image

Consumentenbond hekelt Grip-app van ABN Amro

donderdag 11 mei 2017, 11:28 door Redactie, 5 reacties

De Consumentenbond is nog altijd niet tevreden over de Grip-app van ABN Amro die transactiegegevens van klanten voor marketing kan gebruiken. De Grip-app werd eind vorig jaar gelanceerd en is een digitaal huishoudboekje waarmee klanten van de bank hun inkomsten en uitgaven kunnen bijhouden.

Inmiddels gebruiken ruim 150.000 mensen deze app, die is gekoppeld aan de Mobiel Bankieren app van ABN Amro. In de privacyverklaring van Grip staat dat de bank alle transactiegegevens van de klant kan gebruiken voor direct marketing. Gebruikers kunnen op basis van hun (betaal)profiel aanbiedingen van de bank ontvangen. ABN Amro laat echter weten dat het hier nog niet mee is begonnen.

Wel heeft de bank na kritiek van de Consumentenbond de mogelijkheid toegevoegd dat als transactiegegevens voor marketingdoeleinden worden gebruikt klanten zich hiervoor kunnen afmelden. De Consumentenbond vindt dit een stap in de goede richting, maar niet voldoende. "Het is onwenselijk als nieuwe en bestaande gebruikers van de app zelf in actie moeten komen om hun privacy te beschermen ('opt-out'). Beter is het als klanten vooraf toestemming geven ('opt-in') en dat ook duidelijk is waarvoor de gegevens eigenlijk gebruikt worden", zegt Consumentenbond-directeur Bart Combée.

Reacties (5)
11-05-2017, 12:15 door Anoniem
Goh, en hoe zou dat met die ING app zijn dan, die ING zo promoot?

https://www.security.nl/posting/514085/ING+promoot+bankieren+met+de+mobiele+telefoon
11-05-2017, 13:13 door Whacko
Zolang ABN Amro de gegevens niet verkoopt, maar mij alleen persoonlijke aanbiedingen doet zie ik het probleem niet zo?
Ze hebben de gegevens toch al? Als ze nu zien hoeveel ik per maand uitgeef aan hypotheek, en ze doen mij een aanbod om dat te verlagen is dat toch fijn? ;) (zullen ze natuurlijk niet doen ;) )
11-05-2017, 13:29 door [Account Verwijderd]
Door Whacko: Zolang ABN Amro de gegevens niet verkoopt, maar mij alleen persoonlijke aanbiedingen doet zie ik het probleem niet zo?
Ze hebben de gegevens toch al? Als ze nu zien hoeveel ik per maand uitgeef aan hypotheek, en ze doen mij een aanbod om dat te verlagen is dat toch fijn? ;) (zullen ze natuurlijk niet doen ;) )

En wat mogen ze dan doen met de database aan conclusies die ze trekken of interpertaties die ze doen op basis van jouw gegevens, maar die in essentie niet de gegevens zijn die op je bankrekening staan? Vaak begint het grijze gebied daar namelijk :(
11-05-2017, 13:45 door Anoniem
Is een opt-out niet gewoon keihard in strijd met de privacywetgeving? Je moet voor gebruik van persoonsgegevens uitdrukkelijke en ondubbelzinnige toestemming van de persoon hebben. Met een opt-out hebben ze die niet.
11-05-2017, 17:25 door Anoniem
Door Anoniem: Is een opt-out niet gewoon keihard in strijd met de privacywetgeving? Je moet voor gebruik van persoonsgegevens uitdrukkelijke en ondubbelzinnige toestemming van de persoon hebben. Met een opt-out hebben ze die niet.

Precies! Lang leve AVP/GDPR:
Toestemming
In de AVG staat bijvoorbeeld een speciaal artikel over toestemming. Hierin staat wat de voorwaarden zijn voor organisaties om geldige toestemming te krijgen van mensen om hun persoonsgegevens te verwerken.

Zo moeten organisaties kunnen bewijzen dat zij geldige toestemming hebben gekregen. En moet het voor mensen net zo makkelijk zijn om hun toestemming in te trekken als om die te geven.

Aanvullende rechten
Naast versterking van de bestaande rechten krijgen mensen door de AVG een aantal aanvullende rechten.

Zij hebben al het recht om een organisatie te vragen hun persoonsgegevens te verwijderen. Straks kunnen zij daarnaast eisen dat de organisatie de verwijdering doorgeeft aan alle andere organisaties die deze gegevens van deze organisatie hebben gekregen.
Zie https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/europese-privacywetgeving/algemene-verordening-gegevensbescherming#wat-merken-mensen-van-wie-persoonsgegevens-worden-verwerkt-van-de-avg-5577
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.