image

IDeal blijft populairste online betaalmethode Nederlanders

donderdag 6 april 2017, 10:54 door Redactie, 12 reacties

Net als voorgaande jaren is iDeal nog altijd de populairste online betaalmethode voor Nederlanders, zo blijkt uit onderzoek van GfK, in samenwerking met iDeal en Thuiswinkel.org. 57 procent van alle online aankopen in 2016 werd via iDeal afgerekend, 1 procent meer dan in 2015.

Ook incassomachtigingen en creditcardbetalingen blijven populair op het web. Samen vertegenwoordigen deze betaalmethoden een marktaandeel van 18 procent. Acceptgiro wordt steeds minder gebruikt: het aandeel daalt van 4 procent naar 3 procent. De totale online markt groeide vorig jaar met 22 procent als het gaat om het aantal aankopen. Waar in 2015 nog 142 miljoen aankopen werden gedaan, is dit in 2016 toegenomen tot 174 miljoen.

Het gebruik van smartphones voor het doen van online aankopen neemt in 2016 verder toe en laat een grotere stijging (+68 procent) zien dan de totale online markt. Toch worden nog verreweg de meeste online aankopen via een laptop of desktop gedaan (74 procent), waarbinnen de desktop minder vaak gebruikt wordt dan vorig jaar (van 34 procent naar 31 procent). Het aandeel van de tablet blijft stabiel op 14 procent van alle online aankopen. Het aantal aankopen via smartphones is gestegen van 8,9 miljoen online aankopen in 2015 naar 14,9 miljoen in 2016. Het aandeel van de smartphone groeit daarmee van 6 procent naar 9 procent.

Binnen het betalingsverkeer via smartphones is een verschuiving in betaalmethoden terug te zien. IDeal versterkt haar positie binnen smartphonebetalingen en is inmiddels ook in dat segment de meest gebruikte betaalmethode. 47 procent van alle aankopen die via de smartphone worden gedaan, wordt betaald met iDeal. In 2015 lag dit aandeel nog op 39 procent. Dit gaat binnen dit segment vooral ten koste van het aandeel van creditcards (van 22 procent naar 16 procent) en PayPal (van 10 procent naar 7 procent).

Reacties (12)
06-04-2017, 10:59 door Anoniem
Tja zolang Ideal gratis blijft wel.
06-04-2017, 11:18 door Anoniem
Wat een armzalige bedoening. Waarom wordt ideal veel gebruikt? Enige dat een beetje werkbaar is. Maakt dat het een goed systeem? Geenszins, het is alleen marginaal handiger in het gebruik dan de rest--mits je er toegang toe hebt, wat lang niet universeel is. Hoe het beter kan? Door een systeem te verzinnen wat de gebruiker dient, in plaats van hem als een radertje in je systeem te zien. Zeg maar dezelfde fout die de ov-faalkaart al bij het begin gemaakt heeft en nooit meer kan verbeteren zonder het hele systeem op de schop te doen. Waarmee we zien dat systeemontwerp toch echt iets meer behelst dan ingehuurd worden en "de specs" invullen totdat er iets staat wat de opdrachtgever dan maar schoorvoetend accepteert.
06-04-2017, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Tja zolang Ideal gratis blijft wel.
Gratis ? Vergeet dat maar. Links- of rechtsom betaal je er dik voor.
Er zal iemand aan verdienen.
06-04-2017, 11:46 door Anoniem
Dat komt omdat vele nederlandse webshops nog steeds weigeren om naar PayPal over te gaan.
06-04-2017, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: Tja zolang Ideal gratis blijft wel.

Ideal is niet gratis, het is vaak gratis voor de consument, maar niet voor de webshop. Deze betalen als gauw 30 cent per transactie bij een goedkoper aanbieder. De andere betaalmethoden kosten echter vaak meer en worden daarom logischer wijs voor een deel doorberekend aan de consument.
06-04-2017, 12:17 door Anoniem
Door Anoniem: Tja zolang Ideal gratis blijft wel.
iDeal is niet gratis. De verkopende partij moet een abonnement afsluiten om gebruik te kunnen maken van iDeal, zie ook:
https://elephantcs.nl/blog/wat-kost-ideal-voor-je-webshop/
06-04-2017, 12:29 door Anoniem
Yup, en de daling van en nooit nr.1 gewordende PayPal is compleet de eigen schuld. Ze hadden zo'n grote kans om de WeChat van Europa te worden. Is ook voor een groot deel van eBay, maar ook na de afstoting zie je niet dat er veel is verandert kwa mentaliteit binnen het bedrijf.

