image

Britse minister: NAVO moet cyberaanvallen effectief afslaan

maandag 6 februari 2017, 09:54 door Redactie, 11 reacties

De NAVO moet cyberaanvallen effectief afslaan, zodat vijanden weten dat ze een prijs moeten betalen als ze cyberwapens gebruiken. Dat liet de Britse minister van Defensie Michael Fallon onlangs tijdens een toespraak aan de St Andrews University in Schotland weten.

Fallon ging tijdens zijn toespraak in op de rol die Rusland op dit moment speelt en wat dit voor de NAVO inhoudt. "Rusland is duidelijk de NAVO en het Westen aan testen", aldus de minister. Hij noemde ook verschillende cyberaanvallen die aan de Russische autoriteiten zijn toegeschreven. Volgens Fallon moeten NAVO-landen meer bijdragen om de NAVO ook in de toekomst een rol van betekenis te laten blijven spelen. Daarbij moeten ook hervormingen worden ondersteund om de NAVO flexibeler en veerkrachtiger te maken, zodat het tegen cyberaanvallen kan optreden.

"Cyberverdediging is een kerntaak van de NAVO. De NAVO moet zich op cybergebied net zo effectief beschermen als het in de lucht, op land en op zee doet. Zodat vijanden weten dat ze een prijs moeten betalen als ze cyberwapens gebruiken", aldus Fallon. De minister stelde dat Groot-Brittannië haar verantwoordelijkheid neemt door de investeringen voor defensieve en offensieve cybercapaciteit naar 1,9 miljard te verdubbelen.

Vorige week meldde de Noorse geheime dienst PST dat negen e-mailaccounts van Noorse overheidsfunctionarissen het doelwit van gerichte phishingaanvallen waren geworden. Volgens de PST zouden de aanvallen door Russische hackers zijn uitgevoerd. Of de aanvallen ook succesvol waren is niet bekendgemaakt. Ook de Volkskrant stelde op basis van eigen onderzoek en anonieme experts dat het ministerie van Algemene Zaken het doelwit van Russische hackers was geworden. Verdere informatie waaruit dit zou blijken, om hoeveel e-mails het ging, wie het exacte doelwit waren, op welke accounts de aanvallers het hadden voorzien en hoe werd vastgesteld dat om Russische aanvallers ging liet de krant niet weten.

Reacties (11)
06-02-2017, 10:11 door Anoniem
navo moet opgedoekt worden en desnoods vervangen worden door een eu variant... die amerikaanse invloeden hebben ons ipv de beloofde vrede alleen maar oorlog en conflicten opgeleverd...

en als het zo door gaat gaat het WO3 oplverwn
06-02-2017, 11:31 door Anoniem
Opvallend dat alleen Rusland hackt en dat men altijd in staat is te bewijzen dat Rusland dat doet.
06-02-2017, 12:48 door Anoniem
phising aanvallen?

Zorg dat de emails alleen clear tekst displayen?

Geen links
Geen bijlagen

Opgelost.

Even wennen maar dit heb ik voor een van de grootste bedrijven in Nederland gedaan en het was even wennen ja.

Ik zie het probleem niet. Mail moet mail blijven al die extras krijg je enkel gezeur van.
06-02-2017, 14:03 door Anoniem
Ja plaatjes content blokkeren in spear phishing mail, alsmede de vector adressen natuurlijk.
RBN servertjes oprollen, dat zal niet gebeuren. Maar om de smeer likt de kat de kandeleer.

Maar wie zegt dat dit niet Gladio ingegeven geblaat is. Het militair industrieel complex ziet zich verstoken van continu door opgezette conflicten veroorzaakt inkomen. Terug de toestand van voor 1989 opzoeken en nu zit het Vierde Rijk in opkomst weer aan de andere kant.

Wil men een nieuwe "Zug Ost"? NAVO en EU vrezen voor hun bestaansrecht en dan moeten het zwarte pieten ergens heen. Het Rijk van Iwan de Verschrikkelijke is er niets bij. Importeer liever een zeer goede en goedkope champagne uit Rusland of Moldavië of CMO vrije producten i.p.v. 'separator plakvlees'?

