image

Uitspraak Europees Hof: voorgeïnstalleerde mediaspelers maken inbreuk op auteursrecht

vrijdag 28 april 2017, 12:13 door Redactie, 10 reacties

Het Europese Hof van Justitie heeft afgelopen woensdag geoordeeld in de zaak tussen stichting BREIN en Filmspeler dat de verkoop van mediaspelers inbreuk op het auteursrecht maakt als daarop vooraf add-ons zijn geïnstalleerd die linken naar streaming websites met illegaal aanbod.

Op de site Filmspeler.nl worden mediaboxen met open-sourcesoftware aangeboden waarmee gebruikers vanuit een eenvoudig interface bestanden af kunnen spelen. Ook zijn er op de speler add-ons geplaatst waarmee de gewenste content op streamingwebsites kan worden gevonden en middels een eenvoudige klik worden opgestart op de mediaspeler die weer op een televisiescherm is aangesloten.

De uitspraak van het Hof betekent concreet dat niet alleen het downloaden uit illegale bron verboden is, maar ook streamen uit illegale bron, aldus BREIN in een verklaring.

Verkopers die desondanks doorgaan met de verkoop van aangepaste mediaboxen, riskeren een dwangsom, een schadevergoeding en volledige proceskostenvergoeding, aldus de auteursrechtenorganisatie. Er zouden in Nederland zeker een honderdtal aanbieders van dit soort spelers zijn.

Overigens wordt de zaak nu voor een eindvonnis terugverwezen naar de rechtbank Midden- Nederland. Wanneer die zaak dient, is niet bekend.

Reacties (10)
28-04-2017, 15:11 door _R0N_
Uhh volgens mij heeft het hof gezegd dat de verkoop van pre-installed doosjes niet correct is maar niet dat streamen van content niet correct is..

De rechtzaak ging over doosjes niet over content.

BREIN probeert de uitspraak weer naar hun hand te zetten.
28-04-2017, 16:15 door Anoniem
Door _R0N_: BREIN probeert de uitspraak weer naar hun hand te zetten.
Nouja, daar bestaan ze voor, vinden ze zelf.
28-04-2017, 16:27 door karma4
BREIN probeert de uitspraak weer naar hun hand te zetten.
Nope streamen.downloaden is toegann naar illegale content.
Het artikel van de redactie geeft netjes de kern aan.Volg de uitspraak, namelijk:
"50      In casu staat vast dat de verkoop van de filmspeler heeft plaatsgevonden in de wetenschap dat de vooraf op deze speler geïnstalleerde add?ons met hyperlinks toegang bieden tot werken die illegaal op internet zijn geplaatst. Zoals in punt 18 van dit arrest in herinnering is geroepen, staat in de advertenties voor deze mediaspeler namelijk specifiek vermeld dat hiermee gratis en eenvoudig op een televisiescherm zonder toestemming van de auteursrechthebbenden op internet toegankelijk audiovisueel materiaal kan worden bekeken."
28-04-2017, 20:12 door Anoniem
28-04-2017, 22:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 28-04-2017, 23:00
Ik begrijp geen lor van deze BREIN heisa. Ik heb de opkomst van de compact-cassette diep terug in de vorige eeuw nog meegemaakt en ik poneer niet dat geschiedenis zich deja vu herhaalt maar toen (jaren 60) steigerde de muziekindustrie en bleek nadien de verkoop van elpee's juist te katapulteren omdat iedereen toch graag het origineel in een mooie bedrukte kartonnen buitenhoes met informatie had ipv. een lullig plastic doosje volgedraaid met sliertige strontbruine ijzeroxide band dat gewoon SLECHT klonk.

De zaken staan er nu misschien wel heel anders voor, ja feitelijk wel volledig en ik sch... inderdaad! op bootleggers die er collectief voor hebben gezorgd dat ik mijn muziek zo'n beetje alleen nog op Amazon.huppeldepup kan kopen (ik luister alleen thuis op CD of elpee muziek) maar.. guttegut BREIN slaat weer 's door!!

