image

Miljoenen gebruikers aan valse Windowspop-ups blootgesteld

maandag 3 april 2017, 17:20 door Redactie, 5 reacties

Elke maand worden zo'n 3 miljoen Windowsgebruikers aan valse Windowspop-ups blootgesteld die zich voordoen als een melding van het systeem en stellen dat er ernstige problemen zijn die dringend moeten worden opgelost. De melding adviseert gebruikers vervolgens een opgegeven telefoonnummer te bellen.

Dit is het nummer van oplichters die gebruikers uiteindelijk voor onnodige diensten proberen te laten betalen. Dat meldt Microsoft op basis van gegevens van Windows Defender SmartScreen, dat door Edge en Internet Explorer wordt gebruikt om gebruikers voor kwaadaardige websites te waarschuwen, en Windows Defender, de in Windows ingebouwde virusscanner. De meeste malafide pop-ups worden aan Amerikaanse, Britse en Canadese gebruikers getoond.

Er zijn echter ook scams in andere talen, zoals Frans, Spaans, Duits en Japans. Volgens Microsoft worden de meeste van de scams gehost op websites waar gebruikers via kwaadaardige advertenties naar worden toegestuurd. Het gaat dan om websites die illegale software, media, cracks en malware aanbieden, aldus de softwaregigant. Gebruikers krijgen het advies om telefoonnummers in pop-ups nooit te bellen.

"De foutmeldingen van Microsoft bevatten nooit een telefoonnummer", zegt Microsofts Jonathan San Jose. "Sommige oplichters proberen je direct te benaderen en claimen van Microsoft te zijn. Vergeet niet dat Microsoft nooit proactief ongevraagde technische of computersupport zal aanbieden. Alle communicatie die we met gebruikers hebben moet door hen zijn gestart."

Image

Reacties (5)
03-04-2017, 18:29 door Anoniem
"De foutmeldingen van Microsoft bevatten nooit een telefoonnummer"

Ze bevatten een QR code en dat is veiliger.
03-04-2017, 19:17 door Anoniem
Door Anoniem:
"De foutmeldingen van Microsoft bevatten nooit een telefoonnummer"

Ze bevatten een QR code en dat is veiliger.

Wooooha, natuurlijk.
03-04-2017, 19:19 door Anoniem
https://www.security.nl/image/view/11084
Je krijgt wat je belt: "Virus support".
Alwaar men het opgelopen virus ondersteunt zoals de naam al zegt...
04-04-2017, 09:55 door spatieman
kuch,kuch.
ja maar! het is microsoft die mij waarschuwt !, ik moet NU Bellen !!!!
kuch,kuch..
04-04-2017, 14:17 door Anoniem
Ik vraag me nog steeds af hoe mensen hier uberhaupt voor kunnen vallen.
Het spat eraf dat er niks van klopt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.