Wie haalde Gehlen en consorten naar de States en zijn deze krachten daar nog steeds niet actief?
Men laat zich van alles aanleunen tegenwoordig en bedenk - de waarheid is "out there somewhere".
06-02-2017, 15:51 door Anoniem
RBN servertjes oprollen, dat zal niet gebeuren

Servers oprollen van een Russische cybercrime groep, van jaren geleden ? Super strategie (not). Wel leuk buzz-woordje he ''RBN''.
06-02-2017, 21:34 door Anoniem
Van welke planeet komt die Fallon ?
06-02-2017, 22:57 door Anoniem
Maar waar rook is, is meestal ook vuur.

Kijk maar eens naar de aanval die nu gemitigeerd word op het Poolse bankwezen, via malware op een aantal Poolse banken via de Poolse Bank Autoriteit, KNF. Vond plaats via een gemodificeerde javascript injectie door KNF, de Poolse bank regulator.

En weer begonnen de aanvallen na gerichte spearfish aanvallen op de mailboxen van betrokken overheidsambtenaren.

Weer zou er sprake kunnen zijn van een Russische oorsprong of wordt hen de schuld in de schoenen geschoven?
Er is zeker beweging in het Europese cyberwar theater.

Niemand is in dit geval zijn of haar geld kwijt, maar toch is de integriteit van de infrastructuur geschaad.
Je data zijn in ieder geval gecompromitteerd.

Voor Poolse lezers onder ons, zie hier: https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/wlamania-do-kilku-bankow-skutkiem-powaznego-ataku-na-polski-sektor-finansowy/

Voor de gebruikte malware: http://www.pandasecurity.com/mediacenter/pandalabs/dangerous-malware-neutralized/
07-02-2017, 04:16 door Anoniem
Prijs betalen is leuk, maar is het niet veel verstandiger economische sancties te gebruiken? Als je zelf aanvalt kun je verwachten dat de remmen los gaan. Immers, nu wordt er vrijwel alleen naar info gezocht, er wordt weinig kapot gemaakt. Aanvallen met DoS attacks is zo simpel dat een kind het kan (en dat doen jeugdigen dan ook vaak). Daarmee beginnen is ontzettend dom als je zelf de zaken niet op orde hebt.

Ik blijf het herhalen: zorg eerst dat je je verdediging op orde hebt voordat je offensief bezig gaat. Strijden zonder schild is idioot.
07-02-2017, 10:07 door Anoniem
Door Anoniem: navo moet opgedoekt worden en desnoods vervangen worden door een eu variant... die amerikaanse invloeden hebben ons ipv de beloofde vrede alleen maar oorlog en conflicten opgeleverd...

en als het zo door gaat gaat het WO3 oplverwn

We zitten al een paar jaar met WO3...dat het niet hier is doet er niet toe. USA valt alles aan waar wat te halen valt en dan leegtrekken, daarna zog alles met democratie toe dekken en een bankschuld tot het eind der tijden. Waarom denk je dat de hetze tegen Rusland is? Die hebben al die westerse banken eruit gegooid. En dat hacken, ach, spielerei. Er zijn op veel hoger niveau veel kwalijkere zaken aan de hand... vind ik dan...<Einde>
07-02-2017, 10:10 door Anoniem
Ik blijf het herhalen: zorg eerst dat je je verdediging op orde hebt voordat je offensief bezig gaat. Strijden zonder schild is idioot.
Als de verdediging op orde is dan staan de aanvallers met lege handen en is vergelding niet meer van toepassing.

Cyberdreiging is niet meer dan jouw eigen veiligheid niet op orde hebben!
07-02-2017, 14:08 door Anoniem
Dus komt het neer op een willen verbeteren van de 'gatenkaas' infrastructuur en om de een of andere reden wil men dit niet.
Tenminste zie ik geen enkele daadwerkelijke pogingen in die richting.

Waarom waren sommige Amerikaanse overheidsservers kinderlijk eenvoudig te hacken. Kom maar binnen, dan hebben we een excuus om je voor eeuwig in de 'slammer' te laten belanden. Die autist uit het Verenigd Koninkrijk kom nog maar net aan uitzetting ontkomen.

Waarom wordt wikileaks niet becommentarieerd? Waarom lopen ontkenners van het officiële overheidsverhaal verspreid door de 4 (ja echt alles in handen van maar 4 partijen) grote massa media spelers risico gezien te worden als potentiële volksvijanden? Waarom wordt alle alternatief nieuws direct tot 'nep nieuws' bestempeld.

Waarom steunt men hier de lieden met het zwarte verhemelte rond Chocoprins met een verdraaien van een plebisciet uitkomst?

Volgens mij is het allemaal een "de pot verwijt de ketel dat ie zwart ziet" verhaal.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.