Computerbeveiliging - Hoe je bad guys buiten de deur houdt

Super 2e hands Mac-Deals! (dankzij Mozilla)

07-03-2017, 18:54 door Anoniem, 20 reacties
Mac - Apple topic : kritische mozilla-kraak-noot

Vandaag heeft Mozilla een nieuwe ESR browserversie gelanceerd, versie 52 dat 45 opvolgt.
Binnen afzienbare tijd is Mozilla Firefox dan definitief gestopt met het supporten van drie Mac OS X systemen die nog veel gebruikt worden in het tweedehands circuit, OS X 10.6/10/7/10.8 .
Heel veel gebruikt omdat veel oudere Mac’s nog prima draaien en op allerlei fronten meekunnen. Ook met oudere software die nog prima draait onder deze besturingssystemen.
Kijk naar de tweedehands markt en je ziet hoeveel aanbod er is en wat voor enorme prijzen er nog voor worden gevraagd (en betaald?).
Dit zou dankzij mozilla, dat wel nog het extreem veel onveiliger Windows XP ondersteunt, vanaf nu over moeten zijn.

Mac’s in de aanbieding, prijs naar beneden!

Vanaf vandaag is er voor zeer veel tweedehands Mac’s geen browser meer beschikbaar die security support ontvangt.
Dat betekent dus dat iedereen die een oudere Mac aanbiedt onder verkoop argumenten als “Mac OS X 10.6 / 10.7 of 10.8 fris geïnstalleerd” , feitelijk een Mac aanbiedt die officieel niet meer veilig te gebruiken is omdat zij geen browser support meer ontvangt.
Dat betekent dus ook wat voor de prijs die je ervoor zou mogen betalen.
Als het goed is zullen dankij mozilla de prijzen voor tweedehands Mac’s moeten dalen, want er zijn geen browsers meer voor te vinden die support krijgen.

Mac’s reddeloos verloren door Mozilla ? : Nee.

- Is dat erg geen support meer?
Officieel wel, onofficieel niet zo, maar een schoonheidsprijs zal het niet verdienen.

- Is er dan een dreiging voor de Mac?
Nee niet echt, en al helemaal niet via de browser.

- Zijn die Mac’s dan te traag en niet stabiel om een browser op te draaien?
Nee, onzin, velen kunnen nog prima mee.

- Waarom stopt mozilla dan support voor stabiele en relatief weinige systemen?
Dat is de vraag, het security argument, wanneer gebruikt is onzin en ook hypocriet, want windows XP wordt wel gewoon nog ondersteund en voor windows XP ontbreekt het bepaald niet aan malware.

- Ligt het dan aan de mozilla code?
Ja, het lukte mozilla niet meer om een stabiel product te leveren op oudere Mac OS X systemen.
Maar, maar, maar ten dele!

Stabiel kan wel (als anderen het organiseren)
Want andere browsers die gebaseerd zij op de code van Firefox mozilla wisten wel relatief stabiel te blijven en hebben eigenlijk helemaal geen last van de hangs en crashes die de standaard mozilla browser op oudere Mac OS X systemen alweer zeker twee jaar teistert! Opstarten, website bezoeken, afsluiten. Opnieuw opstarten in safe modus, afsluiten. Opstarten, website bezoeken, nog een website en weer afsluiten.
De ESR browser had er minder last van.

Maar nu komt het, met name andere op mozilla gebaseerde browsers die alle extra fratsen en privacy ondermijndende instellingen eruit sloopten of veranderden hadden er geen last van!
Helaas moeten ook deze browsers support gedwongen stoppen door het wanbeleid van Mozilla.
Dankzij Mozilla is vanaf vandaag een groot deel van prima werkende systemen naar de schroothoop verwezen.

- Gaat dat gebeuren? Al die tweedehands Mac’s nu in de vuilnisbak?
Nee, natuurlijk niet, de handel in Mac’s zal gewoon doorgaan en mensen zullen tweedehands Mac’s blijven gebruiken, maar dan wel wat onveiliger, dankzij mozilla.

- Goed werkende producten en marktaandeel naar de klote.
Intern ook nog erdoor gedrukt door het totale browser aandeel van alle browsers wereldwijd scheef te vergelijken met het subaandeel van gebruikers van Firefox met die 3 Mac OS X systemen.
Tja, wat moet je met zo’n club?

