Privacy - Wat niemand over je mag weten

Politwoops en het recht om vergeten te worden.

22-02-2017, 14:27 door Anoniem, 4 reacties
Op AD.nl vind ik:

Op Politwoops.nl worden die tweets van politici uit 54 landen en het Europees Parlement echter al sinds 2010 automatisch gearchiveerd. Daardoor is het voor iedereen mogelijk om de berichten alsnog te lezen. Bij iedere tweet staat wanneer deze geplaatst is en na hoeveel tijd deze verwijderd is.


En dan vraag ik me af hoe het zit met het recht om deze gegevens op te slaan (het zijn tenslotte persoonsgegevens), of je die zomaar mag publiceren en hoe het dan zit met het recht om deze te laten wissen (right to be forgotten)?
Reacties (4)
22-02-2017, 21:56 door Anoniem
Van bijv. WBP hoef je geen 'hulp' te verwachten, aangezien de Twitteraar zelf de persoonsgegevens publiceert.

Wel heb je enige bescherming betreffende het Auteursrecht. Al kan je je hier lang niet altijd op beroepen wanneer het om een Tweet gaat. Auteursrecht bestaat pas als het werk origineel is, lang niet iedere tweet is origineel :). Wanneer er een zelfgemaakte foto bij word gepost, is het makkelijker om het als 'origineel' te bestempelen en dan heb je ''automatisch'' bescherming :).

Je gebruikt wel een dienst (Twitter), deze dienst heeft een vrij uitgebreide 'licentie' op jouw werk/tweets. Op basis van de richtlijnen van Twitter mogen tweets worden hergebruikt zowel door Twitter als derden (o.a. retweeten) indien dit via het officiele platform van Twitter gebeurd (dan wel hun 'embed-tool' om een tweet elders weer te geven).

al met al lijkt Twitter het dus niet toe te staan om Tweets te herbruiken zonder gebruik te maken van het Twitter-platform. Dan zou er toestemming gevraagd moeten worden aan de oorspronkelijke poster, lijkt me :)

of ik moet iets compleet over het hoofd zien...
23-02-2017, 11:39 door Anoniem
Het is beter om je mening helemaal niet op social media te delen. Zelfs al mag iets niet, hoe ga je dat praktisch aanpakken? Denk je dat er genoeg capaciteit is om voor iedere onwettig (her)gebruikte tweet een rechtszaak te beginnen?

Mensen moeten zich meer gaan realiseren dat Social Media niet altijd sociaal is en vaak de rioolput van het internet.
23-02-2017, 18:32 door Anoniem
het recht om vergeten te worden sluit een bepaalde groep, zoals openbare uitspraken van politici uit. In dit geval gaat het om eens geplaatste tweets van politici. de licentie van Twitter verbiedt het publiceren van verwijderde tweets maar maakt hierop een uitzondering. https://blog.twitter.com/2015/holding-public-officials-accountable-with-twitter-and-politwoops
26-02-2017, 06:18 door Anoniem
Het recht om vergeten te worden is nog summier. Een site kan gegevens voor her oog onzichtbaar maken maar wel een profiel of fotos interne mails etc bewaren. Bv door iets te deactiveren ipv te wissen. Wissen moet ook echt wissen betekenen. De wet regelt dit zeer zeer slecht.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.