image

Rotterdamse Rekenkamer stelt publicatie securityrapport uit

maandag 3 april 2017, 10:25 door Redactie, 5 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-04-2017, 16:14

De Rotterdamse Rekenkamer heeft de publicatie van een rapport over de slechte it-beveiliging van de systemen van de stad een week uitgesteld. Het College van Burgemeester en Wethouders was eerder al kritisch over de openbaarmaking van de informatie en heeft de Rekenkamer nu gesommeerd het rapport niet te publiceren. Volgens het gemeentebestuur kunnen kwaadwillenden informatie uit het rapport gebruiken.

Oorspronkelijk zou het rapport aanstaande woensdag worden gepubliceerd. "Ik heb vandaag een brief aan de burgemeester geschreven dat ik tijd nodig heb. Bij hun verzoek zaten veel documenten, ook met technische zaken, en daar heb ik tijd voor nodig. Daarom heb ik de publicatie sowieso met een week uitgesteld", zegt directeur van de Rekenkamer Paul Hofstra tegenover het AD. Hij wil eerst een overleg tussen de technische experts van de Rekenkamer en de gemeente om te kijken of het rapport geen gevoelige gegevens bevat.

"We erkennen de zorgen van de Rekenkamer over de beveiliging. We willen daar ook zeker iets aan doen. Maar als dit rapport zo wordt gepubliceerd, dan is het meer een lesje: hoe hack je de gemeente. En dat is voor niemand goed, voor medewerkers niet en voor de inwoners niet", zegt burgemeester Ahmed Aboutaleb in Nieuwsuur. Volgens Hofstra is het rapport geen "handboek" om de gemeente te hacken. "Het zou slecht gesteld zijn met de hackingcommunity als ze mijn rapport nodig hebben om binnen te komen.”

"Kortom, met de hiervoor beschreven keuzes wordt recht gedaan aan enerzijds de gevoeligheid en kwetsbaarheid van de materie en anderzijds aan de noodzaak van een politiek-bestuurlijk debat van de raad over de informatieveiligheid en de ernst en consequenties daarvan", zo liet Hofstra eerder al weten. "Burgers moeten erop kunnen vertrouwen dat (persoons)gegevens die zij - vaak verplicht of gedwongen - hebben toevertrouwd aan de gemeente, daar ook in veilige handen zijn. Bovendien behoren zij te mogen weten of dat ook daadwerkelijk het geval is, in dit geval via het rekenkamerrapport."

Reacties (5)
03-04-2017, 13:00 door Ron625
Veiligheid is iets dat voor iedereen belangrijk is, mogelijk zelfs het belangrijkste.
Laten ze de boel eerst dichtspijkeren en dan openheid geven, anders zal iemand een WOB verzoek moeten doen............
03-04-2017, 16:00 door Goeroeboeroe
Door Ron625: Veiligheid is iets dat voor iedereen belangrijk is, mogelijk zelfs het belangrijkste.
Laten ze de boel eerst dichtspijkeren en dan openheid geven, anders zal iemand een WOB verzoek moeten doen............
Ik begreep gisteren in Nieuwsuur van de directeur van de Rotterdamse rekenkamer dat die lekken al twee jaar bekend zijn bij de gemeente, maar dat ze er gewoon al die tijd niets aan hebben gedaan. Als dat waar is, hebben ze meer dan lang genoeg gewacht.
03-04-2017, 16:55 door ph-cofi
Misschien worden nog deze week noodzakelijke software updates bij de gemeente Rotterdam doorgevoerd?
03-04-2017, 21:59 door Ron625
Door ph-cofi: Misschien worden nog deze week noodzakelijke software updates bij de gemeente Rotterdam doorgevoerd?
En de gebouw(en) aanpassing, toegangscontrole, enz..........
06-04-2017, 12:00 door Anoniem
Door ph-cofi: Misschien worden nog deze week noodzakelijke software updates bij de gemeente Rotterdam doorgevoerd?

Verouderde (Windows XP??) systemen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.