image

Politie waarschuwt voor niet afgeschermde Facebookprofielen

woensdag 11 januari 2017, 09:57 door Redactie, 3 reacties

De politie waarschuwt gebruikers van Facebook en andere social media om hun profielen af te schermen, nadat zeven personen zijn aangehouden die hiervan misbruik maakten om slachtoffers af te persen. De verdachten zouden seksadvertenties op internet hebben geplaatst.

Zodra geïnteresseerden reageerden maakten ze gebruik van openbare informatie van de slachtoffers. Deze openbare informatie verkregen de verdachten via social media en gebruikten zij als pressiemiddel bij het afpersen van de slachtoffers. Ze werd er via WhatsApp contact gelegd waardoor de afpersers vaak de naam van hun slachtoffer zagen. "Dankzij veelal slecht afgeschermde profielen op social media achterhaalden de verdachten vervolgens foto’s en namen van familieleden en dreigden om hen te informeren over de gemaakte seksafspraak", aldus de politie.

De slachtoffers moesten vervolgens een geldbedrag betalen om dit te voorkomen. Na het betalen van het bedrag eisten de verdachten meer geld. De slachtoffers betaalden tot wel 1000 euro en soms zelfs meer. Het onderzoeksteam heeft nu zicht op tientallen slachtoffers en schat dat de oplichters enkele tienduizenden euro’s hebben buit gemaakt.

De groep verdachten bestaat uit zeven jongens en mannen in de leeftijd van 16 tot 22 jaar uit Delft en Den Haag. De politie heeft hun woningen doorzocht en verschillende waardevolle spullen in beslag genomen. Het onderzoeksteam vermoedt dat deze computers, tablets, telefoons en dure merkkleding gekocht zijn met crimineel geld. Het onderzoek is nog niet afgerond. De politie onderzoekt of er meer personen betrokken zijn bij de afpersingen.

Voorkomen

De politie geeft internetgebruikers verschillende tips om te voorkomen dat men slachtoffer wordt. Zo wordt aangeraden om socialmedia-accounts voor vreemden af te schermen, zodat zij foto's en persoonlijke gegevens niet kunnen zien. Ook moeten er geen vriendschapsverzoeken van vreemden worden geaccepteerd. Verder raadt de politie aan om regelmatig te controleren of de beveiligingsinstellingen van het socialmediaprofiel nog goed staan ingesteld.

Reacties (3)
11-01-2017, 11:01 door Anoniem
Social media: Designed to Fail.
11-01-2017, 13:22 door Anoniem
Een ethische hacker heeft onlangs het telefoonnummer van een Belgische minister buitgemaakt.
Info kwam van Faceboek.
http://m.datanews.knack.be/ict/nieuws/facebook-lekt-telefoonnummer-jan-jambon/article-normal-800275.html
11-01-2017, 15:23 door karma4
Als je je in het openbaar beweegt moet je geen dingen gaan doe doen die het daglicht niet kunnen hebben. Niets nieuws heel gangbaar van alle tijden.
Je moet dat ook in de cyberwereld doortrekken. Openbaar profiel en je gedraag je netjes. Wil je niet nette zaken doen dan doe je dat buiten dat openbare profiel. lekt dat toch dan hang je.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.