image

Metasploit ontwikkelt macro-aanval voor Office en OpenOffice

donderdag 23 februari 2017, 08:02 door Redactie, 0 reacties

Beveiligingsbedrijf Rapid7 heeft de populaire hackertool Metasploit van een uitbreiding voorzien, zodat die ook kan worden gebruikt om gebruikers van Microsoft Office en OpenOffice via kwaadaardige macro's aan te vallen. Metasploit is een opensourceframework voor het testen van de beveiliging van systemen en netwerken. Het wordt ontwikkeld door Rapid7 en is zeer geliefd bij penetratietesters en securityprofessionals.

De afgelopen jaren hebben cybercriminelen aangetoond dat het toevoegen van een kwaadaardige macro aan een Office-bestand een populaire en succesvolle manier is om systemen binnen te dringen. Standaard staan macro's in Microsoft Office uitgeschakeld, maar via social engineering slagen aanvallers er vaak in om gebruikers zover te krijgen dat ze die inschakelen.

"Een standaard aanval bestaat uit het toevoegen van kwaadaardige code aan een Office-document, het versturen ervan naar het slachtoffer en hem netjes te vragen om die code in te schakelen. Het treurigste gedeelte is niet hoe zielig deze aanval is, aangezien je het slachtoffer smeekt om je malware uit te voeren, maar dat mensen al decennia voor deze truc vallen", schrijft Metasploit-ontwikkelaar 'sinn3r'.

Rapid7 heeft daarnaast ook een macro-aanval voor OpenOffice ontwikkeld. In tegenstelling tot Microsoft Office wil OpenOffice geen documenten met macro's openen. Het slachtoffer moet doen ook eerst het beveiligingsniveau op medium of laag zetten voordat de aanval kan worden uitgevoerd. Bij beide aanvallen wordt er toegang tot het systeem verkregen. De OpenOffice-macro is getest op Windows met PowerShell-ondersteuning, Ubuntu Linux en macOS.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.