image

Amnesty waarschuwt voor Orwelliaanse anti-terreurwetten

dinsdag 17 januari 2017, 16:28 door Redactie, 5 reacties

Amnesty International waarschuwt in een nieuw onderzoek voor Orwelliaanse anti-terreurwetten die in heel Europa worden doorgevoerd en fundamentele vrijheden ondermijnen en mensenrechten afbreken. Voor het onderzoek keek de organisatie naar anti-terreurmaatregelen die in 14 EU-lidstaten zijn ingevoerd.

"In de nasleep van een aantal verschrikkelijke aanvallen, van Parijs tot Berlijn, hebben overheden een reeks aan disproportionele en discriminerende wetten erdoorheen gejaagd", zegt John Dalhuisen, directeur van Amnesty International in Europa. "Apart beschouwd zijn deze individuele anti-terreurmaategelen al zorgwekkend genoeg, maar bij elkaar genomen ontstaat er een beeld waarin ongecontroleerde machten vrijheden vertrappen die lang als vanzelfsprekend werden ervaren."

Zo zijn er in verschillende landen anti-terreurmaatregelen voorgesteld of ingevoerd die de rechtsstaat afbrokkelen, de uitvoerende macht meer macht geven, juridische controle inperken, vrijheid van meningsuiting beperken en iedereen aan ongecontroleerde overheidssurveillance blootstellen, stelt Amnesty. Volgens Amnesty is er in veel EU-landen al spraak van surveillancestaten waarbij nieuwe wetgeving grootschalige surveillance toestaat en inlichtingendiensten vergaande bevoegdheden geeft. Zo is Nederland één van de landen waar grootschalige surveillancebevoegdheden zijn goedgekeurd of uitgebreid, stelt Amnesty.

Dalhuisen waarschuwt dat we een samenleving aan het creëren zijn waar vrijheid de uitzondering wordt en angst de regel. "Hoewel de dreiging van terrorisme echt is en moet worden bestreden, is het de rol van overheden om veiligheid te bieden zodat mensen van hun rechten kunnen genieten, in plaats van de rechten van mensen in de naam van veiligheid te beperken. EU-overheden gebruiken anti-terreurmaatregelen om draconische bevoegdheden te consolideren, groepen op discriminerende wijze aan te pakken en mensenrechten af te nemen onder het mom van ze te beschermen."

Reacties (5)
17-01-2017, 17:12 door Anoniem
Het is maar de vraag of politici en politieke partijen voldoende realiteitszin hebben om zich in deze kritiek te herkennen.

Persoonlijk betwijfel ik dat.
17-01-2017, 19:05 door karma4
Het standaard antwoord van politici is: wij herkennen ons niet in het aangedragen beeld. Net zo prachtig als dat ze als politici een wet aannemen dat Nederland geen belastingpatadijs Is. Aan de daden herken je de werkelijkheid niet aan de newspeak woorden.
18-01-2017, 12:05 door Anoniem
Ik weet, het is een Godwin, maar Nederland liep in '40 - '45 ook al voorop. De toenmalige bezetter was snel klaar met haar werk. De opmaak? ruim 100.000 onschuldige Nederlanders vermoord en vergast. Er werd de moordenaars nauwelijks iets in de weg gelegd.

Draconische maatregelen voor een gering risico. Bovendien moet je, wanneer je in een vrij land wil leven, geringe risico's willen accepteren. Het alternatief is namelijk dat je niet meer vrij bent of kunt zijn.
18-01-2017, 18:07 door Anoniem
Dat ze afluister-apparatuur in mensen hun lichaam mogen bouwen is te gek voor woorden.
Reken maar als dit goedgekeurd is, dat er al mee getest is, dat betekend dat er al mensen zijn met afluisterapparatuur in hun lichaam.
23-01-2017, 01:52 door Anoniem
Vandaag had men het even over de Nieuwe Wereld Orde. Is dat het soms? Er wordt veel over gespeculeerd!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.