- Heeft het nog een voordeel dat wanbeleid van Mozilla?
Ja, eentje dan.
Wijs de verkoper van de tweedehands mac die adverteert met z.g.a.n. (kuch!) en fris geïnstalleerd erop dat de Mac die het aanbiedt niet meer is uit te rusten met een veilige browser die up to date te houden is en dus (officieel) ook niet meer voor internet bruikbaar is.
Het kan wel, bij behoorlijk gebrek aan malware, maar is volgens officiële ‘veiligheidsregels’ dus niet meer aan te raden.

Check bij aanbod voortaan dus heel erg goed of er nog wel een supported browser is te krijgen voor dit mac Mac OS X systeem.
Kan er geen Mac OS X 10.9 op.
Dan is de Mac vanaf heden minder waard (voor internet gebruik dan).
Maar het kan op zich wel.
Lekker blijven gebruiken, beter oppassen,
tegen een lagere prijs, kan ook.

Privacy? Welke privacy?! : Werk aan de winkel , handen uit de mouwen !

En denk eraan, als het aangeboden Apple systeem nog wel mozilla browsersupport heeft met Mac OS X 10.9 en hoger : Firefox is standaard out of de box géééén privacyvriendelijke browser!!
Dat moet je zelf instellen!! Neem daar maar uitgebreid de tijd voor!!
Op internet zijn hele lijsten te vinden wat je dan allemaal moet inschakelen en veranderen, dat is werken en dat doe je niet in 2 minuten!

Wanneer je daar geen zin in hebt, kies dan voor een consumentvriendelijker browser en vul haar aan met wat extensies of kies een browser die standaard wel goed geconfigureerd is voor privacy.
Torbrowser bijvoorbeeld, maar let op, ook deze browser stopt gedwongen support voor veel Mac gebruikers door het selectieve wanbeleid van mozilla.

Antieke Mac’s veiliger ?!

En zo ontstaat ineens de absurde situatie (voor de freaks) dat heel veel oudere Mac’s nog wel browser support kunnen ontvangen.
Mac’s van voor 2006 met een IBM processor, de zogenoemde PPC Mac’s hebben nog wel support via een Firefox variant: Tenfourfox .
Maar ook voor deze ene ontwikkelaar is het hard werken om de browser code nog een beetje werkend te houden en in werkbare banen te leiden. Heel knap werk!

Netscape achterna ?
Misschien moet mozilla maar stopen met een browser maken en alleen de code aanbieden, dan kan er door derden met het nodige stripwerk nog wat van genaakt worden.
En anders wordt het tijd dat net zoals dat ging met Netscape, de boel ten onder gaat en ruimte gaat maken voor een beter nieuw project.
Als daar nog ruimte voor is want Google Chrome groeit en groeit en groeit en groeit.
Heel begrijpelijk als je concurrenten zo lopen te klooien, de klant stemt met haar voeten.

Pret niet laten drukken

Evengoed,
Veel plezier met je oude Mac’s !

En dat meen ik oprecht, want Mac's zijn niet alleen mooi maar ook heel fijn spul om mee te werken.
Dat plezier neemt Mozilla niet weg.
Want werken is meer dan internetten alleen, veel meer dan lopen klooien met ... om alsjeblieft een pagina te kunnen openen.

Betaal niet langer teveel voor een tweedehands als de Mac helemaal geen browsersupport meer heeft, dat zijn alle intelMac's die geen Mac OS X 10.9 of hoger kunnen draaien.
Houdt het in je achterhoofd als je budget Mac’s gaat shoppen!
Reacties (20)
08-03-2017, 12:45 door Anoniem
Niets beter dan een zorgvuldig samengestelde Windows 10 pc op basis A-kwaliteit onderdelen.
Sneller, stabieler, mooier en functioneler. Je kan er alle software en alle games en op draaien en je werkt altijd met de meest gebruikte bestandsformaten.
08-03-2017, 13:10 door Anoniem
Door Anoniem: Niets beter dan een zorgvuldig samengestelde Windows 10 pc op basis A-kwaliteit onderdelen.
Sneller, stabieler, mooier en functioneler. Je kan er alle software en alle games en op draaien en je werkt altijd met de meest gebruikte bestandsformaten.

