image

Gartner: 20% bedrijven vervangt toegangspas door smartphone

dinsdag 17 januari 2017, 11:39 door Redactie, 8 reacties

Twintig procent van de bedrijven en organisaties heeft in 2020 de fysieke toegangspas door de smartphone vervangen, zo voorspelt marktvorser Gartner. Op dit moment gebruikt nog minder dan vijf procent van de organisaties de smartphone om personeel toegang tot kantoren en locaties te geven.

De komende jaren zal het aantal organisaties die de fysieke toegangspas vervangt toenemen. "Een groot deel van de organisaties gebruikt oude fysieke toegangstechnologieën wat gesloten systemen zijn die op beperkte schaal in de it-infrastructuur kunnen integreren", zegt onderzoeksdirecteur David Anthony Mahdi. "De groeiende beschikbaarheid van mobiele en cloudtechnologieën zal een grote impact hebben op hoe deze systemen kunnen worden uitgerold en beheerd."

Smartphones die bluetooth en near field communication (nfc) ondersteunen kunnen bijvoorbeeld met moderne toegangssystemen werken. "Eén van de eenvoudigste manieren om de toegangsgegevens van een smartphone te gebruiken is door ze via een datakanaal of wifi binnen het toegangssysteem te integreren en de deur op afstand te ontgrendelen, net als een toegangsbeheerder kan. Deze aanpak vereist geen aanpassing aan de hardware die voor het lezen wordt gebruikt", aldus Gartner.

Volgens de marktvorser kan het gebruik van smartphones ook de integratie van biometrische technologieën vereenvoudigen. "In plaats van biometrische lezers in of naast het toegangssysteem te plaatsen, kan de telefoon zelf als biometrische lezer worden gebruikt voor het verzamelen van stem of gezicht, waarbij de vergelijking lokaal op de telefoon of centraal plaatsvindt", stelt Mahdi. "Deze aanpak verhelpt ook het risico van een aanvaller die de telefoon van iemand weet te bemachtigen."

Reacties (8)
17-01-2017, 12:01 door Anoniem
Steeds meer redenen om gaan smartfoon te willen hebben...
17-01-2017, 12:32 door Anoniem
Als mijn baas een smartphone van de zaak geeft wil ik best meedoen.
17-01-2017, 12:47 door karma4
Door Anoniem: Steeds meer redenen om gaan smartfoon te willen hebben...
Ok, jij doet niet nee. Overigens denk dat het zelfde voor uitkeringen en zelfs stricter dan enkel toegang zal gelden.
Bezuiniging
17-01-2017, 12:59 door Anoniem
Volgens de marktvorser kan het gebruik van smartphones ook de integratie van biometrische technologieën vereenvoudigen. "In plaats van biometrische lezers in of naast het toegangssysteem te plaatsen, kan de telefoon zelf als biometrische lezer worden gebruikt voor het verzamelen van stem of gezicht, waarbij de vergelijking lokaal op de telefoon of centraal plaatsvindt"
Het lijkt mij een uitstekend plan de authenticatie lokaal op een niet-vertrouwd apparaat te doen.
</sarcasm>

Misschien dat de smartphone in kleinere bedrijfjes een goed alternatief is, maar ik geloof niet dat grote bedrijven deze overstap snel gaan maken. Het zichtbaar dragen van een medewerkerspas is namelijk ook in het gebouw heel zinvol, zodat ongenode gasten geïdentificeerd kunnen worden.
17-01-2017, 13:50 door User2048
"Een groot deel van de organisaties gebruikt oude fysieke toegangstechnologieën wat gesloten systemen zijn die op beperkte schaal in de it-infrastructuur kunnen integreren"

Dat een fysiek toegangssysteem een gesloten systeem is vind ik juist een heel groot voordeel. Lekker veilig!

Het integreren van alles wordt steeds meer een doel op zich. Waarom eigenlijk? Welk probleem zijn we aan het oplossen?
17-01-2017, 14:02 door Anoniem
Waarom zou je binnen een bedrijf (ik heb vooral gewone kantoorbedrijven in gedachte) de toegang willen beperken voor medewerkers? Beetje onzin vind ik.
Als het enkel om de toegangsdeur gaat (om het bedrijfspand binnen te komen) en meteen je uren registreert, is een pasje prima geschikt.
Ik verafschuw autoritair gedrag, net als in het verleden vaak gebeurde op ICT-gebied met rechten binnen een netwerk. Ik heb bedrijven meegemaakt waar vrijwel alles was dichtgespijkerd via grouppolicies. Veel meer dan nodig is.
Heeft n.m.m. niets meer met beveiliging te maken, maar met autoritair gedrag.
17-01-2017, 20:26 door Anoniem
Door User2048:
"Een groot deel van de organisaties gebruikt oude fysieke toegangstechnologieën wat gesloten systemen zijn die op beperkte schaal in de it-infrastructuur kunnen integreren"

Dat een fysiek toegangssysteem een gesloten systeem is vind ik juist een heel groot voordeel. Lekker veilig!
Welk probleem zijn we aan het oplossen?
Kosten!
Iedere onderneming heeft als doel winst maken! Geen producten maar winst! Iedereen heeft een smartfoon. Het kostbare gesloten systeem kan afgeschaft worden.
18-01-2017, 17:58 door Anoniem
Iedereen heeft een smartfoon.
Onjuist.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.