vrij verkeer van personen, goederen en geld. Zo vrij is dat namelijk niet meer met deze maatregel van de overheid...
05-01-2017, 20:00 door Anoniem
Maatregelen die de komende 10 jaar een serieuze belemmeringen vormen in de vrijheid van 99% van 50 miljoen onschuldigen reizigers om 99% van de 500 potentiele terroristen die de grens passeren geen serieuze belemmering op te leggen. Dit soort plannen zijn alleen voor de buhne. Tot de politici moeten gaan uitleggen waarom de maatregelen haar achterban een veelvoud aan miljoenen uren aan tijd en dus winstderving kost, nog naast de miljoenen aan extra kosten waar ze voor opdraaien om de maatregelen mogelijk te maken. Niemand die daar over begint in de politiek.
05-01-2017, 20:04 door Anoniem
Sinds de OV-shit kaart was OV al een 'last resort'. Dat is het dan dus ook niet meer. Dan is het alleen nog 'no-go'.
05-01-2017, 22:43 door johanw
Met open binnengrenzen is niks mis, maar we moeten de buitengrenzen fatsoenlijk bewaken. Smokkelbootjes met illegale immigranten niet in Italie afzetten maar dumpen op de Libische kust. De Oost Europese landen laten ons nu zien hoe het moet.
05-01-2017, 23:03 door Anoniem
Door johanw: Met open binnengrenzen is niks mis, maar we moeten de buitengrenzen fatsoenlijk bewaken. Smokkelbootjes met illegale immigranten niet in Italie afzetten maar dumpen op de Libische kust. De Oost Europese landen laten ons nu zien hoe het moet.

Mensen dumpen?
Afval dump je, mensen niet.

Op het moment dat je mensen gaat dumpen zijn we terug bij af.
Bij de mensenbergen in Bergen Belsen, Dachau, Auschwitz en de vele andere kampen waar mensen in bergen waren aan te treffen.
Zoek zelf maar de illustraties bij deze historische wantoestanden.

Mensen, vluchtelingen zijn ook mensen, hebben recht op een menswaardige behandeling.
Dat begint door er op menswaardige manier over te spreken.
Als je mensen als dingen gaat beschouwen is de afglijdende schaal ingezet.

Geen mensen dumpen en afval liever ook niet.
06-01-2017, 03:23 door Anoniem
"Schneier stelt verder dat mensen moeten beseffen dat terrorisme gewoon één van de dreigingen is waar we mee te maken kunnen krijgen, en ook nog eens een dreiging die zeldzaam is."

Zolang men als makke schapen achter slappe linkse liberalen zoals Merkel aan blijft hobbelen, wordt die dreiging natuurlijk wel steeds minder zeldzaam.
06-01-2017, 08:34 door Anoniem
Het is nog niet genoeg dat als je met enige vorm van regelmaat een traject aflegt je alsnog gedwongen wordt te registreren? Of mag je al reisabonnementen afnemen op een anonieme OV-pas? Nee, dus is dit onzin.
06-01-2017, 09:42 door Anoniem
Het is dom om de symptomen van een ziekte te bestrijden zonder iets aan de oorzaak te doen. Het is de oorzaak die opgelost moet worden. Dus...

Het echte probleem is de corruptie en de machtsspelletjes in allerlei landen en daar verander je niets aan door iedereen met een rugzak en het uiterlijk van een oosterse persoon te controleren op een paspoort. Die zijn wereldwijd voor 500 euro te koop in elke denkbare vervalsing. Struisvogelpolitiek zoals ook heel herkenbaar uit de jaren 30...
06-01-2017, 10:41 door Anoniem
Door Anoniem: Het probleem is dat er met open grenzen geen antwoord is op terrorisme.
Sta voor je zoiets stelt even stil bij oppervlaktes. Het Schengen-gebied is ruim 4 miljoen vierkante kilometer groot. Rusland, Canada, de VS, Brazilië en Australië zijn groter, en er zijn maar liefst 40 landen die groter zijn dan het grootste Schengen-land (Frankrijk). Daar zitten er de nodige tussen die ook wel eens met terrorisme te maken hebben of hebben gehad. Ik heb vanuit die landen nooit gehoord dat ze zichzelf in kleinere stukjes moeten opknippen, permanente grenscontroles bij provincie- of staatsgrenzen in te voeren, om terrorisme tegen te gaan. Kennelijk zien die landen meer brood in andere benaderingen. Dat suggereert dat het gebied opknippen in deelgebieden met grensbewaking in hun ogen niet de effectiefste maatregel is die er te nemen valt. Waarom zou dat in Europa dan wel effectief zijn?

Natuurlijk heeft het Schengen-gebied wel het unieke kenmerk dat de grenzen open zijn maar het bestuur versnipperd is omdat het autonome landen betreft. Krachtig, snel en doeltreffend over landsgrenzen heen opereren zal relatief lastig zijn. Dat kan je zien als argument voor grensbewaking, maar net zo goed als een argument voor een krachtiger centraal bestuur in Europa. Als iets zowel een argument voor minder als voor meer Europa kan zijn is het volgens mij geen argument in die discussie, behalve dan om te onderbouwen dat de huidige halfslachtige stand van zaken verbetering behoeft.
06-01-2017, 15:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door johanw: Met open binnengrenzen is niks mis, maar we moeten de buitengrenzen fatsoenlijk bewaken. Smokkelbootjes met illegale immigranten niet in Italie afzetten maar dumpen op de Libische kust. De Oost Europese landen laten ons nu zien hoe het moet.

Mensen dumpen?
Afval dump je, mensen niet.

Op het moment dat je mensen gaat dumpen zijn we terug bij af.
Bij de mensenbergen in Bergen Belsen, Dachau, Auschwitz en de vele andere kampen waar mensen in bergen waren aan te treffen.
Zoek zelf maar de illustraties bij deze historische wantoestanden.

Mensen, vluchtelingen zijn ook mensen, hebben recht op een menswaardige behandeling.
Dat begint door er op menswaardige manier over te spreken.
Als je mensen als dingen gaat beschouwen is de afglijdende schaal ingezet.

Geen mensen dumpen en afval liever ook niet.

Afleveren, afzetten, terugbrengen, tegenhouden.
Dat is wat netter. Maar zo zal het moeten.
Europa heeft geen enkele verplichting om hotelletje te spelen voor mensen uit andere continenten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.