Zucht... veertig jaar computers en nog steeds dit soort uitlatingen. Some People never grow up.
08-03-2017, 13:24 door Anoniem
Door Anoniem: Niets beter dan een zorgvuldig samengestelde Windows 10 pc...
1e drie woorden van dit topic : " Mac - Apple topic"
;)
08-03-2017, 16:11 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
08-03-2017, 18:37 door Anoniem
@TS

Je bedoeld natuurlijk Mac's in combinatie met OS-X/MacOS? Je kan op die oude Mac's nog best een recente versie van een ander OS draaien welke wel updates krijgt. Je weet wel, zo'n zelfde advies als Windows gebruikers ook vaak krijgen als het allemaal weer traag en stroperig gaat of een versie van dat OS geen security updates meer krijgt.
08-03-2017, 19:52 door Anoniem
Concreet, als je mac echt echt echt oud is en al jaren geen updates van Apple ontvangt, dan stopt Mozilla nu ook daarmee.


OS X Mavericks can run on any Mac that can run OS X Mountain Lion; as with Mountain Lion, 2 GB of RAM, 8 GB of available storage, and OS X 10.6.8 (Snow Leopard) or later are required.[9] Mavericks and later versions are all available for free.[10]

The full list of compatible models:[11]

iMac (Mid-2007 or later)
MacBook (13-inch Aluminum, Late 2008), (13-inch Polycarbonate, Early 2009 or later)
MacBook Pro (13-inch, Mid-2009 or later), (15-inch or 17-inch, Mid/Late 2007 or later)
MacBook Air (Late 2008 or later)
Mac Mini (Early 2009 or later)
Mac Pro (Early 2008 or later)
Xserve (Early 2009)

Als je mac nou echt zo zo zo oud is (10 jaar!!). Gooi er dan gewoon Ubuntu op.
12-03-2017, 09:12 door Anoniem
Ik heb gisteren Firefox 45.0.8esr op een macbook met OSX 10.7 gezet (die niet hoger kan vanwege de 32 bit intel graphics kaart). Nu zag ik gisteren echter op https://www.mozilla.org/en-US/firefox/organizations/faq/ dat bij het downloaden alleen nog Firefox 52.0esr kan worden gekozen, maar sinds vandaag (heb ik dit gisteren over het hoofd gezien?) dat er op de download pagina ook nog een link is te klikken voor 45.0.8esr. Ook is er een opdringerige survey op de site aanwezig.

Wat mij verder opviel op de link hierboven, is dat er ook een versie 45.0.9esr genoemd wordt in de afbeelding! Dit zou weer 6 weken extra support betekenen! (En 6 weken om te sparen voor een nieuwe computer -> niet een mac want die zijn te duur per jaar dat je ze veilig kunt gebruiken. Eerder een chromebook of linux op een oude Windows XP computer met 512 of 1024MB geheugen).

Verder ben ik het niet eens met TS dat je straks met een oude browser nog OSX 10.7 kan gebruiken. 45.0esr wordt immers ook voor de TOR Browser gebruikt en hiervoor komen regelmatig exploits aan het licht die door de FBI gebruikt worden om het darknet te hacken. Sommige hiervan verklikken alleen je IP adres, maar anderen (de meeste recente) kunnen je hele computer overnemen (zie de release notes van firefox esr).

Als laatste ben ik nog benieuwd hoe soepel de overgang naar 52.0esr zal gaan voor Mozilla Thunderbird. Die ook op 45.0esr gebaseerd is. Ik verwacht dat vooral plugins als enigmail de mist in zullen gaan.
12-03-2017, 12:29 door Anoniem
Overdreven lang is hier dus geformuleerd dat door uitfasering van de oude platformen/processortypen nu FireFox niet meer geupdate wordt en dat daardoor de tweedehands-prijzen van mac in elkaar storten?
Het is een algemene wending; een heleboel ondersteunde het PPC-platformdeel niet echt meer, en dat blijft zich doorzetten bij nieuwere varianten, met minder fan-adoptie.
Dit is een vrij normale vorm van uitfasering... Ik weet niet of dat zo'n overdreven lange omschrijving nodig heeft, dan overtrek je het.

Je bent na de normale support nou eenmaal afhankelijk van die diehard fans om het platform nog enigszins bruikbaar te houden, en dan moeten we een vrij harde realiteit onder ogen komen:
De PPC-mac's hadden nou eenmaal een veel hogere goud- en fanfactor, ze waren ook unieker dan de PC's destijds.

