image

NASA-wetenschapper moet telefoon bij grens VS ontgrendelen

maandag 13 februari 2017, 15:27 door Redactie, 9 reacties
Laatst bijgewerkt: 13-02-2017, 17:21

Een wetenschapper van de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA die recentelijk naar de Verenigde Staten terugkeerde moest zijn telefoon ontgrendelen voordat hij het land binnen mocht. De in de Verenigde Staten geboren Sidd Bikkannavar werd door douanepersoneel vastgehouden en mocht pas gaan nadat hij zijn telefoon en toegangscode had afgestaan. Dat heeft de NASA-wetenschapper via Facebook bekendgemaakt.

Het ging om een door NASA verstrekte telefoon die mogelijk gevoelige informatie bevatte, zo meldt The Verge. Nadat de telefoon door de douane was doorzocht kreeg hij het toestel terug. Welke informatie er mogelijk is gekopieerd kan Bikkannavar niet zeggen. Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet burgers tegen willekeurige doorzoekingen beschermen.

Vele jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof voor douanecontroles in het geval van immigratie- en douanewetgeving een uitzondering te maken. Volgens de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF maken de autoriteiten nu van deze maas in de wet misbruik om toegang tot gegevens van reizigers te krijgen. Beveiligingsexpert Ryan Lackey maakte voor Wired een overzicht van maatregelen die reizigers kunnen nemen om hun informatie en apparaten tegen dergelijke douanecontroles te beschermen.

Update

Het Facebookbericht is verwijderd, maar Gizmodo heeft een kopie van de tekst.

Reacties (9)
13-02-2017, 15:50 door softwaregeek
Het Facebook bericht is verwijderd.
13-02-2017, 16:21 door Anoniem
Door softwaregeek: Het Facebook bericht is verwijderd.

Dan hebben ze in ieder geval zijn Facebook inlog gegevens van zijn telefoon gehaald!
13-02-2017, 17:04 door Anoniem
Is de wetenschapper zelf ook verwijderd? Of valt dat mee? Is het bericht nu van Facebook omdat het onzin was. Of omdat hij te horen kreeg dat hij het maar beter kon verwijderen? Vragen, vragen... Nouja, het is ook zijn eigen schuld natuurlijk. Wie heeft er dan ook zo'n rare naam. (Opvallend als je naar de Trump entourage kijkt, welke namen er wel en niet mee mogen doen).
13-02-2017, 17:23 door Anoniem
Amerikaans staatsburger dus, stel dat hij de code niet gegeven zou hebben gaan ze hem dan gijzelen of de toegang tot zijn eigen land ontzeggen. Echt jongens, we gaan allemaal van het (digitale) padje en het wordt alleen maar erger. Nu de US, morgen Nederland.
13-02-2017, 18:29 door Anoniem
Dit doet me denken aan die keer dat een TSA agent aan de TAT vluchtsensors ging hangen om te zien of hij bij de cockpitramen kon komen. De volkomen terechte schrobbering over flight safety maakte niet veel indruk, TSA klaagde de luchtvaartmaatschappij aan dat ze flight safety boven security stelden (https://abcnews.go.com/Blotter/story?id=5624381&page=1).

Een van de gevolgen van de "niets te verbergen" drogreden is dat alle gegronde redenen voor rechtsbescherming en een aantal andere zaken letterlijk incident voor incident opnieuw geleerd moeten worden (daarbij sterk gehinderd door de stroperigheid waarmee de incidenten naar buiten komen en blijven hangen). Het maakt niet uit of deze gelegenheid waar is of niet, de kans dat dit al meerdere keren buiten het zicht van de media is gebeurd benadert de 100%. Aanschouwelijk onderwijs dus.
13-02-2017, 22:09 door Anoniem
Waarom zou je een telefoon gebruiken om informatie van het ene naar het andere land slepen?
Je hebt toch dropbox?
14-02-2017, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou je een telefoon gebruiken om informatie van het ene naar het andere land slepen?
Je hebt toch dropbox?

Ja, dan staat het in elk geval op een plaats waar ze er meteen bijkunnen. ;)
14-02-2017, 14:46 door Anoniem
Door softwaregeek: Het Facebook bericht is verwijderd.

Dan hebben ze in ieder geval zijn Facebook inlog gegevens van zijn telefoon gehaald!

En binnenkort staat z'n bekentenis op Facebook...
15-02-2017, 01:43 door Anoniem
Dropbox ?? Dat is de laatste plaats waar ik beveiligde gegevens zou plaatsen. Microsoft scant die door en als er wat interessants tussen zit dat de politie leuk vind dan halen ze justitie erbij.
Een paar jaar geleden viel zo iemand door de mand die bepaald soort porno in de dropbox cloud had gezet. Die werd van zijn bed gelicht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.