/dev/null - Overig

[Verwijderd]

13-02-2017, 12:24 door [Account Verwijderd], 10 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-02-2017, 12:30
[Verwijderd]
Reacties (10)
13-02-2017, 13:16 door Spiff has left the building
Heel hartelijk bedankt, Poco.
Die informatie voeg ik toe aan mijn lijst van nog te bestuderen Linux documentatie.

Mooi dat openSUSE varianten standaard btrfs met snapshots installeren.
Het maakt openSUSE, dat me altijd al bekoorde, zo mogelijk nóg wat bekoorlijker.

Maar zoals ik in de voorgaande thread al schreef, ik had en heb het idee dat voor mij als nog volkomen Linux-newbie openSUSE niet de eerste distro moet zijn om me eigen te maken.
Uit de afwegingen die ik eerder had gemaakt leek Kubuntu me beter voor een beginner. Voor zover ik begrepen had is Kubuntu wat gemakkelijker voor een Linux-newbie dan openSUSE, én is er in eventueel extra te installeren packages net wat ruimer keus met DEB dan met RPM files, én ik meende dat de voor newbies geschikte documentatie uitgebreider is voor Kubuntu dan voor openSUSE. Dat laatste punt is tevens van belang omdat ik na verloop van tijd tevens een vriendin wil kunnen bijstaan bij het gebruik van dezelfde distro, en dan is ruim beschikbare voor newbies geschikte documentatie een belangrijk punt.

Om die redenen ligt mijn blik ligt nu met name op op Kubuntu, maar niettemin zal ik toch ook de altijd bekoorlijke openSUSE meenemen bij het inlezen in alle nog te bestuderen Linux documentatie.

Nogmaals bedankt, Poco.
Komt er meer interessants langs in deze thread, dan zal ik dat ook allemaal met plezier bekijken.
Ikzelf heb nog weinig bij te dragen, omdat ik nog volkomen newbie ben en zelfs met inlezen nog niet gevorderd ben. Enkel het verzamelen van documentatie had ik redelijk voor elkaar, maar daar had ik openSUSE tot op heden nog grotendeels buiten gelaten, vanwege wat ik hierboven aangaf.
Kortom, ik heb nog zat te doen ;-)
13-02-2017, 15:37 door Anoniem
Btrfs RAID 5/6 Code Found To Be Very Unsafe & Will Likely Require A Rewrite

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Btrfs-RAID-56-Is-Bad
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/RAID56
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Btrfs-RAID56-Not-All-Clear

Als er dit soort fouten in zitten, dan moet je je ook afvragen of Btrfs wel stable genoeg is voor productie.

Kijk dan voor ZFS, als je echt een goed bestandstysteem wilt hebben, alleen op Linux is dit ook nu net niet perfect. FreeBSD of opensolaris zijn daarin wel een stuk verder.
13-02-2017, 19:08 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 15:37 uur:
Btrfs RAID 5/6 Code Found To Be Very Unsafe & Will Likely Require A Rewrite
Als er dit soort fouten in zitten, dan moet je je ook afvragen of Btrfs wel stable genoeg is voor productie.
Dankjewel, Anoniem.
Hoewel dit enkel betrekking heeft op de Btrfs RAID 5/6 code, is het natuurlijk bepaald geen aanbeveling voor Btrfs.
13-02-2017, 22:25 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-02-2017, 08:49
[Verwijderd]
14-02-2017, 10:05 door Anoniem
Door Anoniem: Als er dit soort fouten in zitten, dan moet je je ook afvragen of Btrfs wel stable genoeg is voor productie.
De statuspagina van kernel.org is informatief: https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Status
Hoe klaar het is voor produktie hangt af van welke features je wilt gebruiken, en de makers van btrfs klooien niet maar wat aan, die zijn zich terdege bewust van hoe kritisch een filesysteem is, en als die zeggen dat een feature stabiel is zeggen ze dat niet lichtvaardig.

Maar als het om filesystemen gaat is het verstandig om conservatief te zijn. Ik merk door dit bericht dat ik kennelijk al aanzienlijk langer niet naar de status van btrfs had gekeken dan ik zelf doorhad, de laatste keer dat ik me herinner goed gekeken te hebben was het nog te experimenteel om belangrijke data aan toe te vertrouwen, of misschien komt het omdat Debian stable niet de nieuwste kernels voert. Hoe dan ook, het is nu aanzienlijk verder ontwikkeld en kennelijk wel inzetbaar.

Een belangrijke opmerking hierbij, van de statuspagina:
The filesystem disk format is stable. This means it is not expected to change unless there are very strong reasons to do so. If there is a format change, filesystems which implement the previous disk format will continue to be mountable and usable by newer kernels.