M.I. verdient die mac-generatie ook liefde, maar de oudere niet-ondersteunde varianten wil je met respect voor jezelf en anderen van het web afhouden. Staar je niet blind op dat er relatief weinig virii e.d. voorkomen op OSX, je vraagt dan alleen maar (zeker met zo'n potentieel achterlopende machine) om een toename van de hoeveelheid virii wanneer meer mensen hierdoor te treffen zijn. Dat is nou ook de echte reden geweest dat de relatieve impact van OSX-virii kortweg minder is geweest; de meeste virii e/d worden gericht op het meest gebruikte platform, of anderszijds het makkelijkt te penetreren platform.
Long story short; als je je blind staart op dat in het verleden er geen bruikbare vectoren waren, vraag je er om dat iemand een moderne vector in gaat zetten. Adviseer dus niet zo simpel om die oude mac's op het net te laten.
12-03-2017, 15:05 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 12-03-2017, 15:10
https://ftp.mozilla.org/pub/firefox/releases/45.0esr/ en hoger.

anoniem, 09:12uur: Doe er je voordeel mee.

p.s.

Mozilla loopt met deze directory niet te koop, waarschijnlijk omdat je er totaal unsupported releases kunt downloaden, zelfs nog FF v.0.8 (FF nul-punt-acht... dus)
12-03-2017, 16:39 door Anoniem
Linux op de Mac? *

Nou vooruit, heel af en toe dan, of met bewust beleid toegepast.
Tails is inderdaad nog heel even een linux optie voor internetgebruik.
Daarna nog voor Oude Mac's die ook 64 bit systeem zijn vanaf Tails 3.

Tails is inderdaad de enige en beste reële Linux optie, voor erbij!
Standaard gebruik je dan Mac OS X.
Daarnaast veilig en privacy privé gebruik van internet door Tails even te booten van DVD.

Hoewel het technisch kan met een vaste Linux of zelfs tot en met windows 10 is dit geen realistische optie omdat ze niet aansluit bij de praktijk.
Je betaalt niet meer voor Mac hardware om er windows of linux op te draaien. Dan koop je pc hardware of stelt het zelf samen.
Ander verhaal voor een andere gebruikersgroep.

Tails dus voor af en toe erbij.
Wel binnenhalen via Torbrowser, omdat je per definitie verdacht bent als je voor je privacy opkomt.

Eerst de browser (die dus nu nog net gesupport wordt)
https://www.torproject.org/

Dan het live linux systeem voor erbij, dat nu ook nog net 32 bit support maar straks niet meer.
https://tails.boum.org/

Als dan straks de tap en hackwet erdoor komt, draai jij fijn je privacy minded systeem vanaf dvd.
Dat is alweer een stuk veiliger dan alle grote systemen op dit moment kunnen bieden.

Tails op een usb stick proberen te installeren is technisch a-grappig, gezeik , zo niet vaak onmogelijk en in de meeste gevallen ook onveilig.
DVD dus. Dat zit gelukkig nog op de meeste oude Mac's, al is dat vaak wel weer het eerste (vrijwel enige) onderdeel dat stuk gaat op termijn.

Maar betaal dus niet meer teveel voor geheel security unsupported Mac's en geloof zeker de vraag (en bied) prijzen niet klakkeloos.
Dat was het punt van dit topic naast het verdiende knietje voor mozilla.
(Mozilla wilde ervan af met drog-argumenten en dat is ze weer gelukt.)

07-03-2017, 18:54 door Anoniem


* Windows tot en met 10 aan toe kan ook op die Mac maar daar krijg je om een waaier van redenen de meeste Mac gebruikers (al dan niet security minded) niet warm voor.
12-03-2017, 18:26 door Anoniem
@Aha: Dank hiervoor! Het mooie is, dat je daar ook digitale GPG handtekeningen kan downloaden voor alle releases. Dat voelt bij mij toch altijd prettiger dan een on demand virusscan eroverheen te gooien of virustotal te raadplegen.

Moet je wel de goede sleutel voor Mozilla op je public keyring hebben natuurlijk :-) Maar dat hoeft alleen maar eens in de zoveel jaar als er een nieuwe release key uitkomt. Zie: https://gnupg.org/download/integrity_check.html.
13-03-2017, 16:13 door Anoniem
Een andere browser kiezen dan firefox is geen optie?
13-03-2017, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem: Een andere browser kiezen dan firefox is geen optie?
Jawel maar die krijgen ook geen updates meer.

