image

Europol: Technologie grootste uitdaging in bestrijding misdaad

donderdag 9 maart 2017, 16:41 door Redactie, 8 reacties

Het toenemende gebruik van technologie door criminelen is mogelijk de grootste uitdaging voor politie en opsporingsdiensten wereldwijd, zo stelt Europol in een vandaag verschenen rapport. Het jaarlijkse SOCTA-rapport over de georganiseerde misdaad kijkt dit keer vooral naar de rol van technologie.

"Criminelen zijn altijd al bedreven geweest in het misbruik van technologie. De snelheid van technologische innovatie en de mogelijkheden van georganiseerde criminelen om deze technologieën te gebruiken is de afgelopen jaren steeds verder toegenomen", stelt Europol-directeur Rob Wainwright (pdf). Volgens Europol weten criminelen technologie snel aan hun modi operandi toe te voegen of bouwen ze hier een businessmodel omheen, zoals bijvoorbeeld ransomware of het aanbieden van ddos-diensten.

Om hun communicatie tegen surveillance door opsporingsdiensten te beschermen maken misdaadbendes van verschillende technologische maatregelen gebruik, zoals encryptie, buitenlandse en prepaid simkaarten en satelliettelefoons, aldus het rapport. Andere technologieën waar criminelen gebruik van maken zijn digitale valuta, zoals bitcoin, anonimiseringstools en Tor-websites gaat Europol verder.

De opsporingsdienst stelt dat innovatie in technologie en logistiek het mogelijk maakt voor misdaadbendes om overal en op elk moment anoniem misdrijven te plegen zonder fysiek aanwezig te zijn. Aan de hand van het rapport adviseert Europol verschillende aandachtsgebieden, zoals cybercrime, witwassen en de online handel in verboden goederen en diensten.

Reacties (8)
09-03-2017, 21:33 door Anoniem
Pfft. Europol zijn beroepshuilers. Die technologie heeft ze ook veel meer gegeven dan de meeste mensen zelfs maar doorhebben, dus niet zo zeuren en ga nou maar gewoon weer je werk doen. Zeg.
09-03-2017, 23:26 door Anoniem
Europol en overheid zal maar moeten wennen aan de snelle vooruitgang. Tor? Bitcoin? Buitenlandse sim? Satelliettelefoon? Anonimiseringstools? Dat is allemaal oud nieuws. Voor elk van deze zijn er ondertussen meerdere alternatieven
10-03-2017, 01:58 door Anoniem
Dit noem ik een eufemisme
10-03-2017, 08:47 door Anoniem
"Volgens Europol weten criminelen technologie snel aan hun modi operandi toe te voegen of bouwen ze hier een businessmodel omheen, zoals bijvoorbeeld ransomware of het aanbieden van ddos-diensten."

Nou ja, snel? Het heeft maar twintig jaar geduurd voordat trojans en virussen voordat het ransomware business-model werden omgebouwd
10-03-2017, 10:39 door karma4
Door Anoniem: "Volgens Europol weten criminelen technologie snel aan hun modi operandi toe te voegen of bouwen ze hier een businessmodel omheen, zoals bijvoorbeeld ransomware of het aanbieden van ddos-diensten."

Nou ja, snel? Het heeft maar twintig jaar geduurd voordat trojans en virussen voordat het ransomware business-model werden omgebouwd
Zeg maar relatief snel omdat het bedrijfsleven, de ict praktijk, verzaakt heeft om er niets aan te doen (kostenoverwegingen).
Dan is het wachten op het businessmodel dat ongewenst is.
Als voorbeeld: de gaspenning https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaspenning is niet echt fout met stuivers met het doel ging mis.
10-03-2017, 10:50 door sjonniev
Volgens mij is de grootste uitdaging: ervoor zorgen dat al die opsporingsinstanties en hun medewerkers zich zelf aan de wet houden.
10-03-2017, 19:55 door Anoniem
Natuurlijk, veranderingen in de technologie zorgen voor nieuwe uitdagingen. Vooral omdat, zoals ook terecht gezegd, klein, snel en wendbaar (waar de meeste criminelen onder vallen) het zich gewoonlijk veel sneller eigen maken dan groot en log (waar regeringen gewoonlijk onder vallen. Daar komt nog bij dat criminelen niets te verliezen en alles te winnen hebben bij het nemen van wat risico.

Wat je hier ziet is de wrange vruchten van 15 jaar conditionering dat als het om technologie gaat, de overheidsorganisatie zich wel conservatief zal opstellen. Verbieden, beperken, on-uitvinden, desnoods de techneuten dwingen de natuurwetten te veranderen. We hebben het allemaal gehoord tot we er Pavlovreacties van krijgen...:(

Dat gezegd zag ik in de samenvatting niet zo veel mis. Kwestie van aandachtsgebieden. Redelijke ook, cybercrime, witwassen, online handel in verboden goederen en diensten. Fair enough. Al moet wat mij betreft in ieder geval identiteitsfraude er bij gezien hoe vaak het voorkomt en wat voor schade het aanricht.
11-03-2017, 08:58 door karma4
Anoniem 19:55 identiteitsfraude?
Dan zou je verwachten dat er een identiteitscontrole bestaat.
Ga naar het Haagse gemeentehuis ze dat je rutte heet noem zijn bsn en dat je naar Oostenrijk verhuist.
Nu lukt dit vermoedelijk niet omdat rutte te bekend is en zijn identiteitscontrole daarmee plaatsvind. Neem een willekeurige andere burger en er is een behoorlijke kans dat het doorgevoerd wordt.

Bij zorgverzekeraars is het ook al aardig in die richting. We hebben een naam en zien een nummer dan doen we de declaraties daar wel op. Krijg je zo maar spookrekeningen.
Wordt er nog gesteld dat het juist moet zijn want ze weten het bsn. Wanneer zou er nu eens het bewijs ... autenticatie ... geëist gaan worden.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.