image

Assange veilig na uitslag Ecuadoraanse verkiezingen

maandag 3 april 2017, 11:28 door Redactie, 2 reacties

WikiLeaks-oprichter Julian Assange kan opgelucht adem halen na de uitslag van de Ecuadoraanse verkiezingen. Assange verblijft sinds 2012 in in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. De Ecuadoraanse presidentskandidaat Guillermo Lasso had gezegd dat hij Assange zou uitzetten mocht hij president worden. De winst ging echter naar zijn tegenstander Lenín Moreno.

Moreno had eerder aangegeven dat als hij zou winnen Assange in de ambassade mag blijven, zo melden de Guardian en USA Today. Assange wordt in Zweden verdacht van verkrachting, hoewel hij zelf altijd heeft ontkend. In 2010 vaardigde het land een arrestatiebevel uit. Eind 2010 gaf Assange zichzelf aan bij de politie in Londen, waar hij werd gearresteerd. Tien dagen later werd hij op borgtocht vrijgelaten. Eind 2011 bepaalde het Britse Hooggerechtshof dat Assange aan Zweden mocht worden uitgeleverd, waar hij tegen in beroep ging.

Volgens Assange wil Zweden hem uitleveren aan de Verenigde Staten, dat hem zou willen berechten wegens de WikiLeaks-onthullingen. Assange verloor het beroep, want op 30 mei 2012 oordeelde het Hooggerechtshof dat hij inderdaad mocht worden uitgeleverd. De WikiLeaks-oprichter verblijft sinds juni 2012 in de Ecuadoraanse ambassade in Londen.

Reacties (2)
03-04-2017, 12:53 door Anoniem
Fijne Westerse Beschaving: LEVENSLANG ZONDER PROCES VOOR JULIAN ASSANGE
03-04-2017, 16:43 door Anoniem
Door Anoniem: Fijne Westerse Beschaving: LEVENSLANG ZONDER PROCES VOOR JULIAN ASSANGE

Och, misschien is Zweden inmiddels wat minder pro-USA, en misschien is Trump inmiddels wat minder anti-WikiLeaks dan het voorgaande regime. Er kan heel wat gebeuren in korte tijd. Het lekken van al die lelijke dingen over de Democraten moet toch ergens voor tellen?

En je kunt je afvragen of hij niet gewoon voor verkrachting berecht moet worden (als hij het niet gedaan heeft, is vrijspraak tenminste echt vrijspraak) en of WikiLeaks altijd even zuiver op de graat is.

De meeste zaken hebben meer kanten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.