image

Rotterdamse basisschoolkinderen krijgen programmeerles

dinsdag 2 mei 2017, 10:02 door Redactie, 10 reacties

Studenten gaan vanaf deze maand alle basisschoolkinderen in Rotterdam programmeerles geven. Het gaat om een project van de TU Delft, SIDN en Connectis. Door kinderen op jonge leeftijd te leren programmeren moet het tekort aan programmeurs op de arbeidsmarkt worden tegengegaan.

Ondanks de grote vraag naar programmeurs is het huidige basisonderwijs volgens de betrokken partijen hier nog niet voldoende op ingericht en ook ontbreken vaak de middelen en de expertise. SIDN, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de uitgifte van .nl-domeinnamen, levert de laptops waarmee de lessen worden gegeven. De TU-Delft coördineert het project en selecteert de studenten die de lessen geven. De programmeerlessen beginnen deze maand en worden gegeven aan de leerlingen in de bovenbouw (groep 6 tot en met 8).

Reacties (10)
02-05-2017, 10:55 door Anoniem
Heel goed idee! Kan alleen nergens vinden wat ze inhoudelijk precies leren...
02-05-2017, 11:12 door Anoniem
zo is dat
geen zeteltjes in 2de kamer voor die kinderachtige volwassenenmaar gehamer!
dus oprichten die raspberry piratenscholen voor kinderen pben wel zo snel mogelijk
02-05-2017, 11:14 door Anoniem
Maar taal of rekenen, ach dat leren ze niet want dat is toch passe. In een kringetje zitten en over gevoel praten is de toekomst. Of tenminste, dat is wat je leert op de PABO. Of wat ze er ook leren, maar taal en rekenen in ieder geval niet, dus kunnen al die lieve meisjes en jongens die onze kinderen moeten overwijzen dat ook niet overbrengen.

Een poignante observatie van iemand die in een college leerde programmeren en na een paar jaar terugkwam om te helpen onderwijzen, was dat terwijl het totaal aantal programmeerstudenten ondertussen vertienvoudigd was, terwijl het absolute aantal mensen met echt talent voor programmeren gelijk gebleven was.

Dan kun je wel op de middelbare school of zelfs de basisschool "programmeren" gaan onderwijzen, maar iets zegt me dat het aantal werkelijk kundige programmeurs nauwlijks gaat toenemen, en dus ook het nijpende tekort aan werkelijk talent niet zal verdwijnen.

Maar omdat deze basisschoolkinderen nu dus weer met andere dingen bezig zijn dan een solide basis leggen voor later onderwijs, gaan ze vooral later veel tijd kwijt zijn zichzelf remedielessen te geven. Of niet, en dan maar manager worden ofzo. Om vervolgens weer zo'n projectje als dit te gaan draaien, mischien dan al op de peuterschool? Want hoe eerder je begint met leren programmeren, hoe beter?
02-05-2017, 11:21 door Anoniem
En waarom moeten kinderen gebruikt worden om aan de marktvraag te voldoen? Waarom geen vak als filosofie? De vrije slavernij: geboren worden, opleiding volgen om te gaan werken, schulden maken om die af te betalen.
02-05-2017, 16:00 door karma4
http://agconnect.nl/artikel/werkloosheid-stijgt-toch-weer
Investeren in werknemers is niet aan de orde. Gewoon zo goedkoop mogelijke volgzame arbeidskrachten is het doel.

Kun je bij de het inhuren altijd nog zeggen dat ict niets voorstelt, basisschool volstaat.
02-05-2017, 16:38 door Anoniem
Goed idee, houdt ze van de straat ;)
02-05-2017, 17:16 door Anoniem
Door Anoniem: Goed idee, houdt ze van de straat ;)

Volgens mij mogen de (iPad) kinderen van tegenwoordig juist wat meer buiten gaan spelen ;)
02-05-2017, 17:24 door Anoniem
IK weet het nog goed 36 jaar; volledig opgeleid in OO design en programmeren en de gehele mikmak.
Helaas is 36 jaar te oud, dus te duur. Ik kon met geen gods geweld een baan vinden.
ALs je er eenmaal uit bent wordt je niet meer aangenomen weges gebrek aan recente ervaring.

Indien men niets veranderd aan de wildwest houding van Software producerende bedrijfjes, is het dwijlen met de kraan open en blijft het tekort in stand gehouden.
03-05-2017, 08:24 door Anoniem
Het persbericht bevat opmerkelijk weinig (geen) informatie over wat ze die kinderen eigenlijk gaan leren. Computable meldt dat ze kinderen leren programmeren in Scratch.

https://www.computable.nl/artikel/nieuws/onderwijs/6012363/250449/connectis-sidn-en-tu-delft-geven-programmeerles.html
https://scratch.mit.edu/
03-05-2017, 13:32 door karma4
Het doel ... Zo goedkoop mogelijk liefst gratis.
http://www.ad.nl/economie/gezocht-zzp-er-die-gratis-wil-werken~aabcdc06/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.