image

Onderzoek: Ouderen gevoeliger voor gerichte phishingaanvallen

woensdag 1 februari 2017, 17:25 door Redactie, 0 reacties

Ouderen, en dan met name oudere vrouwen, zijn gevoeliger voor gerichte phishingaanvallen, zo blijkt uit onderzoek van Daniela Oliveira van de Universiteit van Florida. Voor haar onderzoek installeerde ze met toestemming bij 158 proefpersonen een logger die alle bezochte websites bijhield.

Vervolgens ontvingen de deelnemers gedurende een periode van drie weken elke dag een gerichte phishingmail, waarbij er zes verschillende thema's werden gebruikt. Gedurende het onderzoek opende 43 procent de link naar een phishingsite, waarbij meer dan 10 procent twee of drie keer in de malafide e-mails trapte. Met name oudere deelnemers aan het onderzoek, en dan vooral oudere vrouwen, waren gevoelig voor de phishingaanvallen, zo meldt The Register.

Het meest succesvolle onderwerp voor een phishingmail is het dreigen met juridische stappen, zoals een mededeling of parkeerboete. Op dit gebied bleek dat de jongere deelnemers kwetsbaarder waren. Oudere vrouwen bleken vooral voor emotionele manipulatie gevoelig te zijn. Volgens Oliveira komt dit doordat vrouwen naarmate ze ouder worden ook eenzamer kunnen zijn. Daardoor zijn ze eerder geneigd om vreemden te vertrouwen die een relatie willen aangaan.

"Naarmate we ouder worden gaan we in bepaalde cognitieve gebieden achteruit", zo liet ze weten. "Hoewel het ervaringsniveau toeneemt, gaat de snelheid waarmee we informatie kunnen verwerken en ons kortetermijngeheugen werkend kunnen houden achteruit, en zullen we personen eerder vertrouwen. Dit is een gevaarlijke combinatie."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.