image

OM eist in hoger beroep celstraffen voor phishing

dinsdag 7 februari 2017, 16:59 door Redactie, 0 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen drie verdachten in een phishingzaak in hoger beroep celstraffen van respectievelijk 18 maanden, 15 maanden en 6 maanden geëist. De rechtbank veroordeelde eerder één verdachte tot vijf maanden en sprak de andere twee verdachten vrij.

Volgens het OM hebben de drie zich aan grootschalige phishing schuldig gemaakt, waarbij vooral bejaarden slachtoffer werden. Via phishingmails wisten de verdachten toegang tot de rekeningen van slachtoffers te krijgen. In het geval de verdachten vonden dat er voldoende saldo op de rekening stond werden de slachtoffers benaderd om hun pincodes en telefoons af te staan. Dit lukte niet altijd, aangezien een aantal slachtoffers argwaan kreeg en de politie belde.

De advocaat-generaal is van mening dat de geëiste straffen passen bij de ernst van de strafbare feiten en de gevolgen voor de slachtoffers. "Zij zijn zeer aangeslagen. Sommigen hebben nachten wakker gelegen in onzekerheid dan wel met de wetenschap dat zij hun spaargeld zijn kwijtgeraakt. Geld waar vaak een leven lang hard voor is gewerkt is, soms zelfs door een overleden echtgenoot. Geld dat ook een emotionele waarde heeft."

Volgens de advocaat-generaal gaat het niet alleen om financieel leed: "Het is het menselijk leed dat in deze zaak extra blijft hangen. Ook blijft een aantal slachtoffers zitten met een schuldgevoel dat zij 'iets doms hebben gedaan'." Naar verwachting zal de rechter over twee weken uitspraak doen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.