Maar misschien is er ergens nog wel een browsertje dat ik over het hoofd heb gezien?
Roept u maar (gericht en ontopic s.v.p.).
13-03-2017, 17:53 door Anoniem
Wat ik er van begrijp is dat er een actief project is met de naam roccat: http://runecats.com/roccat-browser-for-mac/

Deze ondersteunen OSX vanaf 10.5 en hoger, met een nog actief ontwikkeld leopard-webkit, zie ook: https://sourceforge.net/p/leopard-webkit/wiki/Home/
13-03-2017, 22:05 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik er van begrijp is dat er een actief project is met de naam Roccat: http://runecats.com/roccat-browser-for-mac/

Deze ondersteunen OSX vanaf 10.5 en hoger, met een nog actief ontwikkeld leopard-webkit, zie ook: https://sourceforge.net/p/leopard-webkit/wiki/Home/

Je hebt helemaal gelijk.
Was ze allebei vergeten om verschillende redenen.
Het vergt namelijk wel een aangepaste mindset en zit (meer dan) een beetje aan de andere kant van het spectrum als je mozilla en privacy in het achterhoofd hebt.

De Webkit-Leopard oplossing zal niet veel (intelMac) gebruikers aanspreken vermoed ik (?).
Je moet namelijk je Safari versie jaren terugzetten naar de leopard 10.5 versie en dat voelt toch een beetje tegengesteld aan wat security inhoudt.
Kan al lezende niet geheel beoordelen hoe de balans uiteindelijk uitkomt want er worden met de laatste versie (in ieder geval een frequent update schema) allerlei updatescripts meegeleverd om ander belangrijke zaken te updaten (systeem certificaten bijvoorbeeld daar waar mozilla haar eigen certificaten gebruikte).

Roccat had ik zelf al eens geprobeerd en nog ergens rondzwerven in het archief.
Het werd destijds gepropageerd als een 'social media' browser en staat ook weer op geheel eigen andere wijze aan de overkant van wat privacybrowsen kan inhouden.
Al hebben ze behoorlijk hun best gedaan met de tijd mee te komen, een kort vergelijk tussen de voorkeuren van versie 3 en versie 7 laat uitgebreidere privacy mogelijkheden zien, netjes, zelfs een waaier aan user agents (alleen die van moz zijn blijven steken op 3.5, nou dat past ook wel steekjes en moz).
Maar daar moet je het dan ook wel maximaal mee doen denk ik, geen aanvullende addon/extensie mogelijkheden.
O, ja, bij de tijd, voor wie van Twitter houdt, tweeten kan vanuit de browser, wist niet dat dat kon maar heb ook geen Twitter.
Overbodig voor mij.

Dus, ja, verrek, je hebt gelijk, inderdaad er zijn nog browsers te vinden die worden supported.
In hoeverre die de dan de security balans doorstaan met het ten grave gedragen Firefox?
Dat is een best lastige denk ik.

- Firefox geen updates meer, wel een uitgebreide configureerbare about:config en (nog even) extensie mogelijkheid (voordat dat ook getorpedeerd wordt) en een systeem onafhankelijk certificaatbeheer.

- Roccat, drijft op webkit framework van de mac dat bepaald niet meer supported is, onbekend is wat de werkelijke security mindset van dat Runecat team is maar in ieder geval bestaat de mogelijkheid tot patchen nog.

- Leopard-Webkit, is een afgeleide van het bestaande webkit project, heeft (denk ik) nog de mogelijkheid tot installatie van extra extensies (niet getest) en lijkt heel goed de originele webkit vorderingen te volgen en te vertalen.
Kriebels krijg ik ervan dat je als je op een hoger systeem zit dan Leopard 10.5 je een Safari versie lager moet installeren.
Heb het om die reden nooit zelfs maar overwogen te doen.
Voorkeur Mozilla boven Chrome en Webkit.

Maar nu Mozilla van het toneel verdwijnt wellicht een experimenteer/uitzoek/test optie.
Maar nogmaals, het vergt een hele andere mindset (dan mozilla/Torbrowser/Tails) en de vraag is of het laten vieren van die teugels nog wel verantwoord is in deze tijd waarin voor OS X de dreigingen meer en meer uit 'legale' hoek komen en deels andere oplossingen vragen dan klassieke security maatregelen.
Hoe realistisch het nog is om daaraan weerstand te bieden met oudere systemen,..
het antwoord daarop zal iedereen voor zichzelf anders formuleren vermoed ik.

