image

Chrome gaat Mac-gebruikers voor adware waarschuwen

donderdag 2 maart 2017, 10:31 door Redactie, 2 reacties

Google heeft aanpassingen aan Chrome voor macOS doorgevoerd om gebruikers tegen malware en ongewenste software zoals adware te waarschuwen. Safe Browsing is een onderdeel van de browser dat gebruikers waarschuwt als ze bekende kwaadaardige software proberen te downloaden.

"Om macOS-specifieke malware en ongewenste software te verminderen, richt Safe Browsing zich op twee veelvoorkomende vormen van misbruik", zegt Ryan Rasti van Google. het gaat dan om programma's die advertenties injecteren en de Chrome-instellingen aanpassen, zoals de standaard zoekmachine en startpagina. Terwijl malware voor macOS nog altijd een klein probleem is, geldt dat niet voor adware. Veel gebruikers worden verleid tot het installeren van dubieuze programma's en extensies die de werking van de browser beïnvloeden.

"Gebruikers verdienen de volledige controle over hun internetervaring en ongewenste software ondermijnt dat", aldus Rasti. Hij waarschuwt wel dat als gevolg van de nu genomen maatregel Chrome-gebruikers op macOS meer waarschuwingen te zien kunnen krijgen.

Image

Reacties (2)
02-03-2017, 12:41 door Anoniem
Terwijl malware voor macOS nog altijd een klein probleem is, geldt dat niet voor adware. Veel gebruikers worden verleid tot het installeren van dubieuze programma's en extensies die de werking van de browser beïnvloeden.

Met de volgende aantekening:

In-de-V.s. .

De voorbeelden van verzamelde adware die ik de afgelopen jaren her en der wel eens op een website-je heb gezien betroffen allemaal adware varianten voor de Amerikaanse markt.
Bij mijn weten is het adware aanbod in Nederland (waar het Mac aandeel ook pas sinds een jaar of twee aan het groeien is) nog steeds laag.

Bij mij bekend is er maar 1 echt allergrootste Adware boosdoener die met kop en schouders boven alles uitsteekt en dat is Oracle Java Adware bij het installeren van dat vervloekte java.
Als je niet oplet dan heb je inderdaad browser adware via Oracle erbij.

Maar verder valt het hier volgens mij enormmm mee.
Apple blokkeert trouwens ook veel voorkomende Adware via haar XProtect naar mij bijstaat.
02-03-2017, 14:01 door Briolet - Bijgewerkt: 02-03-2017, 14:11
Google heeft aanpassingen aan Chrome voor macOS doorgevoerd…

Volgens mij staat dat niet in de bron. Er staat alleen dat Safe Browsing nu ook meer gaat waarschuwen voor spcifieke mac adware en malware. En omdat ook Safari de safe browsing van Google gebruikt(*), zul je dit effect ook op de Safari browser merken.

* Mits je ingesteld hebt om te waarschuwen voor frauduleuze websites.

Edit: ook Firefox gebruikt "Safe Browsing" van Google. Een betere titel was dus geweest: "Safe Browsing gaat Mac-gebruikers voor adware waarschuwen".
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.