image

Privacytoezichthouders doen onderzoek naar Windows 10

dinsdag 21 februari 2017, 12:51 door Redactie, 2 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens doet samen met privacytoezichthouders uit andere Europese landen onderzoek naar de verwerking van persoonsgegevens via Windows 10 door Microsoft. De toezichthouders zijn bezorgd, ook na de door Microsoft aangekondigde wijzigingen in Windows 10, dat Microsoft fundamentele privacyregels niet naleeft.

De privacytoezichthouders hebben de softwaregigant een brief gestuurd waarin ze aangeven dat zij de recente aankondiging van Microsoft waarderen om mensen meer controle te geven over wat Microsoft met hun gegevens mag doen. De toezichthouders gaven echter ook aan dat zij nog steeds zorgen hebben over de hoeveelheid en soorten gegevens die Microsoft via Windows 10 verzamelt en verder verwerkt. Ook hebben zij zorgen over de standaardinstellingen en het gebrek aan controle van mensen over wat er bij Microsoft met hun gegevens gebeurt.

De toezichthouders hebben Microsoft laten weten dat mensen alleen rechtsgeldige toestemming voor de verwerking van hun persoonsgegevens kunnen geven als zij volledig zijn geïnformeerd, precies weten waar ze toestemming voor geven en de toestemming vrij hebben kunnen geven. Ook is Microsoft vertelt dat het alleen persoonsgegevens mag verzamelen voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doelen.

De gegevens mogen ook niet verder worden verwerkt op een manier die onverenigbaar is met deze doelen. Microsoft verwerkt onder meer gegevens met het doel persoonlijke advertenties aan te bieden. Volgens de Autoriteit Persoonsgegevens moet Microsoft duidelijk uitleggen welke soorten persoonsgegevens het bedrijf voor welke doelen verwerkt, omdat er zonder deze informatie geen sprake kan zijn van rechtsgeldige toestemming.

Reacties (2)
21-02-2017, 13:50 door karma4 - Bijgewerkt: 21-02-2017, 13:52
Nu nog de zelfde actie tegen Apple google Facebook niet te vergeten ibm intel Dell etc. Ooit die statements doorgenomen en vergeleken met ms. Verrassend genoeg zijn die veel onvollediger en houden zich op de vlakte wat ze met alle data doen.
21-02-2017, 22:47 door Jenny
Door karma4: Nu nog de zelfde actie tegen Apple google Facebook niet te vergeten ibm intel Dell etc. Ooit die statements doorgenomen en vergeleken met ms. Verrassend genoeg zijn die veel onvollediger en houden zich op de vlakte wat ze met alle data doen.

Precies dit. De afgelopen 1,5 jaar viel het hele internet over Windows 10 en het gehanteerde privacybeleid. South Park was vroeger een van mijn guilty pleasures, en de aflevering van de Human centipede droeg een akelige accurate boodschap met zich mee wat dat betreft.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.