image

Hoge Raad begint in maart met digitaal procederen

dinsdag 31 januari 2017, 12:08 door Redactie, 4 reacties

De Hoge Raad zal vanaf maart dit jaar bij civiele vorderingszaken digitaal gaan procederen. Nieuwe zaken worden digitaal ingediend en de uitwisseling van stukken en informatie over de zaak tussen de partijen en de Hoge Raad loopt via het digitale systeem van de rechtsprekende instantie.

De Hoge Raad, de hoogste rechter in Nederland op het gebied van het civiele-, straf- en belastingrecht, is het eerste gerecht met een volledig digitale procedure. Civiele vorderingszaken die voor 1 maart zijn gestart zullen nog op papier worden behandeld. Ook in verzoekschriftzaken wordt in cassatie voorlopig nog langs de papieren weg geprocedeerd. In de toekomst zal de hele cassatieprocedure digitaal worden, dus ook in straf- en belastingzaken. Dit wordt in stappen ingevoerd. Om digitaal te procederen moet er via DigiD, een advocatenpas of eHerkenning op het online portaal Mijn Zaak Hoge Raad worden ingelogd.

De Eerste Kamer ging vorig jaar met verschillende wetsvoorstellen akkoord waardoor digitalisering in de rechtspraak wordt ingevoerd. Rechtzoekenden zullen hun processtukken in zaken voor de civiele rechter en de bestuursrechter straks digitaal kunnen indienen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het voorleggen aan de rechter van een echtscheidingsverzoek, een betalingsconflict of een geschil met de gemeente over een vergunning. De Rechtspraak heeft een planning gemaakt om de wetgeving vanaf 1 februari dit jaar in te laten gaan. Om de risico's zo klein mogelijk te maken is er voor gekozen de digitalisering in fases in te voeren.

Reacties (4)
31-01-2017, 12:28 door Anoniem
Als ik zie hoe dik de dossiers van sommige processen zijn (zeker wanneer dat het stadium hoge raad heeft bereikt), dan valt er nog heel wat scanwerk te doen...
31-01-2017, 18:02 door Anoniem
Het volgende stuk digi-dwang. En een kwestie van tijd voordat 'alles' op straat ligt.
Waar is de roverheid toch mee bezig??
31-01-2017, 20:44 door karma4
Door Anoniem: Het volgende stuk digi-dwang. En een kwestie van tijd voordat 'alles' op straat ligt.
Waar is de roverheid toch mee bezig??
Eenvoudig gezegd oppakken en bestraffen van criminelen.
Alhoewel dit om geschillen lijkt te zijn in de civiele sfeer. Die zaken zijn genoegzaam als behoorlijk bekend als het tot rechtszaken komt.
01-02-2017, 10:31 door Anoniem
Dus zonder digitaal pasje heb je geen toegang meer tot de rechtspraak als burger in dit land.

Waar is hier de nooduitgang?

Ja, ik denk inderdaad dat de overheid best een hoop digitaal mag willen doen maar die vanzelfsprekendheid om burgers die niet meegaan maar gewoon uit te sluiten betekent dat de overheid als geheel [x] ongeschikt is om nog overheid te spelen. Ze hoort er te zijn voor alle burgers, principieel, niet alleen voor het uitverkoren deel dat mee kan en wil, ongeacht de percentages. Dus nee, hoge raad, dit is een faalplan en u is hiermede gewogen en te licht bevonden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.