image

Onbekend computervirus infecteert Britse ziekenhuizen

maandag 16 januari 2017, 15:03 door Redactie, 3 reacties

Een onbekend computervirus heeft vorige week vier Britse ziekenhuizen weten te infecteren, zo is vandaag bekend geworden. Het gaat om ziekenhuizen van Barts Health, de grootste National Health Service trust in Groot-Brittannië dat over 15.000 medewerkers beschikt en 2,5 miljoen patiënten verzorgt.

Vanwege de infectie besloten de ziekenhuizen uit voorzorg verschillende schijven offline te halen. Volgens Barts Health ging het niet om ransomware, maar "Trojan malware", zo laat de organisatie een verklaring weten. "Dit specifieke virus was nog nooit eerder gezien en hoewel het de potentie had om grote schade aan netwerkbestanden aan te richten, waren onze maatregelen om het virus in te perken succesvol."

Zo zou de malware inmiddels in quarantaine zijn geplaatst en zijn alle belangrijke klinische systemen weer online. Ook zouden er geen patiëntgegevens zijn getroffen en heeft er ook geen ongeautoriseerde toegang tot medische dossiers plaatsgevonden. "Onze anti-virusbescherming is inmiddels bijgewerkt om herhaling te voorkomen", meldt de verklaring verder. Doordat verzoeken tijdens de computerbesmetting handmatig werden verwerkt, kan het nog wel enkele dagen duren voordat de ontstane achterstand is ingehaald.

Reacties (3)
16-01-2017, 18:23 door Anoniem
Ben wel benieuwd hoe ze geïnfecteerd zijn en hoe ze dit gedetecteerd hebben
16-01-2017, 19:21 door Anoniem
Onbekend computervirus infecteert Britse ziekenhuizen
Het blijft eigenaardig klinken: "....virus" en "ziekenhuis" in één zin.
Een leek zou kunnen denken dat geen computer meer mag worden aangeraakt, omdat je anders zelf ook met het virus kan worden besmet.
17-01-2017, 15:07 door Anoniem
In Nederland heeft dat virus 2 namen, bezuinigingen en marktwerking.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.