Los van dat alles, blijven die systemen nog steeds goed inzetbaar voor aller zaken waar internet helemaal niet direct voor nodig is.
Internet produceert vooral heel veel afleiding en is in heel veel gevallen hee slecht voor de eigen productiviteit.
Tjongejonge. Vinger aan de pols blijven houden.

Tja, en dan de prijs voor tweedehands Mac's.
Kan die dan weer omhoog?
Nee, wat mij betreft was die in heel veel gevallen vaak al heel veel te hoog (gelijk aan of hoger dan nieuwprijs gedeeld door ouderdom aantal jaren, is dat altijd reëel? Ik denk van niet, veel aanbieders van wel. En dan heb je nog de bedrijfsmac waar de koper zelf al het aftrekbare btw voordeel had en die Machine gegarandeerd jaren 8 uur per dag heeft staan loeien.)
Maar dat mag je allemaal zelf uit onderhandelen.
14-03-2017, 07:58 door PietdeVries
Geef je nou Mozilla de schuld van een probleem dat eigenlijk Apple's issue zou moeten zijn? OSX 10.8 kwam uit op 25 juni 2012 - nog niet eens 5 jaar geleden dus. Als Apple daar nu al geen veilige browser meer voor weet te leveren dan is dat toch Apple's probleem? Of leveren die een OS zonder veilige browser?
En geef je daarmee aan dat een browser een integraal onderdeel is van het operating system en dus de zaak tegen Microsoft over browser keuze eigenlijk over moet?

Je moet bij Apple klagen - niet bij de browser makers.
14-03-2017, 08:37 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 14-03-2017, 08:39
Door PietdeVries: Geef je nou Mozilla de schuld van een probleem dat eigenlijk Apple's issue zou moeten zijn? OSX 10.8 kwam uit op 25 juni 2012 - nog niet eens 5 jaar geleden dus. Als Apple daar nu al geen veilige browser meer voor weet te leveren dan is dat toch Apple's probleem? Of leveren die een OS zonder veilige browser?
En geef je daarmee aan dat een browser een integraal onderdeel is van het operating system en dus de zaak tegen Microsoft over browser keuze eigenlijk over moet?

Je moet bij Apple klagen - niet bij de browser makers.

Je maakt er nu wel de wereld op zijn kop van.

Imaginair maar gerelateerd aan een 100% acceptabel scenario: Stel dat LibreOffice langzamerhand een goede functionaliteit van zijn software aan het verliezen is door upgrades van Windows dan ligt daarvan in jouw visie de schuld bij Microsoft. Ja dank je de koekoek zeg!

In jouw visie betekent het dat elke scheet die een willekeurige obscure flut-applicatie dwars zit, de schuld is van Microsoft.

K O L D E R !

Je begrijpt ongetwijfeld dat dit pure nonsens is.
Maar nu betreft het MacOs en dan is zij wel de oorzaak ?? Nogmaals: Kolder !!
14-03-2017, 09:21 door PietdeVries - Bijgewerkt: 14-03-2017, 09:23
Door Aha: In jouw visie betekent het dat elke scheet die een willekeurige obscure flut-applicatie dwars zit, de schuld is van Microsoft.
Je begrijpt ongetwijfeld dat dit pure nonsens is.
Maar nu betreft het MacOs en dan is zij wel de oorzaak ?? Nogmaals: Kolder !!

Ik geef aan dat hier met twee maten wordt gemeten. Als Microsoft een browser bundelt met haar OS dan is de wereld te klein en spant de EU een rechtzaak aan. Hier levert Apple een OS dat na 4-5 jaar (OS-X 10.8.5 werd tot 2013 geleverd) kennelijk - volgens de OP- niet meer veilig te gebruiken is. Met OS-X kwam Safari mee. Als Apple nette ondersteuning geeft aan de producten die zij uitbrengt, dan ondersteunt ze de software (het OS inclusief de browser) net zo langs als de hardware meegaat. En dat is dus langer dan de 4-5 jaar nu: Apple trekt haar handen af van OS-X 10.8.5 en laat het aan derde partijen (Mozilla) over om de functionaliteit maar te fixen. Da's op zich prima, maar Apple blijft eind-verantwoordelijk als eigenaresse van het platform. Je kan niet lopen "Kolder!-en" tegen Mozilla omdat Apple geen heil meer ziet in het ondersteunen van 4 jaar oude software...
14-03-2017, 09:29 door Anoniem
Door Aha:
K O L D E R !