Tot zover de 'muzikale' vergelijking maar op het gebied van Film is BREIN ook zo'n druipsteengrot van krokodillentranen.
Dus aan alle 'BREINTJES':
jongens zeur niet zo!
Over enkele jaren is dit allemaal weer betijd en kraait geen haan meer naar mediaspelers die illegaal content kunnen downloaden. Over regio-vrij spelers werd ook ooit moord en brand gegild en die illegale business is ook altijd in de marge blijven zieltogen.
29-04-2017, 14:02 door spatieman
ojee.
heel snel alle smart TV maar verbieden dan.
29-04-2017, 20:51 door Anoniem
Ik betaal nog steeds "kopieer belasting" op alle gegevens dragers en ik mag er alleen rechtenvrije content op zetten.
Vreemd landje hoor ....
30-04-2017, 13:36 door karma4
Door Anoniem: Ik betaal nog steeds "kopieer belasting" op alle gegevens dragers en ik mag er alleen rechtenvrije content op zetten.
Vreemd landje hoor ....
Het gaat er om dat je er geen illegale content op mag zetten. Dan gaat het om zoiets als die gehackte netflix inhoud.
Ga jet iets wat gestolen is doorverkopen dan heet dat heling. Met die mediaspelers is niet het afspelen het probleem maar de directe koppeling en adverteren met niet rechtenvrije content. Niet zo vreemd dus.
30-04-2017, 21:44 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: Ik betaal nog steeds "kopieer belasting" op alle gegevens dragers en ik mag er alleen rechtenvrije content op zetten.
Vreemd landje hoor ....
Het gaat er om dat je er geen illegale content op mag zetten. Dan gaat het om zoiets als die gehackte netflix inhoud.
Ga jet iets wat gestolen is doorverkopen dan heet dat heling. Met die mediaspelers is niet het afspelen het probleem maar de directe koppeling en adverteren met niet rechtenvrije content. Niet zo vreemd dus.

Ik begrijp wat je bedoelt, maar het komt waarschijnlijk niet over. Het volgende speelt bij de thuiskopieheffing: "Het staat eenieder vrij om een kopie van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor eigen gebruik te maken. In feite is dit een beperking van de auteurs- en naburige rechten (er wordt dan ook wel van de "thuiskopie-exceptie" gesproken). Voor dit kopiëren is een vergoeding verschuldigd: de thuiskopieheffing." (https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_de_Thuiskopie).

Het kernpunt zit in het: "Het staat eenieder vrij om een kopie van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor eigen gebruik te maken". Het verkopen van dergelijke kastjes is niet "voor eigen gebruik".

Tegelijk ben ik het met mensen wel eens dat er vreemde dingen in het auteursrecht zitten. Er zitten haken en ogen aan mededinging (vooral bij muziek en boeken, waar het auteursrecht niet zozeer de auteurs maar meer de distributeurs ten goede komt, bij gebruik voor onderwijs en wetenschap, bij herproducties van vervallen materiaal, bij de enorm lange duur, de vervreemdbaarheid, de situatie bij abandonware en nog andere zaken waarover zeker discussie mogelijk is. Zelf zoek ik het meer in GPL en andere vormen van licenties die mij gunstig uitkomen deze dagen, maar het zou mij niet verkeerd uitkomen als het 'verzet' tegen deze organisaties zich zou gaan uiten in massaal en herhaald aan de orde stellen van deze problemen bij die wetgevers die daar gevoelig voor zijn.
01-05-2017, 11:02 door Anoniem
En persoonlijk vind ik het ook nog steeds vreemd dat ik mijn legaal in de VS gekochte DVDs niet kan afspelen op mijn legaal in NL gekochte DVDspeler omdat er verschillende regiocodes op zitten. Zodat ik dus mijn legaal gekochte DVD speler illegaal moet hacken om die regiocode eraf te krijgen en mijn DVDs te kunnen afspelen.

Maar als Microsoft een geïntegreerde browser meelevert mag dat weer niet. Vreemd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.