image

Stemwijzers passen verwerking persoonsgegevens aan

vrijdag 10 maart 2017, 13:45 door Redactie, 4 reacties

Verschillende stemwijzers hebben na onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens hun beleid en werkwijze voor de verwerking van persoonsgegevens aangepast. De toezichthouder deed onderzoek naar 24 interactieve stemwijzers voor de verkiezingen van aanstaande woensdag 15 maart.

De toezichthouder constateerde dat een aantal stemwijzers zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers gegevens over politieke voorkeur en soms ook over geloofsovertuiging verwerkte. De verwerking van deze bijzondere persoonsgegevens is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de mensen die de gegevens over zichzelf invullen.

Dat geldt ook als de gegevens alleen voor onderzoek en statistiek worden verwerkt. Om rechtsgeldige toestemming te krijgen moet de stemwijzer begrijpelijke en voldoende informatie geven, moet de toestemming specifiek zijn en moeten mensen de toestemming vrij kunnen geven. Dit was bij sommige stemwijzers niet het geval. Na optreden van de Autoriteit Persoonsgegevens hebben deze partijen hun beleid en werkwijze waaronder de informatie op de website aangepast en de overtreding beëindigd.

Bewaartermijn

De toezichthouder constateerde ook dat sommige stemwijzers de ingevulde politieke voorkeuren of adviezen in combinatie met een ip-adres of e-mailadres voor lange of zelfs onbepaalde tijd bewaarden. Dat is niet toegestaan zonder uitdrukkelijke toestemming van de gebruikers. Dit geldt ook als bijzondere persoonsgegevens bewaard worden voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.

De stemwijzers hebben na optreden door de Autoriteit Persoonsgegevens hun werkwijze aangepast of hebben verklaard deze op korte termijn aan te zullen passen. Zij hebben ook verklaard de persoonsgegevens niet meer zonder uitdrukkelijke toestemming te bewaren. De persoonsgegevens waarvoor zij geen rechtsgeldige toestemming hebben verkregen, moeten worden vernietigd of geanonimiseerd. De toezichthouder zal de komende tijd controleren of dit ook is gebeurd. Eerder hadden de stemwijzers na actie van de Autoriteit Persoonsgegevens de beveiliging van de internetverbinding van hun websites al verhoogd.

Reacties (4)
10-03-2017, 14:02 door Anoniem
Inderdaad stemmmen is toch geheim?,je moet je alleen legitimeren bij het stemlokaal waarna je na goedkeuring de lijst met de kandidaten krijgt op wie je kan stemmen,door het hokje aan te kruisen met wie je het eens bent in het stemhokje.
10-03-2017, 14:46 door Anoniem
Waarom bewaren ze deze gegevens eigenlijk, ja daar hoef je niet slim voor te zijn.
Hoe dom moet je zijn om hier ja op te zeggen.
10-03-2017, 21:56 door Anoniem
Informatie is goud waard blijkt maar weer.

En de zwevende kiezer geeft dat goud weg.
11-03-2017, 08:26 door Jodelie
Stemwijzer voor mensen die geen wijs meer kunnen worden uit het oerwoud van politieke leugens en toneelachtige poppenkast.

Alle beloften zijn na de formatie weer 'vergeten'

Ik ga maar eens stemmen op een partij die wellicht geen regeringsverantwoordelijkheid zal nemen maar hopelijk wel voldoende invloed zal uitoefenen op een regering die Nederland zo gladjes en gratis aan Brussel heeft overgedragen.

#6april2016
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.