image

Netwerk verdediging: Kracht ligt in diversiteit

maandag 1 september 2003, 10:22 door Redactie, 2 reacties

Op 13 april 1998 crashte het frame relay netwerk van AT&T, waardoor 6000 multinational klanten niets meer aan hun Internetverbinding hadden. Op 16 juli van dit jaar werd een lek in Windows bekend gemaakt wat een aantal weken later werd misbruikt door de Blaster worm. Er is een gezamenlijke dreiging die bestaat tussen deze interessante maar op het eerste gezicht ongerelateerde gebeurtenissen, namelijk de zwakte die ontstaat door uniformiteit. Kijken we naar de storing van van de AT&T frame relay, dan zien we dat het netwerk van AT&T bestond uit apparaten van dezelfde fabrikant. Dit veroozaakte een serieuze kwetsbaarheid; elke bug zou zich namelijk in de complete infastructuur kunnen voordoen. Dit artikel kijkt naar het gevaar van uniformiteit en de voordelen van diversiteit bij het voorkomen van kwetsbaarheden.

Reacties (2)
01-09-2003, 16:23 door Zon4jou
Leuk voor het beheer, al die diversiteit. Heb je eindelijk je beheer op orde (goede mensen zijn moeilijk te vinden), ga je meer diversiteit in je omgeving aanbrengen, waardoor je NOG meer dure beheerders nodig hebt.

Technisch gezien ben ik het er mee eens, echter geen enkele manager gaat dit goedkeuren. Kost nml. geld. En dat is momenteel niet verantwoord.
(Risico's nemen blijkbaar wel, maar dat is niet iets van deze tijd)
01-09-2003, 17:57 door Anoniem
Natuurlijk ieder voordeel heeft zijn nadelen. En alle nadelen hebben hun voordelen.
Diversiteit heeft zijn voordelen als men ook daarvoor specialisten heeft. Als ongetrainde beheerders, vreemde systemen moeten gaan beheren is maar de vraag of dat goed gaat, qua security.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.