image

Europese landen doelwit van Torrentlocker-ransomware

vrijdag 10 maart 2017, 10:35 door Redactie, 0 reacties

Verschillende Europese landen zijn de afgelopen weken het doelwit geworden van de Torrentlocker-ransomware, die dit keer van Dropbox gebruikmaakte om zich te verspreiden. De criminelen achter de ransomware verstuurden tienduizenden e-mails met zogenaamd een factuur voor de ontvanger.

Volgens de e-mail moest de ontvanger een bepaald bedrag betalen. Meer informatie was in de "factuur" te vinden die via Dropbox kon worden gedownload. In werkelijkheid wijst de link naar een JavaScript-bestand dat uiteindelijk de Torrentlocker-ransomware downloadt en uitvoert. Volgens het Japanse anti-virusbedrijf Trend Micro proberen de aanvallers op deze manier beveiligingsmaatregelen en filters te omzeilen, aangezien de e-mail geen bijlage bevat en naar een legitieme website linkt.

Veruit de meeste e-mails waren aan Duitse en Noorse internetgebruikers gericht, hoewel ook Belgen en Nederlanders de e-mails hebben ontvangen, zo blijkt uit cijfers van de virusbestrijder. Alle ransomware-bestanden die door Dropbox werden gehost zijn inmiddels verwijderd en de accounts van de betreffende gebruikers opgeheven. Volgens Trend Micro moeten organisaties hun werknemers adviseren om geen bijlagen of links te openen, tenzij ze er absoluut zeker van zijn dat het van een legitieme bron afkomstig is.

Eind 2014 gingen er in Nederland ook al valse e-mails rond die de TorrentLocker-ransomware probeerden te verspreiden. Destijds waren de berichten zogenaamd van PostNL afkomstig en gingen over een niet afgeleverd bericht. Vorig jaar augustus en oktober werden wederom zogenaamde e-mails van PostNL en Ziggo verspreid om Nederlandse internetgebruikers met deze ransomware te infecteren.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.