image

Kamervragen over gebruik privémail door ministers

dinsdag 12 juli 2016, 15:13 door Redactie, 2 reacties

D66 heeft Kamervragen aan minister Kamp van Economische Zaken gesteld over het gebruik van privémail door ministers, nu onlangs duidelijk werd dat alle bewindspersonen in verschillende mate, en in sommige gevallen geen, gebruik maken van een privé e-mailaccount voor werkgerelateerde e-mails.

Het was minister Kamp zelf die naar aanleiding van zijn eigen gebruik van een privémailaccount liet weten dat ook andere ministers dit doen. D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil nu weten welke bewindspersonen hun privémailadres voor werkgerelateerde zaken gebruiken of gebruikten. Ook moet Kamp laten weten of ambtenaren dit doen en of er kan worden uitgesloten dat er bijzondere informatie via deze privémailadressen wordt verstuurd.

In mei werd bekend dat Kamp werkmails op zijn privémailadres ontving. "De reden voor het gebruik van het privé e-mailaccount, naast mijn zakelijke e-mailaccount, was dat de mogelijkheid om op een locatie buiten het ministerie te werken via mijn zakelijke e-mailaccount door mij als omslachtig en niet als gebruiksvriendelijk werd ervaren", aldus de minister. Verhoeven wil nu weten waarom Kamp dit omslachtig en niet gebruiksvriendelijk vond en of de minister veilige alternatieven wil laten onderzoeken die wel gebruiksvriendelijk zijn.

Het privémailaccount van Kamp zou in 2014 via een phishingaanval gehackt zijn. "In juli 2014 is, namens mij, aangifte gedaan van een vermoeden van computervredebreuk. Tijdens het daaropvolgende onderzoek is vastgesteld dat een ongerichte phishingaanval waarmee toegang tot het account werd verkregen, aannemelijk was", zo liet de minister vorige week weten. Verhoeven vraagt nu welke acties er na ontdekking van de hack zijn genomen en waaruit blijkt dat het om een ongerichte phishingaanval ging. De minister heeft drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (2)
12-07-2016, 16:43 door Anoniem
Gebruikers onvriendelijk.... Zucht ja en?
Dan geef je aan dat het niet lekker werkt en kan het niet anders JAMMER!!!!!
Wat je voor het land doet heeft bepaalde voorwaarden waar JIJ als minister maar hebt te conformeren.

God, ik word moe van upper management en hun gezeik en onkunde.

Geen goed antwoorden -> ministerje laten opdraaien voor schade uit eigen salaris en een voorwaardelijke staf voor het lekken van informatie mocht dit een gevolg zijn van zijn idiootje gedachtegang.
13-07-2016, 13:37 door Anoniem
Als je het omslachtig en niet als gebruiksvriendelijk ervaart, doe er dan wat aan en geef de ICT afdeling de opdracht een beter oplossing te leveren die wel aan de functionele requirements voldoet. De minister is de baas?

Maar nee, vind lekker voor jezelf een betere oplossing die in strijd is met beleid en laat je medewerkers lekker aan modderen met een omslachtig en niet als gebruiksvriendelijk oplossing. Dat toont leiderschap!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.