image

Student opgepakt voor besmetten 300 universiteitscomputers

vrijdag 6 januari 2017, 16:54 door Redactie, 1 reacties

De Canadese autoriteiten hebben een 19-jarige student van de Universiteit van Alberta opgepakt en aangeklaagd wegens het infecteren van meer dan 300 universiteitscomputers met malware, waardoor mogelijk de wachtwoorden van meer dan 3.000 studenten en faculteitsmedewerkers zijn gestolen.

Het ging in totaal om 304 universiteitscomputers in 20 verschillende lokalen. De malware was door iemand met fysieke toegang tot de computers geïnstalleerd en werd na klachten van gebruikers over prestatieproblemen van de computers eind november vorig jaar ontdekt, zo maakte de universiteit deze week bekend. Zeer waarschijnlijk gaat het hier om een keylogger. Volgens Gordie Mah, chief information security officer van de universiteit, was de malware namelijk specifiek ontwikkeld voor het verzamelen van wachtwoorden.

Uit onderzoek van de universiteit bleek dat 3300 studenten en faculteitsmedewerkers op de besmette computers hadden ingelogd en hun wachtwoorden risico liepen. Er zijn vooralsnog geen aanwijzingen dat gestolen wachtwoorden zijn misbruikt. Een dag na de ontdekking van 287 besmette computers werden alle mogelijk getroffen gebruikers al gemaild en geadviseerd hun wachtwoord te veranderen.

Verder onderzoek wees uit dat 17 andere computers ook met de malware waren geïnfecteerd. Halverwege december besloot de universiteit uit voorzorg van alle getroffen gebruikers het wachtwoord te resetten. Onderzoek van de politie van Edmonton leidde uiteindelijk tot de aanhouding van een 19-jarige student van de universiteit, die inmiddels is aangeklaagd. De student moet volgende week dinsdag 10 januari voor de rechter verschijnen.

Reacties (1)
07-01-2017, 17:03 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-01-2017, 17:06
Toegang tot de betreffende universitaire studie voorgoed blokkeren en inschrijving en/of loting voor eender welke studie voorgoed afwijzen.
Daarnaast: terugbetaling van studiefinanciering binnen 7 jaar vanaf de sanctieoplegging.
Dat zou in mijn zienswijze een passende straf zijn.

Motivatie: Als je de hoogste laddersport qua scholing in de maatschappij hebt bereikt en je verpest het zó grondig terwijl je er jezelf - uiteraard als 19 jarige student - terdege van bewust bent dat een afgeronde universitaire studie vaak toegang biedt tot hoogverantwoordelijke posities in de maatschappij mag je nooit toegang krijgen tot dergelijke posities.
Je hebt optimaal getoond onbetrouwbaar te zijn, dus voor een maatschappelijk egagement van zo'n gewicht ongeschikt!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.