image

ICO waarschuwt werknemers tegen meenemen klantgegevens

maandag 30 januari 2017, 09:57 door Redactie, 3 reacties

De Britse privacytoezichthouder ICO heeft werknemers van bedrijven en organisaties gewaarschuwd om bij vertrek naar een nieuwe werkgever geen klantgegevens mee te nemen, aangezien dit in strijd met de Britse wetgeving is. Aanleiding is de veroordeling van een recruitmentconsultant.

De vrouw had de contactgegevens van meer dan honderd klanten naar haar privé e-mailadres gestuurd om ze bij haar nieuwe werkgever te gebruiken. "Het meenemen van de persoonlijke informatie van klanten als je van baan verandert voor eigen gewin of voor dat van het bedrijf is tegen de wet", zegt Steve Eckersley, hoofd handhaving bij de ICO.

"We vragen mensen om over de gevolgen na te denken voordat ze informatie meenemen", gaat Eckersley verder. "De meeste mensen weten dat het verkeerd is, maar beseffen niet dat het een misdrijf is en ze voor de rechter kunnen verschijnen en hun baan verliezen." De vrouw, die inmiddels bij haar nieuwe werkgever is ontslagen, kreeg een boete van 200 pond. Daarnaast moest ze ook de proceskosten van 214 pond betaling en slachtoffertoeslag van 30 pond.

Reacties (3)
30-01-2017, 12:00 door Anoniem
Nee, wat die vrouw deed dat kan echt niet. Zomaar gratis klantgegevens doorsturen.

Daar moet goed/grof voor betaald worden, zoals in de privacy-policy vermeld staat. Anders krijgen we gezeur met de toezichthouder.

/sarc
30-01-2017, 12:31 door johanw
Dat zal wel een Engelse wet zijn, anders zouden werkgevers hier niet zo scheutig zijn met relatiebedingen in hun contracten.
30-01-2017, 16:17 door Anoniem
Je zou dit eigenlijk moeten blokkeren.

Maar dit gaat moeilijk as de medewerker nog werkt voor het bedrijf.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.