image

Politie biedt ransomware-slachtoffers nieuwe decryptietools

dinsdag 4 april 2017, 13:34 door Redactie, 0 reacties

Een project dat de Nederlandse politie, Europol en beveiligingsbedrijven Intel Security en Kaspersky Lab eind juli vorig jaar lanceerden biedt slachtoffers vijftien nieuwe tools om kosteloos hun versleutelde bestanden terug te krijgen, zo laten Europol en Kaspersky Lab vandaag weten.

Het gaat om het project No More Ransom, dat gratis decryptietools voor verschillende ransomware-exemplaren aanbiedt waarmee versleutelde bestanden kosteloos kunnen worden ontsleuteld. Inmiddels hebben allerlei beveiligings- en anti-virusbedrijven zich bij het project aangesloten, alsmede overheidsinstanties en politiediensten uit allerlei landen. Er zijn nu 15 nieuwe decryptietools toegevoegd. Daarnaast is de website nomoreransom.org in meerdere talen beschikbaar en hebben 30 nieuwe partners zich bij het project aangesloten, waaronder anti-virusbedrijf Avast.

Vorige maand maakte de Nederlandse politie nog bekend dat er via de website 75.000 slachtoffers waren geholpen. Volgens de politie hebben sinds de lancering 100.000 mensen een bestand geupload om te kijken of er een decryptietool beschikbaar was. In driekwart van de gevallen kon er een decryptietool worden aangeboden. Europol en Kaspersky Lab spreken vandaag over 10.000 geholpen slachtoffers. Dit is het aantal geholpen slachtoffers dat Kaspersky Lab sinds 1 december heeft gemeten, zo laat de virusbestrijder aan Security.NL weten. De 75.000 is het totaal van alle partners die aan het project meewerken.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.