image

Eerste Kamer akkoord met digitalisering rechtspraak

dinsdag 12 juli 2016, 14:45 door Redactie, 2 reacties

De Eerste Kamer heeft vandaag in totaal vier wetsvoorstellen van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie aangenomen waardoor digitalisering in de rechtspraak wordt ingevoerd. Rechtzoekenden zullen hun processtukken in zaken voor de civiele rechter en de bestuursrechter straks digitaal kunnen indienen.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het voorleggen aan de rechter van een echtscheidingsverzoek, een betalingsconflict of een geschil met de gemeente over een vergunning. De wetsvoorstellen vormen de basis van het programma KEI (Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak). Hierin werkt het ministerie van Veiligheid en Justitie samen met de rechtspraak aan vereenvoudiging en digitalisering van de procedure in civiele en bestuursrechtelijke zaken. KEI moet voor een beter toegankelijke rechtspraak zorgen.

Rechtzoekenden krijgen een digitaal dossier genaamd 'Mijn Zaak'. Zij kunnen daarmee elke stap in het proces voortaan volgen. Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie zullen ook advocaten van de digitale communicatie met de rechter profiteren, die nu nog vaak via de fax verloopt. Papieren dossiers zullen namelijk niet meer nodig zijn. Voor burgers die procederen zonder advocaat blijft het mogelijk om op papier te procederen.

De Rechtspraak heeft een planning gemaakt om de wetgeving vanaf 1 februari 2017 in te laten gaan. Er is voor gekozen de digitalisering in fases in te voeren. Dit moet de risico’s zo klein mogelijk houden en biedt de mogelijkheid pas een volgende stap te zetten als de techniek zich heeft bewezen Ook particulieren kunnen later bijvoorbeeld de stukken over een betalingsconflict of ontslagzaak via internet indienen. Waarschijnlijk wordt dit in de tweede helft van 2018.

Reacties (2)
13-07-2016, 16:38 door Anoniem
KEI (Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak) <-- dat moet toch wel opzeker tijdens de vrijdag middag borrel bedacht zijn.
18-07-2016, 12:15 door Anoniem
Door Anoniem: KEI (Kwaliteit en Innovatie Rechtspraak) <-- dat moet toch wel opzeker tijdens de vrijdag middag borrel bedacht zijn.

BELG?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.