image

Adware-apps in Google Play 13 miljoen keer gedownload

vrijdag 12 mei 2017, 13:03 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers hebben in 56 apps in Google Play adware ontdekt die niet alleen advertenties toont, maar ook persoonlijke informatie verzamelt en doorstuurt, waaronder het e-mailadres van gebruikers. De apps zijn bij elkaar minimaal 13 miljoen keer gedownload, zo meldt het Britse anti-virusbedrijf Sophos.

De apps bevatten een adwarebibliotheek genaamd XavirAd, die periodiek advertenties toont, ook als de app in kwestie gesloten is. Daarnaast downloadt de adware ook een .dex-bestand dat allerlei informatie van de telefoon verzamelt, zoals e-mailadres, overzicht van geïnstalleerde apps, imei, telecomprovider, fabrikant van de telefoon en andere data. De gegevens worden vervolgens naar een server teruggestuurd.

De apps in kwestie laten echter weten dat ze helemaal geen persoonlijke informatie verzamelen. Verder past de adware maatregelen toe om detectie en analyse door beveiligingsbedrijven en onderzoekers te voorkomen. Zo controleert de adware of het e-mailadres van de gebruiker niet op google.com of facebook.com eindigt of de naam "tester", "test", "gplay", "qaplay" of "review" bevat. De adware stopt in dit geval met werken. Sophos heeft een lijst van de apps online gezet.

Reacties (2)
12-05-2017, 13:25 door Anoniem
Daarom liever een telefoon zonder bloatware en Google Pray. Gewoon via een adb link je software installeren.
12-05-2017, 15:50 door Anoniem
de apps die de adware bevatten,

[img]https://sophosnews.files.wordpress.com/2017/05/screen-shot-2017-05-10-at-7-02-23-am.png[/img]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.