image

Kwaadaardige Chrome-extensie lastig te verwijderen

woensdag 22 februari 2017, 09:14 door Redactie, 5 reacties

Een kwaadaardige Chrome-extensie die in de officiële Chrome Web Store werd aangeboden en gebruikers aan allerlei scams en fraude blootstelde is zeer lastig te verwijderen. De extensie werd verspreid via kwaadaardige advertenties die op hun beurt weer een website openden.

Op deze website draaide JavaScript die een dialoogvenster toonde dat de gebruiker een extensie moest installeren om het venster te kunnen sluiten. Als de gebruiker het venster via de muis probeerde te sluiten verscheen er weer een nieuw dialoogvenster, waardoor de browser in een continue loop bleef zitten. In het geval de gebruiker besloot de extensie te installeren gebeurden er verschillende dingen.

Zo werden op basis van verschillende sleutelwoorden in de url van te bezoeken websites besloten om de website te blokkeren en gebruikers naar een andere pagina door te sturen. In het geval de gebruiker de website van een beveiligingsbedrijf probeerde te bezoeken werd hij naar een YouTube-video, potentieel ongewenste software en andere scams doorgestuurd. Ook werd er bij sommige sleutelwoorden een website geladen die de gebruiker liet geloven dat er problemen met de computer waren en hij de "Microsoft-helpdesk" moest bellen. In werkelijkheid ging het om telefonische oplichters.

Nu kunnen gebruikers op verschillende manieren extensies uit Chrome verwijderen. Zo is er het extensie-menu dat een overzicht van alle geïnstalleerde extensies toont. Een andere optie is om de browser via het instellingen-menu in oorspronkelijke staat te herstellen. De kwaadaardige extensie zorgde er echter voor dat als het extensie- of instellingen-menu werd geopend meteen het apps-menu werd geladen. Op deze manier was het lastig voor gebruikers om te zien welke extensies er geïnstalleerd waren, laat staan die te verwijderen, zo stelt anti-malwarebedrijf Malwarebytes. Google heeft de extensie na te zijn ingelicht uit de Chrome Web Store verwijderd.

Reacties (5)
22-02-2017, 09:18 door Anoniem
Chrome verwijderen? En opnieuw installeren?
22-02-2017, 09:47 door Anoniem
Door Anoniem: Chrome verwijderen? En opnieuw installeren?
werkte niet. Deze extentie zat in het gebruikersprofiel en moest handmatig verwijderd worden (makkelijk maar moet je even weten).
22-02-2017, 11:12 door Anoniem
Misschien handig dat mensen eens leren om een proces te killen via de task manager, of desnoods een acute power-off van het systeem. Daarna kijken of bij gewoon gebruik die pop-ups weg blijven. Een extensie of wat dan ook installeren om ze weg te krijgen, wanneer dat in de pop-ups wordt voorgesteld, zou voor iedereen als een no-go herkend moeten worden
22-02-2017, 11:37 door Anoniem
Dit wil in dergelijke gevallen vaak wel helpen:
- Chrome verwijderen
- CCleaner alle achtergebleven zooi laten opschonen
- Dan pas Chrome weer installeren
22-02-2017, 16:24 door Anoniem
Gewoon Portable versie van Chrome gebruiken...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.