image

Internetscam laat oude versies macOS vastlopen

vrijdag 6 januari 2017, 10:25 door Redactie, 1 reacties

Een website die criminelen gebruiken om Mac-gebruikers op te lichten zorgt ervoor dat Macs met oudere versies van macOS vastlopen. Daarvoor waarschuwt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. De website laat gebruikers geloven dat hun computer met een virus is besmet en meteen het opgegeven nummer moet worden gebeld.

Dergelijke scams worden al geruime tijd door oplichters gebruikt. De nu ontdekte website zorgt ervoor dat er automatisch tientallen e-mails worden aangemaakt waarin staat dat er een virus is gedetecteerd en Apple Support moet worden gebeld. Vanwege het grote aantal aangemaakte e-mails loopt de computer uiteindelijk vast.

De kwaadaardige versie kijkt eerst naar de versie van macOS. De eerste versie van de scam maakt allerlei e-mails aan, zonder ze te verzenden. De tweede versie start iTunes en laat daarin de waarschuwing zien. Volgens Jerome Segura is de kwetsbaarheid waarvan de oplichters gebruikmaken mogelijk in macOS Sierra 10.12.2 opgelost, aangezien deze gebruikers tegen de aanval beschermd zijn.

Image

Reacties (1)
06-01-2017, 12:33 door Briolet
zorgt ervoor dat er automatisch tientallen e-mails worden aangemaakt

Ik denk echt niet dat de mac al bij een tiental mailtjes vastloopt. Dat aantal vind ik ook nergens in de engelse tekst. Daar hebben ze het over continu aanmaken van mail. En in het getoonde script zie ik een loop van 10.000 binnen een loop van 100.000. Er zit dus wel een eind aan, maar dat is geen tiental.

Volgens Jerome Segura is de kwetsbaarheid waarvan de oplichters gebruikmaken mogelijk in macOS Sierra 10.12.2 opgelost,
Verder staat er ook niet dat het met Sierra 12.2.2 opgelost is. Er staat zelfs expliciet dat de 2e versie (iTunes) nog steeds mogelijk is met 12.2.2. Alleen de 1e versie met mail lijkt opgelost.
Websites genereren sinds 12.2.2 blijkbaar een dialoog waar om toestemming gevraagd wordt als ze mail willen aanmaken.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.