image

Verzekeringssysteem om rijgedrag te monitoren lekt locaties

woensdag 5 april 2017, 12:40 door Redactie, 8 reacties

Verschillende verzekeraars bieden een autoverzekering aan waarbij klanten op basis van hun rijgedrag korting krijgen, maar dergelijke systemen kunnen onbedoeld de locatiegegevens van gebruikers lekken, zo waarschuwen onderzoekers van de Israëlische Ben-Gurion Universiteit.

Om het risico van elke bestuurder te berekenen moet de verzekeringsmaatschappij over bepaalde rijgegevens beschikken, zoals rijtijd, snelheid en genomen bochten. De bestaande verzekeringssystemen zijn voornamelijk gebaseerd op informatie die van het on-board-diagnostics (OBD) systeem van de auto afkomstig is, of van extern geïnstalleerde componenten, die vaak als blackboxes worden aangeduid. Verzamelde gegevens worden vervolgens vaak in de cloud opgeslagen.

Onderzoekers hebben nu aangetoond dat het in veel gevallen mogelijk is om de locatie van een bestuurder aan de hand van verschillende rijgegevens te reconstrueren, zoals genomen bochten, gemiddelde snelheid en totale rijtijd, zelfs in gevallen waar de gps niet de volledige route heeft vastgelegd. "Dit privacylek kan worden gebruikt om te achterhalen waar een bestuurder zich bevindt, zijn huis, werk en met wie ze een ontmoeting hebben en veel andere informatie die een vijandige organisatie kan misbruiken", aldus de onderzoekers. Het volledige onderzoek zal binnenkort worden gepresenteerd.

Reacties (8)
05-04-2017, 12:46 door Anoniem
Neem eens de fiets!
05-04-2017, 13:14 door Anoniem
"Dit privacylek kan worden gebruikt om te achterhalen waar een bestuurder zich bevindt, zijn huis, werk en met wie ze een ontmoeting hebben en veel andere informatie die een vijandige organisatie kan misbruiken"

Waarom geldt dit misbruik alleen voor een vijandige organisatie?

Gelukkig kon je dit niet zien aankomen.
Voor een beetje korting doen we alles.
05-04-2017, 13:20 door Anoniem
Dit privacylek kan worden gebruikt om te achterhalen waar een bestuurder zich bevindt, zijn huis, werk en met wie ze een ontmoeting hebben en veel andere informatie die een vijandige organisatie kan misbruiken

En omdat de verzekeringen per definitie niets willen vergoeden, zijn deze gegevens al in handen van een vijandige organisatie.

"Ja meneer, uw rijgedrag is best netjes, maar u rijdt elke dag in de spits op de A2 in de file, dus uw schaderisico is toch hoog", om een voorbeeld te noemen.
05-04-2017, 16:11 door Anoniem
Ik doe hier niet aan mee,met mijn verzekering.
Namelijk ik wens niet nog meer privacy in te gaan leveren,van waar ik allemaal naar toe ga.
Het is al erg genoeg met allemaal regeltjes wat men allemaal van elkaar wil weten.
05-04-2017, 18:52 door ph-cofi
[Verwijderd door moderator]
06-04-2017, 10:00 door Anoniem
mind is blown.....not
06-04-2017, 11:34 door Anoniem
Samenvatting: 1+1=2
06-04-2017, 15:43 door Anoniem
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.