image

Wetsvoorstel VS moet telefooncontrole douane inperken

woensdag 5 april 2017, 14:36 door Redactie, 2 reacties

Verschillende Amerikaanse senatoren van de Democratische en Republikeinse partij hebben een voorstel ingediend dat de willekeurige doorzoekingen van laptops en telefoons van reizigers door de douane moet inperken en voorkomt dat mensen die hun wachtwoord niet willen afstaan het land niet in mogen.

Op dit moment mag de Amerikaanse douane van alle reizigers en zonder enige verdenking of aanleiding de apparatuur in beslag nemen en onderzoeken. Burgerrechtenbewegingen klagen al geruime tijd dat op deze manier de bescherming van het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet wordt omzeild. Dit amendement moet Amerikanen namelijk tegen onredelijke doorzoekingen door de overheid beschermen.

Senatoren Ron Wyden, Rand Paul, Jared Polis en Blake Farenthold willen hier nu een einde aan maken. Hun wetsvoorstel stelt dat de douane eerst een redelijk vermoeden en een gerechtelijk bevel moet hebben voordat de apparatuur van Amerikaanse burgers of permanente inwoners van de Verenigde Staten mag worden doorzocht. De senatoren noemen in hun voorstel specifiek Amerikaanse burgers en permanente inwoners.

Een ander punt van het voorstel stelt dat personen die hun wachtwoord, pincode of socialmediagegevens niet willen afstaan niet de toegang tot de Verenigde Staten kan worden geweigerd. In dit geval geldt dit punt voor zowel Amerikanen als mensen van andere nationaliteiten. Aan de andere kant stellen de senatoren dat Amerikanen op hun rechten moeten worden gewezen als ze online accountgegevens afstaan of toestemming geven voor het doorzoeken van hun apparaten. Vorig jaar werden zo'n 25.000 apparaten door de douane onderzocht. Sinds de inauguratie van president Trump is dat aantal sterk gestegen. Alleen in februari werden al 5.000 apparaten doorzocht.

Reacties (2)
05-04-2017, 18:49 door ph-cofi
Dus... ze hebben een wetsvoorstel nodig om de onschuldspresumptie weer af te dwingen.

Het enge is dat de overheid blijkbaar denkt dat gevaarlijke individuen zo stom zijn om vlak voor douanepassage nog even IS filmpjes op Youtube te kijken.
06-04-2017, 11:23 door Anoniem
Weer een wetsvoorstel dat het "eigen" volk scheidt van in hun ogen het "andere" volk...

Het vierde amendement dient niet enkel om de eigen bewoners te beschermen, maar een-ieder te beschermen tegen onredelijke doorzoekingen. Dit is een van de amendementsregels waar je normaliter zelfs als buitenlander aanspraak op kan maken... nu niet meer?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.