image

Expert waarschuwt voor beveiliging slimme kerstverlichting

donderdag 5 januari 2017, 17:17 door Redactie, 10 reacties

De beveiliging van slimme kerstverlichting laat op dit moment te wensen over, wat een probleem kan worden als het in de toekomst op thuisnetwerken wordt aangesloten. Daarvoor waarschuwt de Britse beveiligingsexpert Ken Munro van beveiligingsbedrijf Pen Test Partners.

Hij onderzocht verschillende slimme kerstverlichtingen. De lampjes zijn via de smartphone, bluetooth en wifi aan te sturen. De verlichting kan daarbij als een wifi-netwerk fungeren waarmee verbinding moet worden gemaakt. Verschillende producten die Munro bekeek bleken geen enkele beveiliging te hebben. Op dit moment is dat nog niet zo'n probleem. "Er is niet echt een dreiging. Het ergste scenario dat ik kan voorstellen is dat een kwaadwillende buurman of voorbijganger ze uitschakelt of anders laat knipperen", merkt Munro op.

Dit biedt misschien ook de mogelijkheid om de lampjes op zo'n frequentie te laten knipperen dat dit een epileptische aanval bij sommige mensen zou kunnen veroorzaken, aldus de expert. Hoewel er nu nog geen echte dreiging is, kan dat wel veranderen. De volgende generatie van slimme kerstverlichting kan namelijk verder binnen smart homesystemen worden geïntegreerd. Daardoor ontstaat volgens Munro de mogelijkheid om het thuisnetwerk via de kerstverlichting te hacken.

Reacties (10)
05-01-2017, 17:35 door Anoniem
Beveiliging slimme kerstverlichting?

pfffff... Waanzin.
Waar heb je nu schakelklokken voor...
05-01-2017, 18:28 door [Account Verwijderd]
Bij ons stond er een emmer water naast de kerstboom.
Nu: Jezus hackt de kerstverlichting: "Beminde gelovige, de kerstverlichting moet wel aan blijven tot Drie-koningen!"
05-01-2017, 18:30 door Anoniem
Relevante informatie vergeten:

Russisch Orthodox Kerstmis
Datum: zaterdag 7 en zondag 8 januari 2017
Land / gebied: Oost-Europa
Soort: Religieus (Lichtjesfeest)
Religie: Christendom (Orthodox christendom)

Een feestdag in Bosnië-Hercegovina, Kazachstan, Kirgizië, Macedonië, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Rusland, Servië, Wit-Rusland.
http://www.beleven.org/feest/kerstmis_orthodox
05-01-2017, 18:44 door Anoniem
Scannen met x-mas packets krijgt hier een volledig nieuwe dimensie :-p

Levensgevaarlijk dit, voor je t weet kan de kerstboom via IrDA militaire laptops besmetten en balistishe raketten lanceren...
05-01-2017, 21:20 door Anoniem
Maar goed, dit is het andere eind van het spectrum dat met Dick Cheneys pacemaker begon.
06-01-2017, 08:46 door Anoniem
Door Anoniem: Scannen met x-mas packets krijgt hier een volledig nieuwe dimensie :-p

Levensgevaarlijk dit, voor je t weet kan de kerstboom via IrDA militaire laptops besmetten en balistishe raketten lanceren...

"Vrede op aard" xD
06-01-2017, 10:50 door Anoniem
Op het moment dat je door gebrekkige beveiliging de verlichting kan overnemen, dan ben je toch al binnen in het wifi-netwerk van die persoon? Dus wel een dreiging naar mijn idee.
06-01-2017, 12:34 door Anoniem
@ Anoniem 10:50

Nee, als je het artikel leest, weet je dat de verlichting zich gedraagt als acces point en niet als cliënt binnen het (WIFI)netwerk.
08-01-2017, 03:12 door Anoniem
Makkelijk op te lossen, gelukkig.
In de prullebak met die rommel en normale kerstverlichting kopen.
10-01-2017, 09:18 door Anoniem
Het besproken voorbeeld gedraagt zich als een access point en staat dus op zich, een met Wifo ontsloten LAN met één node/host of zoiets. De genoemde bedreiging lijkt me sterk overdreven.

Dan gaat het verder met "De volgende generatie van slimme kerstverlichting kan namelijk verder binnen smart homesystemen worden geïntegreerd" Maar lijkt me dat het dan geen access point meer is maar een Wifi client en dat is heel wat anders. Iets met appele en peren...

Beetje ver gezocht altijd dit soort 'als dan' veronderstellingen. (ALS ik me vanmorgen had vergeten aan te kleden DAN liep ik nu in mijn blote reet....)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.