image

Google onthult nieuw project voor veilig delen van bestanden

woensdag 22 februari 2017, 07:46 door Redactie, 3 reacties

Een nieuw opensourceproject van Google genaamd Upspin moet het eenvoudiger en veiliger voor mensen maken om bestanden met elkaar te delen. Volgens Google zijn bestaande methodes voor bestandsdeling gefragmenteerd en zijn mensen tijd kwijt met het kopiëren en opnieuw verpakken van bestanden.

Upspin zou daar verandering in moeten brengen. Het hanteert een gestandaardiseerde aanpak voor bestandsnamen. Zo beginnen bestandsnamen met het e-mailadres van de gebruiker, gevolgd door een slash die een nieuw pad aangeeft, zoals: ann@example.com/dir/file. Elke gebruiker met de juiste permissies kan het bestand via Upspin benaderen. Als een gebruiker een directory wil delen, kan er een Access-bestand aan die directory worden toegevoegd.

In het Access-bestand staat beschreven welke gebruikers toegang tot de directory hebben en wat hun rechten zijn. Bijvoorbeeld: read: joe@here.com, mae@there.com. Dit laat Joe en Mae alle bestanden in de directory en subdirectories lezen. Volgens Google heeft Upspin iets weg van een wereldwijd bestandssysteem. "Upspin is geen "app" of webdienst, maar eerder een suite van softwareonderdelen, bedoeld om in het netwerk te draaien en op de apparaten die ermee verbonden zijn, en zo gezamenlijk een veilig netwerk voor het opslaan en delen van informatie te bieden", aldus Rob Pike van Google.

Volgens Pike moet Upspin worden gezien als een infrastructuurlaag waar andere software en diensten op kunnen bouwen om veilige bestandsdeling aan te bieden. Hoewel Upspin toepassingen in ondernemingen heeft, zet Google het vooral neer als technologie voor eindgebruikers, zoals families en groepen vrienden. Het is daarbij een opensourceproject en geen Google-product.

Reacties (3)
22-02-2017, 12:55 door Anoniem
nieuw? Je wordt oud, als ideeen van 30 jaar geleden, weer als nieuwe ideeen komen.
22-02-2017, 19:50 door Anoniem
Door Anoniem: nieuw? Je wordt oud, als ideeen van 30 jaar geleden, weer als nieuwe ideeen komen.


Een of ander trendy google mannetje met baardje, die in zijn pauze game'd is per ongeluk over wat code gestruikeld, en is het wiel opnieuw aan het uitvinden. Heeft natuurlijk meteen op zijn vlog gemeld wat voor goeds hij gemaakt heeft.
22-02-2017, 20:26 door Anoniem
Ik heb een geweldig tool, kan zelfs helemaal zonder Google fungeren. Vroeger in 1971 noemde ze het ftp, de iets modernere versie noemen ze sftp.
Je kan er zelfs iedere gebruiker een eigen wachtwoord geven, een eigen directory, bestanden delen met de hele wereld of zelfs met een kleinere groep mensen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.