Ah! De Uber-Cap! Als gewoon-caps niet meer helpen om gelijk te krijgen, dan doe je alles in caps, met spaties en vet gedrukt. Dat legt gewicht in de schaal in een discussie uiteraard :-)
14-03-2017, 14:38 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik er van begrijp is dat er een actief project is met de naam Roccat: http://runecats.com/roccat-browser-for-mac/

Deze ondersteunen OSX vanaf 10.5 en hoger, met een nog actief ontwikkeld leopard-Webkit, zie ook: https://sourceforge.net/p/leopard-Webkit/wiki/Home/

Tja, even kijken of ik over de vaste ontspoorpogingen van overbekende account deelnemers kan komen, iedereen kent deze usual suspects uit de bekend veronderstelde top tien inmiddels wel. Vrij goed te zien/onderscheiden weer in dit topic is het verschil tussen echte en niet echte OS X gebruikers.==========================================================================================


On topic


Correctie

Wat betreft van de support van het Webkit project, heb ik me toch even van de wijs laten brengen door je opmerking en suggestie.
Want Webkit brengt sinds augustus 2015 geen specifieke updates meer uit voor Snow Leopard op Intel Mac's en alleen updates uit voor de oudere PowerPCMacs (daar gaan we weer).

Ik zag het toevallig aan de bestandsnamen van de disk-images bij het bladeren door mijn disk-images software archief.
Dit project concentreert zich voornamelijk op Webkit-"..."-Leopard-PowerPC.dmg versies.
Snow Leopard versies "WebKit-"..."-(Snow)Leopard.dmg" biedt het al anderhalf jaar niet meer aan.

Kijk maar
https://sourceforge.net/projects/leopard-Webkit/files/537/
En men is al wat versies verder verder
https://sourceforge.net/projects/leopard-Webkit/files/

Maar op zich is de intentie er wel om een Snow Leopard versie te maken maar daar zijn extra verstandige handen en wat geschikte hardware bij nodig.
Zie hier
https://sourceforge.net/p/leopard-Webkit/feedback/feedback/thread/239a561c/?limit=25#569b

Dus de vlieger van beschikbaarheid van Webkit voor als alternatief voor de stoppende Mozilla support, in dit geval alleen voor IntelMac Snow Leopard 10.6 gaat niet op.
Wat je wel kan meenemen is het update script om je certificaten te updaten, hup naar 10.12, das helemaal niet gek om te doen!
Dat is op zich ook, zeg maar gerust heel wat waard want dat doet dat snelle Minibrowsertje Roccat weer niet voor je.

Omdat Roccat ook verder geen browser-extensie functionaliteit biedt, om bijvoorbeeld trackers en andere ongein te blokkeren zal je dat moeten opvangen met extra Firewall beheer op domein/ip-adres niveau.

Je security compensatie zal zich dan ook over verschillende lagen uitbreiden, gebruikmaken van de mogelijkheden die alle aanwezige betrokken programma's en je OS bieden.
Eigenlijk iets wat je standaard moet doen maar veel gebruikers standaard nalaten : voordat je begnint de instellingen van je Os en het programma dat je gaat gebruiken helemaal (offline) doornemen op beschikbare voorkeuren en instellingen.

Kost een beetje tijd en daarom gebeurt het onder meer niet, drukdrukdrukdrukdrukdruk.

Wanneer ik tijd heb (drukdruk! ;) zal ik een keer goed voor dat Roccat-browsertje gaan zitten om het te testen op o.a. security.
Wie doet er mee?


!!! O,ja, belangrijke tip.
Hou wel in de gaten wat je activeert bij het activeren van aangeboden terminal scripts.
Open ze desgewenst eerst in een teksteditor en probeer te controleren of ze niet wat anders willen doen dan wat je verwachtte.
Back-up van je systeem vooraf 'verplicht' en offline houden van je Mac als je gaat rommelen met terminal scripts.
Want je weet maar nooit.

Netter was het geweest als er hashwaardes bij de downloads werden aangeboden om te comtroleren na de download.
Misschien vlat dat kwartje nog een keer daar bij sourceforge.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.