Let op met conversie van ext3/4 naar btrfs. Op zich is btrfs qua on-disk-structuren zo flexibel van opzet dat het in theorie mogelijk is om een ext3/4-filesystem in-place naar btrfs te converteren door alleen in de vrije ruimte btrfs-metadata toe te voegen en de datablokken ongemoeid te laten, maar sinds kernel 4.0 wordt het afgeraden omdat het in de praktijk weinig toegepast bleek te worden, de huidige conversie onvoldoende getest is, en er geluiden zijn dat het niet altijd goed gaat.
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/Conversion_from_Ext3

Voor mij ziet de status er interessant genoeg uit om het wel te willen proberen, ware het niet dat de conversie vanuit ext3/4 bewerkelijker is dan ik had gehoopt en een van mijn systemen een processor/moederbord heeft met een voor kernel-ontwikkelaars kennelijk erg taaie bug die bij 4.x-kernels opspeelt en me voorlopig op kernel 3.16 vastpint (die in Debian stable gelukkig nog ondersteund wordt). Ik wacht dus nog even.
15-02-2017, 10:46 door Anoniem
Door Poco:
Door Anoniem: Btrfs RAID 5/6 Code Found To Be Very Unsafe & Will Likely Require A Rewrite

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Btrfs-RAID-56-Is-Bad
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/RAID56
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Btrfs-RAID56-Not-All-Clear

Als er dit soort fouten in zitten, dan moet je je ook afvragen of Btrfs wel stable genoeg is voor productie.

Blijkbaar is het goed genoeg want het is het standaard bestandssysteem voor de openSUSE distributies maar ook voor hun bedrijfseditie: Snapper on SUSE Linux Enterprise Server is set up to serve as an undo and recovery tool for system changes. By default, the root partition (/) of SUSE Linux Enterprise Server is formatted with Btrfs..
De RAID56 bug is vrij nieuw, en wat ik begreep vrij lastig "even" te oplossen.
Zolang je dus maar geen RAID56 gebruikt. Zonder dat, heb je dus geen issue.
En een root partitie is meestal, SAN, hardware matige raid controller, of eventueel BTRFS mirror. En dan kan je perfect gebruikt maken van btrfs. Maar het is en blijft een vrij nieuw bestands systeem.


Door Anoniem: Kijk dan voor ZFS, als je echt een goed bestandstysteem wilt hebben, alleen op Linux is dit ook nu net niet perfect. FreeBSD of opensolaris zijn daarin wel een stuk verder.

Ik wacht daar een volwaardige port naar Linux af om te vergelijken met btrfs.
ZFS heeft zich zelf al lang bewezig. ZOL is nog in ontwikkeling, dit is ook de redenen waarom op FreeBSD gebruik op mijn servers.


Vooralsnog kan er niets tippen aan de huidige openSUSE ondersteuning voor btrfs snapshots en hun geïntegreerde pakketbeheersysteem oplossing.
OpenSUSE kan er best een mooie manager om gezet hebben. Maar FreeBSD heeft native ZFS ondersteunding en een mooi PKG en ports systeem.

Maar dit is voornamelijk persoonlijke voorkeur.
15-02-2017, 12:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-02-2017, 12:57 door Anoniem
Door Poco:
Maarre, ik ben nog op zoek naar een 'rock solid' besturingssysteem voor mijn (toekomstige) servers en FreeBSD heeft een meer dan behoorlijke reputatie hoog te houden. Hoe staat het er tegenwoordig voor met met hun Java EE ondersteuning? OpenJDK (>=8) neem ik aan (want Oracle Java EE bouwt nog steeds niet voor BSD en via de Linux compatibility layer lijkt me ook niet zo fijn)? Er is echt bruikbare een production quality OpenJDK 8 port?

Zoals ik het zie, wordt het gewoon allemaal ondersteund. Ik gebruikt het zelf minimaal, dus ik kan je er niet zoveel over vertellen.
https://www.freebsd.org/java/
15-02-2017, 17:35 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
15-02-2017, 22:49 door Anoniem
Door Poco:
Door Anoniem:
Door Poco: Er is echt bruikbare een production quality OpenJDK 8 port?

Zoals ik het zie, wordt het gewoon allemaal ondersteund. Ik gebruikt het zelf minimaal, dus ik kan je er niet zoveel over vertellen.
https://www.freebsd.org/java/

Bedankt voor het antwoord. Die pagina had ik ook gezien en het lijkt inderdaad gewoon te worden ondersteund. (Had gehoopt dat je er misschien praktijkervaring mee had.)
Helaas niet. Ik gebruikt voornamelijk het voornamelijk voor php websites, zabbix, mysql, firewalls (pf commandline of pfsense) en file servers (FreeNAS icm met ZFS), of gewoon ZFS. En het liefst met jails indien mogelijk en dan fysiek of virtueel op ESX.
Ik ben ooit begonnen met OpenBSD en daarna eigenlijk overgestapt op FreeBSD met als voornaamste redenen ZFS.

My ubiquiti gebruitk wel OpenJDK. Maar meer ervaring heb ik er helaas niet in.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.