image

Kosten cybercriminaliteit overstijgen de investeringen in cybersecurity

dinsdag 25 april 2017, 12:42 door Redactie, 4 reacties
De kosten van cybercrime stijgen de komende vijf jaar veel sneller dan de budgetten die voor cybersecurity worden gereserveerd. Dat beeld schetst onderzoeksbureau Juniper Research in een rapport dat vandaag is gepubliceerd.

Juniper voorspelt dat de investeringen in cybersecurity de komende vijf jaar met jaarlijks 8 procent zullen stijgen. In 2022 zouden de wereldwijde investeringen in cybersecurity dan uitkomen op 135 miljard dollar. Tegelijkertijd stijgen de kosten als gevolg van cybercriminaliteit met jaarlijks 30 procent tot 8 biljoen (8.000 miljard) dollar in 2022, aldus de onderzoekers.

Naast dit verschil in kosten en investeringen wijst Juniper op een ander probleem in de security-branche. Er zijn zoveel beveiligingsdiensten en -producten om uit te kiezen. Een groot deel daarvan kan alleen niet goed of helemaal niet geïntegreerd worden of er is heel specialistische kennis voor nodig.

Dit zou ertoe kunnen leiden dat bedreigingen worden gemist en dat vooral kleinere bedrijven het slachtoffer worden van cybercriminelen omdat zij naar verwachting hun beveiliging het minst op orde hebben. De oplossing voor deze versnippering en kenniskloof ligt in kunstmatige intelligentie (AI), voorspelt Juniper. Zelflerende software zal in de toekomst opvallend gedrag binnen netwerken en programma's gaan detecteren waardoor er minder handwerk nodig is van IT-beveiligingsexperts.

Reacties (4)
25-04-2017, 13:18 door karma4
Het houtje touwtje wat dolen om patronen proberen te herkennen zou ik niet als werk van beveiligingsexperts noemen.
Het echte expert werk is om dat herhaalbaar voorspelbaar meetbaar te kunnen doen. Ai is een hulpmiddel daarbij niet de oplossing waarbij je niets zelf meer hoeft te doen.
25-04-2017, 15:25 door Anoniem
Door karma4: Het houtje touwtje wat dolen om patronen proberen te herkennen zou ik niet als werk van beveiligingsexperts noemen.
Het echte expert werk is om dat herhaalbaar voorspelbaar meetbaar te kunnen doen. Ai is een hulpmiddel daarbij niet de oplossing waarbij je niets zelf meer hoeft te doen.

Inderdaad. Vergeet ook niet dat we met de heuristics van de virusscanners ook een dergelijke belofte voorbij hebben zien komen. Inmiddels testen alle virusmakers hun troep zorgvuldig om te zorgen dat dit er doodleuk doorheen komt...
25-04-2017, 21:51 door Anoniem
Typische accountmanager praat, met het doel producten te slijten. Wij security specialisten weten wel beter, maar de managers die geen idee hebben waar cybersecurity over gaat tuinen er vol in. Die horen alleen "minder beveiligingexperts nodig".
26-04-2017, 07:27 door Anoniem
De grootste beveiligingslekken zijn nog altijd de medewerkers. Dus wat dat aangaat is een expertsysteem, automata of AI wel een uitkomst. Maar zolang hebzucht hoogtij viert zullen er security breaches zijn gewoon omdat er iemand beter van wordt... Maar je kunt ook een brief sturen ipv een email... Dat is in 9 van de 10 x veiliger. ;)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.