image

'VS gaat laptops als handbagage op vluchten vanuit Europa verbieden'

donderdag 11 mei 2017, 11:50 door Redactie, 16 reacties

De Amerikaanse overheid zou van plan zijn om laptops in de handbage op alle vluchten vanuit Europa te gaan verbieden. Dat hebben overheidsfunctionarissen tegenover website The Daily Beast laten weten. De aankondiging zou naar verwachting later vandaag volgen.

De maatregel houdt in dat reizigers naar de Verenigde Staten worden verplicht om hun laptop als ruimbagage in te checken. Volgens de autoriteiten is dit nodig in de strijd tegen terrorisme. Terroristen zouden explosieven in hun laptop kunnen verbergen. Het verbod werd eerder al ingesteld voor directe vluchten naar de VS vanaf 10 internationale vliegvelden in Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF noemde maatregel een beveiligingsrisico en security theater. Volgens de burgerrechtenbeweging moet de maatregel mensen een veilig gevoel geven, terwijl het niets doet om de veiligheid echt te verbeteren. Daarnaast introduceert het een nieuw beveiligingsrisico. Door de laptop als ruimbagage in te checken kunnen overheidsfunctionarissen ongevraagd toegang tot de machine krijgen.

"Als iemand fysieke toegang tot je apparaat heeft verdwijnen bijna alle digitale beveiligingsgaranties. Gegevens kunnen voor een later moment worden gekloond. Als je gegevens versleutelt kun je de hoeveelheid data die worden achterhaald beperken, maar je kunt niet voorkomen dat er spyware of nieuwe hardware wordt geïnstalleerd", waarschuwde Danny O'Brien van de EFF eerder al.

Reacties (16)
11-05-2017, 12:27 door Anoniem
Dan wordt het misschien tijd dat Amerikanen die naar Europa wensen te reizen voortaan ook hun laptop als ruimbagage moeten inchecken?
11-05-2017, 12:33 door Anoniem
Dat moeten ze op de terugweg
11-05-2017, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem: Dan wordt het misschien tijd dat Amerikanen die naar Europa wensen te reizen voortaan ook hun laptop als ruimbagage moeten inchecken?
Nee joh, dat kan helemaal niet want Amerikanen zijn nooit terroristen, en uit Amerika komen sowieso geen terroristen. En als je dat wel beweert, hebben we wel wat advocaten die je voor de rechtbank slepen voor laster en smaad. Voor die paar uitzonderingen die wel Amerikaan zijn en terrorist, die waren gehersenspoeld.
11-05-2017, 12:42 door Anoniem
dat betekent dat je laptop dus of kapot gaat door het gooien met de bagage of je laptop gepikt wordt of idd misbruikt wordt
11-05-2017, 12:56 door Anoniem
Wat mij een beetje ontgaat is, hoe dit de veiligheid verhoogt. Tenzij alle ruimbagage verplicht in bomveilige containers zit natuurlijk. Want een bom in een laptop kan ipv met de hand ook met een timer of een druksensor worden ontstoken.

Ook vind ik, dat de VS de kosten voor het transport in de ruimbagage maar moeten betalen. Dit is een kostenpost, die nu aan de passagiers wordt opgelegd, terwijl het niet hun keuze is. Mensen die naar een VS vestiging van hun werkgever gaan, moeten er maar op staan, dat ze daar tijdelijk apparatuur beschikbaar krijgen. Scheelt ook geneus en geneuzel van Homeland Security
11-05-2017, 13:10 door Anoniem
Wassen neus veiligheid, ze zijn altijd zo plat op explosieven wat erg oldskool is. Een beetje terrorist kan dan beter denken aan een EMP of speel ik te veel video games en kijk ik nu te veel films en series??
11-05-2017, 13:18 door Anoniem
Misschien maar bloed afnemen van Amerikanen bij binnenkomst in Europa. Willen natuurlijk geen gekke Amerikaanse ziektes geïmporteerd krijgen.
11-05-2017, 13:43 door Anoniem
Dit is echt Amerikaanse slimheid: ze kunnen beter in het bagageruim ontploffen dus. Nog veiliger is geen vluchten meer naar de VS, een muur bouwen om het hele land, alle havens sluiten.
11-05-2017, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is echt Amerikaanse slimheid: ze kunnen beter in het bagageruim ontploffen dus. Nog veiliger is geen vluchten meer naar de VS, een muur bouwen om het hele land, alle havens sluiten.
En dan afzinken in de Pacific? Plus 1 voor de wereldvrede dan.
11-05-2017, 15:12 door Anoniem
Het heeft weinig met terrorisme te maken, maar meer met commerciele motieven. Let op: luchthavens waar Amerikaanse maatschappijenop vliegen worden uitgezonderd. De andere niet, oftewel gaat allen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen vliegen! ;)

Zie bijvoorbeeld http://www.bbc.com/news/world-us-canada-39333424
11-05-2017, 15:44 door Anoniem
Laat ze dan laptops verbieden.. Niemand met enig verstand gaat een laptop in zijn koffer doen.. de kans dat je in amerika land en een werkende laptop hebt is vrij klein met dat gooi en smijt werk met die koffers.
11-05-2017, 17:16 door Anoniem
Dus oplossing: gewoon niet naar de VS reizen. Of je moet per schip gaan. Wellicht weer een lijndienst voor de Holland-Amerika lijn? Je bent dan wel wat langer onderweg dan per vliegtuig,maar ja zeilen of zwemmen duurt nog veel langer voordeel per schip is ook dat je je eigen auto kan meenemen tenzij ze dat ook verbieden,daar kan ook een bom inzitten die of aan boord of ter plaatse in de States ontploft.
11-05-2017, 17:29 door Anoniem
Geen probleem, vluchten kan ook binnen en via het europese vaste continent.
11-05-2017, 17:30 door Anoniem
Het is bedoeld voor de gemoedsrust van reizigers die meevliegen zonder laptop. Die kunnen namelijk een gevaarlijke
"laptopa nervosa" -paniekaanval (o.i.d.) krijgen als iemand op 10 kilometer hoogte opeens een laptop tevoorschjn haalt.
(in ieder geval amerikaanse staatsburgers hebben daar nogal last van voor zover ik heb begrepen)
Er kan namelijk een bom in een laptop zijn verstopt, en sinds men dat weet kan het bepaalde mensen schrik aanjagen.

Ook heb ik inmiddels begrepen dat waarschijnlijk niet alle Europese landen met deze regel te maken zullen krijgen.
Ik vermoed de meer zuidelijk gelegen Europese landen.
12-05-2017, 09:41 door Jodelie
Ik vraag mij af wanneer de VS Europeanen gaat verbieden...
12-05-2017, 13:16 door Anoniem
Door Anoniem: Wassen neus veiligheid, ze zijn altijd zo plat op explosieven wat erg oldskool is. Een beetje terrorist kan dan beter denken aan een EMP of speel ik te veel video games en kijk ik nu te veel films en series??

Ik denk dat een EMP in de meeste vliegtuigen niet zeer effectief is. Vliegtuigen hebben namelijk vaker te maken met vergelijkbare omstandigheden, neem bliksem als een mooi voorbeeld.

Daarnaast hebben naar mijn weten (echter absoluut niet mijn vakgebied; enkel geinteresseerde) de meeste passagierstoestellen methoden om mbv bijvoorbeeld hydrauliek te kunnen sturen. Als ik daar beschrijvingen over tegenkom noemen ze dat veelal "manual reversion".

Het maakt het werk van de piloot op dat moment zeer inspannend, maar in theorie verliest die op dat moment niet de gehele controle.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.