image

Grote actie tegen oplichters die zich voordoen als Microsoft

zaterdag 13 mei 2017, 09:06 door Redactie, 7 reacties

De Amerikaanse overheid is in samenwerking met allerlei bedrijven een grote actie gestart tegen telefonische oplichters die zich voordoen als Microsoft of Apple. De oplichters bellen mensen thuis of laten advertenties zien die van Apple of Microsoft afkomstig lijken en claimen dat de computer is besmet.

Hierna proberen de oplichters toegang tot de computer van het slachtoffer te krijgen en hem of haar vervolgens te misleiden om honderden dollars voor onnodige diensten te betalen. De schade door deze vorm van oplichting zou tientallen miljoenen dollars bedragen. Als onderdeel van Operation Tech Trap zijn nu verschillende van deze bedrijven die de scams uitvoeren en hun bestuurders aangeklaagd en bankrekeningen bevroren. Sommige van de bedrijven hebben inmiddels een schikking van in totaal 2,5 miljoen dollar getroffen. Onder andere Apple, Malwarebytes en Microsoft werkten met de operatie mee.

Reacties (7)
13-05-2017, 10:35 door Anoniem
Die oplichters zitten in shabby callcenters in India. Daar maakt Microsoft zelf ook gebruik van. Zou toch geen probleem
moeten zijn om er even iemand langs te sturen met een aankondiging en eventuele uitvoering van passende maatregelen?
Een tijdje geleden zag ik op TV hoe iemand met wat eigen onderzoek in no-time de daders gevonden had.
13-05-2017, 14:32 door Anoniem
Klopt via teamviewer en dan de sessie omdraaien vervolgens naar een website gaan via zijn computer en ze hadden hun op te pakken. Heb het ook gezien op tv ;)
13-05-2017, 16:26 door Anoniem
@10:35 Anoniem

Dat is ook het probleem, in India doen ze alleemaal niets aan dit probleem, zelfs als het heel makkelijk is,
13-05-2017, 17:05 door Anoniem
Door Anoniem: Die oplichters zitten in shabby callcenters in India. Daar maakt Microsoft zelf ook gebruik van. Zou toch geen probleem
moeten zijn om er even iemand langs te sturen met een aankondiging en eventuele uitvoering van passende maatregelen?
Een tijdje geleden zag ik op TV hoe iemand met wat eigen onderzoek in no-time de daders gevonden had.
Het probleem is niet het opsporen van dergelijke callcenters, maar het daadwerkelijke oppakken. De overheid van India doet helaas vrij weinig tegen dit soort figuren.
13-05-2017, 17:53 door Quina
Waarom zou je je best doen om deze callcenters te ontmantelen? Misschien dat het slimmer is om mensen er van te overtuigen dat je nooit gebeld wordt door Microsoft of Apple. Het echte probleem is vaak dat mensen danken dat ze belangrijk zijn en gebeld worden door de Microsoft of Apple. Who cares?
13-05-2017, 23:19 door Anoniem
Door Quina: Waarom zou je je best doen om deze callcenters te ontmantelen? Misschien dat het slimmer is om mensen er van te overtuigen dat je nooit gebeld wordt door Microsoft of Apple. Het echte probleem is vaak dat mensen danken dat ze belangrijk zijn en gebeld worden door de Microsoft of Apple. Who cares?
Dat is dan hetzelfde als mensen vertellen dat er niemand aan de deur komt (of opbelt) om je pincode te controleren, geen politie, geen bankmedewerkers enz. En hetzelfde als vertellen dat een bank nooit mails stuurt om de inlogcodes te verifieren.

Er werd en wordt steeds uitgebreid voor gewaarschuwd. Op regionale zenders verschijnt het regelmatig, op teletekst, de politie waarschuwt via twitter, er wordt voor gewaarschuwd in radio- en tv-programma's. Maar toch zijn er nog steeds hordes mensen, die erin tuinen. Die toch onbekenden binnenlaten, hun pincodes afgeven, aan de telefoon ja zeggen tegen (onbekende) 'gratis' aanbiedingen, zgn. loodgieters uit brabant het dak op laten om goten te inspecteren enzovoort, enzovoort.

Veel mensen willen gewoon niet luisteren of hebben een interessegebied dat heel ergens anders ligt.

Je staat versteld als je consumentenfora bekijkt hoeveel mensen er dagelijks problemen hebben doordat ze dergelijke waarschuwingen pas zien als het te laat is.

Ik beschouw het als hetzelfde als inbrekers: natuurlijk moet je proberen zo goed mogelijke sloten op je deuren te hebben en natuurlijk moet je alert zijn dat je je deur of raam niet open laat staan. Maar inbrekers die binnendringen dienen bestraft te worden, ook al stond de deur wagenwijd open. Ze hebben gewoon niets te zoeken in een andermans huis.

Het gekke is dat bij inbraak of zwaardere fysieke misdrijven de politie (min of meer) "klaar staat" om de daders op te pakken. Maar als het om cyber-misdrijven gaat dan is iedereen machteloos, zelfs als er eventueel levens mee gemoeid zijn (de niet meer werkende ziekenhuizen vanwege ransomeware). Dan is de indruk dat er helemaal geen 'Interpol' bestaat en dat alleen amateurs (ik bedoel niet-politiemensen) aan opsporing doen.

En vooral: als je dan getroffen wordt, dan is het gewoon 'je eigen schuld'. Maar die patienten van die ziekenhuizen kunnen er echt niets aan doen!

Mijn mening: cybercrime is moderne (ernstige) misdaad en moet keihard en internationaal aangepakt worden. In feite zou het zaak zijn voor de VN.
14-05-2017, 00:05 door ROGGER - Bijgewerkt: 14-05-2017, 00:06
Mijn grote favoriet is toch wel LewisTech, die scammers in de val lokt en vervolgens alles op Youtube deelt; https://www.youtube.com/user/LewissTech/videos
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.