image

Europol laat terroristische propaganda offline halen

dinsdag 2 mei 2017, 12:07 door Redactie, 3 reacties

Europol, Europese politiediensten en de Amerikaanse autoriteiten hebben tijdens een gezamenlijke operatie tegen online terrorisme en extremisme die vanuit Den Haag werd geleid meer dan 2000 terroristische berichten, video's en artikelen offline laten halen, alsmede een nieuw terreurplatform ontdekt.

Het gaat volgens de Europese opsporingsdienst om schadelijk en verboden materiaal. De ruim 2000 artikelen, waaronder video's, publicaties en uitingen waarin terrorisme en extremisme werden verheerlijkt, werden op 52 online platformen aangetroffen. Vervolgens werden de verantwoordelijke serviceproviders gevraagd het materiaal te verwijderen. Volgens Europol gebeurt dit vrijwillig, in overeenstemming met hun algemene voorwaarden.

Europol stelt dat het optreden van de providers ervoor zorgt dat supporters van terroristische groepen nu meerdere platformen gelijktijdig gebruiken om hun boodschap te verspreiden. Ook wordt er gezocht naar nieuwe serviceproviders. Daarbij zou er een groeiende interesse zijn voor platformen waarbij gebruikers zich niet hoeven te identificeren. Tijdens de operatie werd ook een nieuw platform ontdekt dat terreurnetwerken waarschijnlijk zelf hebben opgezet om propaganda te verspreiden en hun activiteiten te financieren.

Reacties (3)
02-05-2017, 15:56 door Anoniem
Hebben ooit de fout gemaakt in Nederland een forum van aansaar offline te halen. Je kunt alleen maar hopen dat de overheid er bovenop zit en dingen veilig stelt. Maar een groot en berucht forum hosten in Nederland is niet echt een visitekaartje voor een NL provider. Ze zijn toen, heel slim, naar Panama verkast. Daar worden ze niet snel verwijderd maar de VS zal ze verder wel in de gaten houden, vermoed ik.
03-05-2017, 10:53 door Anoniem
Door Anoniem: Hebben ooit de fout gemaakt in Nederland een forum van aansaar offline te halen. .
?
03-05-2017, 19:43 door Anoniem
O dat kan verkeerd gelezen worden. Wij hebben melding gemaakt van jihadistische content op een Nederlands IP. Dat leek na overleg met een andere onderzoeker op dat moment het beste. Hun provider heeft het vervolgens offline gehaald.

Het is lang geleden maar destijds deed ik onderzoek naar bepaalde islamitische groeperingen. Dan horen zulke fora tot je werkgebied :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.