image

D66 vraagt om ondersteuning cyberbewustzijn Kamerleden

woensdag 29 maart 2017, 14:02 door Redactie, 5 reacties

D66-Kamerlid Kees Verhoeven heeft tijdens een debat in de Tweede Kamer om meer ondersteuning voor Kamerleden op het gebied van cyberveiligheid gevraagd. "Wat gaat de kandidaat-Voorzitter doen om de veiligheid beter te waarborgen? Dat geldt niet alleen fysiek, maar ook digitaal. Gisteren bleek dat het Tweede Kamernetwerk door gijzelsoftware is besmet. Hoe gaan we alle mensen in de Tweede Kamer bewuster maken van de gevaren van cybercriminaliteit?", stelde Verhoeven de vraag aan de inmiddels herkozen Kamervoorzitter Arib.

Volgens Arib is het belangrijk dat de organisatie en de medewerkers van de Tweede Kamer alert zijn op cyberrisico's. "Daar heeft de heer Verhoeven terecht op gewezen en volgens mij heeft hij daarover eerder schriftelijke vragen gesteld. Dit is in het Presidium ook uitgebreid besproken en er worden op dit punt ook de nodige maatregelen genomen", aldus de Kamervoorzitter. Zo werd in januari bekend dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) politieke partijen voorlichting over cyberveiligheid heeft gegeven.

Daarnaast gingen experts Kamerleden helpen met het beveiligen van hun socialmedia-accounts, nadat verschillende accounts door hergebruikte wachtwoorden konden worden gehackt. Verhoeven opperde of het misschien een idee is om ook breder iets te doen op het gebied van bewustzijn van cyberveiligheid. "Er is al nagedacht over zo'n team deskundigen. Ik heb toen inderdaad één keer een telefoontje van de Dienst Automatisering gekregen. Mijn laatste vraag zou zijn om dat opnieuw te doen voor een wat breder bewustzijn op het gebied van cyberveiligheid, omdat dit soort dingen toch steeds vaker voorkomt." Arib antwoordde dat het een goed voorstel is om in het Presidium te bespreken en er iets mee te doen.

Reacties (5)
29-03-2017, 16:57 door Anoniem
Zo werd in januari bekend dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) politieke partijen voorlichting over cyberveiligheid heeft gegeven.

"Gebruik geen versleutelde chat-apps, want dan kunnen we niet controleren of er misschien ransomware binnenkomt."

Peter
29-03-2017, 21:39 door Anoniem
Een vraag moet wel ergens op gebaseerd zijn, dus waar haalt Kees Verhoeven die wijsheid vandaan? Een besmetting maakt nog niet dat iedereen in de Tweede Kamer ondersteuning voor cyberbewustzijn nodig heeft. De andere 149 Kamerleden hebben zich publiek niet uitgelaten over die eerdere besmetting of zorgen daarover. Dus zou het logisch zijn als Verhoeven aangeeft waar hij ui opmaakt dat die ondersteuning in het algemeen wel nodig is. Het lijkt me niet dat iedereen in de Tweede Kamer te horen krijgt of het een volksvertegenwoordiger was en wie dat dan zou zijn of van welke partij die persoon zou zijn. Je zou bijna denken dat hij zelf of iemand bij D66 die besmetting veroorzaakt heeft nu hij als enige namens D66 zo van zich laat horen.
29-03-2017, 23:57 door Anoniem
Een cursus veilig computeren aanbieden met daar aan vast een verplicht examen. Haal je dat niet dan kom je de kamer niet in.

Werkt denk ik beter dan domme vragen stellen aan de kamervoorzitter die er ook geen kaas van gegeten heeft.
30-03-2017, 08:58 door Anoniem
Door Anoniem: Een cursus veilig computeren aanbieden met daar aan vast een verplicht examen. Haal je dat niet dan kom je de kamer niet in.

Werkt denk ik beter dan domme vragen stellen aan de kamervoorzitter die er ook geen kaas van gegeten heeft.

Wie moet dan dit land besturen als niemand meer in de kamer mag komen.
30-03-2017, 09:05 door Anoniem
Kamerleden meer kennis geven van IT is een goede zaak.

Maar ga niet zover dat we ze een cursus malware-herkenning gaan aanbieden. Als je beveiliging afhangt van de kennis van de medewerkers dan zullen alle kamerleden moeten slagen voor het examen 'Software audit voor Word macro's'. Anders krijgen ze geen toegang tot het netwerk van de Kamer.

Installeer in plaats daarvan software dat malware sandboxt en blokkeert: Polaris, zie: http://www.hpl.hp.com/techreports/2004/HPL-2004-221.html
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.