image

Tweede Kamer stemt tegen beboeten spam

dinsdag 7 oktober 2003, 19:38 door Redactie, 8 reacties

De Tweede Kamer heeft tegen de wetswijziging gestemd die het sturen van spam zou beboeten. Op advies van Minister Donner heeft de Kamer niet ingestemd met de wetswijziging. Spammen zou bestuursrechtelijk moeten worden aangepakt en niet strafrechtelijk, zoals in het voorstel het geval is. Donner is bang dat het strafrechtelijk systeem onder de aangiften bedolven zou raken. Op 12 september maakte de Partij van de Arbeid bekend harder te willen optreden tegen spam. Spammers zouden voor het versturen van ongewenste commerciele e-mail maximaal een boete van 4500 euro moeten kunnen krijgen.

Reacties (8)
07-10-2003, 20:57 door Anoniem
Dit leek me nou net zo'n mooi project voor online aangifte.
Herkend 'het systeem' meerdere verschillende aangiften voor een en dezelfde spamrun, dan kan overgegaan worden tot onderzoek, vervolging en eventueel aanklagen.

Maar nee, Donner is bang voor aangiften..
07-10-2003, 21:23 door Anoniem
idd, het leek zo mooi.
Maar das ons kabinet ! We zouden iets nieuws en revolutionairs doen.
08-10-2003, 08:50 door Anoniem
Wel iets als onwenselijks bestempelen, maar niet de ballen hebben om er iets aan te doen. Zoiets als: inbreken is strafbaar, maar omdat het zo veel gebeurt vervolgen we maar niet meer, want dan krijgen de rechters het zo druk.

Duh.
08-10-2003, 10:46 door Virtal Technologies
Originally posted by Unregistered
Maar nee, Donner is bang voor aangiften..
Politie en Justitie blijken tot dusver nog steeds na jaren digitaal onbekwaam: slachtoffers worden (met hulp van overheid, blijkt) verder beslachtofferd en criminelen zegen vier om gelijktijdig af te vragen "hoe het toch komt dat het vertrouwen in de overheid aanzienlijk is afgenomen en de aangiftebereidheid is gedaald."
08-10-2003, 12:21 door Anoniem
Originally posted by Virtal Technologies
digitaal onbekwaam

Zeg maar gewoon onbekwaam, ongemotiveerd en corrupt
08-10-2003, 13:06 door Anoniem
Ik moet zeggen dat ik de boete ook niet echt schokkend vind 4500 euro.
08-10-2003, 13:16 door Virtal Technologies
Originally posted by Unregistered
Zeg maar gewoon onbekwaam, ongemotiveerd en corrupt
Nee, daar ben ik het niet mee eens. Er werken bij zowel politie en justitie zeer toegewijde prima mensen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen, rotte appels heb je overal.

Probleem is dat de beste toegewijde mensen op alle fronten worden geremd hun werk addequaat te doen.

Het is letterlijk en figuurlijk bezopen dat een agent met de aanhouding van een beschonken aap werkelijk uren bezig is dat af te handelen terwijl er ondertussen bijvoorbeeld ergens wordt ingebroken. Dat is werkelijk treurig.
Ze beschikken over apparaten en allemaal middelen die niet met elkaar communiceren, korpsen die niet met elkaar zijn verbonden, ga zo maar door.
Het wordt ze onmogelijk gemaakt hun werk efficiënt te doen, dat onomstotelijk leidt tot capaciteitstekorten met alle nevengevolgen van dien: zaken die blijven liggen, signalen waar zij niet (meer) addequaat op kunnen reageren omdat de informatiestroom groter is dan zij kunnen verwerken, etcetera.

Terwijl ze juist in staat moeten worden gesteld hun werk zo efficiënt mogelijk te doen met zo min mogelijk (technologische) tegenwerking.

Donner spant blijkbaar echter het paard achter de wagen door aan symptoombestreiding te doen: we kunnen de aangiften niet verwerken dus gaan we het niet strafbaar stellen.

Laat hij in hemelsnaam eens gaan investeren in de infrastructuur en middelen waarmee zowel politie en justitie aanzienlijk efficiënter kunnen werken.

Goed gereedschap is immers het halve werk.
08-10-2003, 16:07 door Anoniem
Originally posted by Virtal Technologies
Nee, daar ben ik het niet mee eens. Er werken bij zowel politie en justitie zeer toegewijde prima mensen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen.....................Goed gereedschap is immers het halve werk.

Ik ben het hier zeer zeker mee eens, het is heel jammer dat we op dit moment als enige reactie op een hoop zaken (benzinedieven, veelplegers, etc, etc) de reactie krijgen: 'We hebben de capaciteit niet dus doen we niets', terwijl voor andere zaken (bolletjesslikkers) procentueel zo enorm veel capaciteit opgeofferd wordt terwijl dat aantoonbaar geen enkel nut heeft.

Prioriteiten leggen is geen taak van de politie, en ook niet van het ministerie.
Het enige wat deze behoren te doen is signaleren van problemen en adequate maatregelen daartegen treffen.

En dat is dus niet de nu voorgestelde schijnwet die imho alleen maar aangenomen gaat worden omdat Brussel anders te veel druk gaat zetten.
Hoe kun je nou een richtlijn opstellen zonder die te kunnen bekrachtigen???????

Ik ben het er ook zeer zeker mee eens dat op ICT gebied nog een enorme inhaalslag gemaakt moet worden.
Tot nu toe is de regionale aanpak van het politiebestel alleen maar succesvol in de ogen van de beheerders die hun eilandje kunnen afbakenen, verder dient het geen enkel nut!

Leuk die Donner!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.