image

Onderzoek: Android-apps kunnen samen gevoelige data lekken

maandag 3 april 2017, 15:16 door Redactie, 0 reacties

Onderzoekers van Virginia Tech hebben ontdekt dat Android-apps al dan niet opzettelijk kunnen samenwerken om gevoelige informatie van toestellen te verzamelen. De onderzoekers onderzochten meer dan 100.000 apps en keken hoe apps onderling met elkaar communiceren en gegevens uitwisselen.

"Apps die geen goede reden hebben om extra permissies te vragen proberen soms de informatie via andere apps te verkrijgen", zegt onderzoeker Gang Wang tegen New Scientist. Google controleert de werking van apps wel, maar dit wordt per app beoordeeld. Als een app eenmaal actief is kan die zonder gebruikers te waarschuwen met andere apps communiceren. Sommige van de onderzochte apps bleken deze mogelijkheid te misbruiken om toegang tot gegevens te krijgen waar ze eigenlijk geen toegang toe zouden moeten hebben.

Volgens de onderzoekers zijn er twee soorten dreigingen. Kwaadaardige apps die opzettelijk via andere apps gegevens proberen te verzamelen of apps die onbedoeld met elkaar botsen en zo gegevens kunnen lekken. Van de 100.000 onderzochte apps bleken er ruim 23.000 met elkaar te kunnen botsen. Slechts 54 apps probeerden opzettelijk via andere apps toegang tot gegevens te krijgen. Het gaat dan om onschuldig lijkende apps voor ringtones, achtergronden of emoji's. "App-security lijkt op het Wilde Westen, zonder al teveel regels", zegt Wang. "We hopen dat dit onderzoek ervoor zorgt dat de industrie naar hun softwareontwikkeling kijkt en maatregelen treft."

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.