Overigens laatst nog een naar mijn PayPal account gekeken. Wat een bagger security opties bied PayPal aan hun Nederland klanten zich. Om 2FA überhaupt te managen moet je naar een oude PayPal website pagina zoeken. Vervolgens kan je alleen SMS verificatie aanzetten. TOTPs wordt je als optie geboden, maar dan uitsluitend via zo'n domme authenticator app van Symantec i.p.v. simpelweg voor het meer gangbare Google Authenticator, maar als je deze optie probeert aan te zetten krijg je een error melding. Overigens kan je *niet* betalen met PayPal als je SMS verificatie aanzet (krijg je een melding dat security codes niet worden ondersteund). Kortom: Google bied betere beveiliging voor mijn mail account (U2F, Google Prompt) dan PayPal doet voor mijn financiën.
06-04-2017, 12:42 door Anoniem
Slimmer is indien mogelijk met Paypal of CreditCard te betalen. Die transacties zijn bij een geschil omkeerbaar. Een IDeal betaling staat gelijk aan een vrijwel onomkeerbare overboeking. Wat dat betreft lopen banken nogal achter.
Tevens zijn een Paypal- of Creditcard account makkelijk te koppelen aan een ander bankrekeningnummer.
Dat is een stuk prettiger als men eventueel van bank wil veranderen.
Want aan nummerportatie doen banken niet.
06-04-2017, 15:14 door Briolet
Door Anoniem: Dat komt omdat vele nederlandse webshops nog steeds weigeren om naar PayPal over te gaan.

Omdat al deze zaken geld kosten. De winkelier betaalt steeds voor iDeal, PayPal of credidcard. iDeal vraagt gewoon de laagste provisie.

Het wordt gewoon tijd dat dit rechtstreeks aan de klanten doorberekend wordt. Nu zitten deze kosten in de aankoopprijs verwerkt en betalen klanten die voor de goedkope iDeal methode kiezen, mee met de dure PayPal of creditcard optie.
06-04-2017, 15:52 door Anoniem
Slechte ervaring met PayPal, staat forever op m'n zwarte lijst. iDeal is net zo begrijpelijk als contant, en eenvoud en begrijpelijkheid is eis nr. 1 als je moet betalen. Hoe ingewikkelder, hoe meer kans op fouten, fraude enz.
09-04-2017, 23:30 door Anoniem
Door Anoniem: Slimmer is indien mogelijk met Paypal of CreditCard te betalen. Die transacties zijn bij een geschil omkeerbaar. Een IDeal betaling staat gelijk aan een vrijwel onomkeerbare overboeking. Wat dat betreft lopen banken nogal achter.
Tevens zijn een Paypal- of Creditcard account makkelijk te koppelen aan een ander bankrekeningnummer.
Dat is een stuk prettiger als men eventueel van bank wil veranderen.
Want aan nummerportatie doen banken niet.

Precies. En dat je voor die services moet betalen kan er bij ons krenterige Nederlanders niet in.
Daarom geilen hele volksstammen 'beter een uur scheel en suf surfen voor een cent voordeel' Nederlanders van iDeal en blijven we opgejurkt zitten met dat primair voorgestelde betaalsysteem, ai-ai-ai-Deal dat geen fluit koperbescherming biedt wat nou juist zo nodig is als je iets op internet koopt.
10-04-2017, 13:58 door Anoniem
Door Anoniem: Slimmer is indien mogelijk met Paypal of CreditCard te betalen. Die transacties zijn bij een geschil omkeerbaar. Een IDeal betaling staat gelijk aan een vrijwel onomkeerbare overboeking. Wat dat betreft lopen banken nogal achter.
Tevens zijn een Paypal- of Creditcard account makkelijk te koppelen aan een ander bankrekeningnummer.
Dat is een stuk prettiger als men eventueel van bank wil veranderen.
Want aan nummerportatie doen banken niet.
Precies, ik zie nu op tweakers.net bijvoorbeeld op het forum een topic over het failliet afhandelen van Afuture en veel meldingen van mensen die geld over hebben gemaakt, de website draait op dit moment zelfs waarschijnlijk nog, maar betalingen worden gelukkig niet meer aanvaard in dit voorbeeld. Het advies van de moderators op tweakers is dan om formaal een klacht of verhaal met bewijzen in te dienen bij de curator wiens naam ook bij de openingspost staat. En dan reageren mensen met een juridische achtergrond dat de curator er niet is om consumenten te helpen tenzij de belastingdienst en banken vervolgens leveranciers en uiteindelijk de consument is/zijn geholpen.

Het blijft een gok bij grote bedragen. En voor PayPal, het geld staat wel direct op de verkoper hun account maar wordt vastgehouden voor langere tijd, en bedrijven willen graag uiteraard direct het geld. Ik weet alleen niet hoeveel weken het geld wordt vastgehouden bij PayPal.

Ik wilde laatst ook bij een vertrouwde webshop voor 600 euro een telefoon kopen, in het verleden meer dan 1000 euro met iDeal besteld, altijd goed gegaan, maar nu blijkt het dus plotseling failliet, en ik kwam daar gelukkig al achter voordat ik de bestelling voltooide.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.